Uncategorized

9 milliárd euró helyett 1 milliárd: az Apple és az európai adóelkerülés

A német ZeitOnline ábrázolta látványos infografikákon az Európában öt év alatt eladott iPhone-ok utáni bevételt, melyből az Írországba bejegyzett Apple csak minimális adót fizet.

„Ezért kerül nekünk milliárdokba az iPhone” – ez a kijelentő mondat a címe a német ZeitOnline cikkének, amelyben (mivel az Apple az eredményeit igen, de részletezett adatokat arról nem tesz közzé) a piackutatással és tanácsadással foglalkozó világcég, az IDC, és a svájci Credit Suisse adatait felhasználva, valamint az iPhone-vásárló európai országok adókulcsaival számolva, azokat a piaci részesedés alapján súlyozva azt mutatja be, hogy mely országokban hány készüléket adott el a cég, és az így befolyt bevételből mennyi adót fizetett öt év alatt – és mennyit kellett volna fizetnie, ha nem az ír adóparadicsomban lenne bejegyezve. A különbség a lap szerint 8 milliárd euró.

„Az iPhone minden idők legsikeresebb okostelefonja. 2010 és 2015 között az Apple több mint fél milliárdot adott el belőle világszerte.”

apple1

473 euró bevétele származott az Apple-nek egy iPhone eladásából, ebből készülékenként 293 euró nyeresége lett a cégnek.

apple5

2010-ben az Apple forgalmának körülbelül 39 százalékát tette ki az iPhone-eladás, 2014-ben már a forgalom nagyjából 56 százaléka származott ebből. 2010-2014 között az Apple 261 milliárd euró bevételre tett szert az iPhone-ok értékesítéséből, ez az összeg nagyjából annyi, mint Dánia 2014-es GDP-je.

A Credit Suisse becslései szerint az Apple minden egyes iPhone eladásával átlagosan 60-65% tiszta nyereségre tett szert, ez világszerte 162 milliárd eurót jelent az öt év alatt.

apple4

Európa az Apple egyik legfontosabb piaca, de az nem derül ki a cég által közzétett adatokból, hogy mennyi iPhone-t értékesítettek itt. A ZeitOnline így elemzők becsléseire hagyatkozott, és ennek segítségével számolta ki az Apple európai profitjának mértékét.

117 millió darab eladott iPhone Európában öt év alatt, 34 milliárd euró becsült bevétel. Az európai országokban eltérő mértékű adók átlagával, 27%-os adókulccsal számolt a ZeitOnline, és arra jutott, hogy ebből az összegből az Apple-nek 9 milliárd euró adót kellett volna fizetnie. Ám a cég a kérdéses 5 év alatt csupán 1 milliárd euró adót fizetett annak köszönhetően, hogy az adóparadicsomként számon tartott Írországban van a székhelye. Európa így 8 milliárd euró adóbevételtől esett el 2010-2015 között, a ZeitOnline pedig példákat hoz arra, hogy mire lenne elég ez a pénz, ha befizették volna adóként:

– 70 évig finanszírozni a Földközi-tengeren menekülteket mentő Mare Nostrum-programot, ami 111-114 millió euróba kerül évente

– 14 milliárd euróra növelni, vagyis több mint duplájára emelni a fiatalok munkanélkülisége ellen küzdő programot, amire az EU jelenleg 6,4 milliárd eurót költ „fiatalok foglalkoztatásának kezdeményezése” címszóval

– 20,5 millió európai iskolásnak egy iPad Air-t vásárolni

apple2

Tavaly október végén egyébként arról szóltak a hírek, hogy  – mint az MFOR is megírta – a folyamatos nemzetközi nyomás eredményeként megszüntetik a „Double Irish”-ként elhíresült adótervezési lehetőséget, amelynek segítségével főleg amerikai gyógyszeripari és technológiai vállalatok (pl. Apple, Facebook, Google) spóroltak meg több milliárd dollárnyi adót. A „Double Irish” onnan kapta a nevét, hogy ahhoz két ír cégre van szükség. Azt az ír szabályok adta lehetőséget használja ki, hogy az Írországban bejegyzett cégek adózási szempontból más államban is rendelkezhetnek illetőséggel. Ebben a struktúrában a szellemi termék tulajdonjogával rendelkező ír cég egy adóparadicsomban (például Bermudán) lehet adórezidens. Jogdíj ellenében ez adja használatba a jogokat a másik ír cégnek, amely a szellemi terméket értékesíti. Utóbbi az ebből származó nyereség után már a 12,5 százalékos ír adót fizeti ugyan, de adóalapját előbb csökkenti a szellemi termékért fizetett jogdíjjal, tehát a tényleges adófizetési kötelezettsége jóval alacsonyabb lesz. Az adóparadicsomban illetőséggel rendelkező cég viszont az ír szabályok alapján már nem lesz adóköteles. Az ír pénzügyminiszter tavalyi javaslata értelmében a jövőben minden Írországban bejegyzett cég ír adórezidensnek minősül és jövedelme után Írországban is fog adót fizetni – ám a cégek 2020-ig kaptak időt működésük átalakítására, vagyis nem várható gyors eredmény.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen.Tudnivalók itt.

Megosztás