Uncategorized

Több amerikai hal meg lövöldözésben, mint terrortámadásban

Obama kérésére a legnagyobb hírportálok összegyűjtötték, hogy eddig hányan haltak meg hasonló ámokfutásban.

A múlt heti oregoni lövöldözés után rendkívüli beszédet tartott Barack Obama amerikai elnök. Ebben együttérzéséről biztosította az elhunytak családjait, és sokadszorra elismételte, hogy talán szigorítani kellene a fegyverviselés szabályain. Tizenötödszörre tartott ilyen jellegű beszédet, utoljára idén júniusban, a charlestoni lövöldözés után, hiszen elnöksége alatt ennyiszer volt halálos ámokfutás az országban. De ahelyett, hogy konkrét javaslatokkal állt volna elő, most egy kérése volt a médiához:

“A szerkesztőségek gyűjtsék össze és a híradásokban publikálják egymás mellett, hogy hány amerikai életet követeltek a terrorcselekmények és hányat a lőfegyveres támadások.”

Obama szerint mivel szinte havonta történik hasonló lövöldözés, az amerikaiak már tehetetlenek, neki pedig már rutinná vált a mostanihoz hasonló rendkívüli beszédek megtartása. Az elnök szerint a változás az emberek kezében van, ezért kérhette a sajtót arra, hogy hívják fel a figyelmet a helyzet súlyosságára.

 

Forrás: VOX

Forrás: VOX

 

Elsőként a VOX hírportál közölt egy animált grafikont, amiben a 2001 és 2011 közti időtartamot vizsgálták a Külügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium és az Amerikai Külkapcsolati Tanács adatai alapján. A VOX grafikonja szerint  évente 10 ezer ember hal meg lövöldözésben, miközben terorrcselekményekben csak a töredéke. A hírportál kiemeli, hogy az USA több millió dollárt költ évente a terrorizmus megfékezésére, miközben alig fordít figyelmet az ámokfutások megelőzésére.

 

Forrás: Washington Post

Forrás: Washington Post

 

A Washington Post is egyből, már a beszéd napján publikált egy grafikont. A szerkesztőség kutatása szerint valóban nagyon súlyos probléma az országon belüli lövöldözés: több ember hal meg golyó által, mint terrorizmusban. Ugyanakkor a WP szerint nehéz megfogalmazni, hogy mi is számít terrorizmusnak. A szerkesztőség a Marylandi Egyetem által gondozott Global Terrorism Database és a non-profit Gun Violence Archive adataiból dolgoztak. A Washington Post grafikonja azonban különbözik az előbbiektől. A szerkesztőség ugyanis négy évtized adatait vetette össze az idei évvel. Az eredmény megdöbbentő: 1970 és 2014 közt 3521 ember halt meg különböző terrorcselekményekben, miközben csak az idei évben 9948 fő vesztette életét lövöldözésben.

Forrás: CNN

Forrás: CNN

 

A CNN amerikai hírportál kicsit késve, két nappal Obama beszéde után állt elő a kész grafikonnal, amelyek elkészítéséhez a Külügyminisztérium és a Járványvédelmi Központ (CDC) adatbázisait használták. Mivel a CDC legfrisebb adatai 2013-ból származnak, ezért a felmérésben nincsenek benne az elmúlt két év áldozatai, ez a szám tehát mára sokkal magasabb lehet. 2001 és 2013 közt közel fél millió ember, 406 496 fő vesztette életét lövöldözésben.

A Külügyminisztérium adatai szerint 2001 és 2013 közti időszakban 3380 amerikai halt meg a különböző terrortámadásokban. Közülük 350 fő külföldön, 3030 pedig az Államokon belül.

A CNN a terrorizmushoz sorolja például a tennessee-i templomi lövöldözést.

 

Forrás: Forbes

Forrás: Forbes

 

A Forbes ugyan nem Obama kérésének tett eleget, de egy érdekes infografikát publikált még idén augusztusban. Kiemelik, hogy nincs pontos szám arról, hogy hány embert lőnek le évente az országban, mivel homály fedi a rendőri túlkapások számát. Mindenesetre az tisztán látszik a grafikonjukból, hogy évente több ember hal meg lövöldözésben, mint autóbalesetben.

 

Katona Fruzsina

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás