Uncategorized

Hetvenezer óra önkéntes munka – a MigrationAid statisztikája

Ásványvíz, gyümölcslé, sátor, polifoam, törölköző – csak néhány tétel abból a rengeteg adományból, amelyet a magyar lakosok a menekültválság során eljuttattak a civil önkénteseknek. A MigrationAid részletes listáját infografikákon ábrázoltuk.

A 2015-ös nyári menekültválság során többek között a MigrationAid önkéntesei segítettek a menekültek ellátásában Budapesten és vidéken is. A civil csoportosulás szeptember végén nyilvánossá tette azoknak az adományoknak a listáját, amelyeket kaptak, illetve publikálták a költségek listáját, valamint az önkéntesek munkájához, illetve a menekültekhez kapcsolódó adatokat is.

Az adatsor szerint 3 hónap alatt átlagosan naponta több mint 2000 határsértőt fogtak el a rendőrök, a menedékkérők száma pedig a júliusi 31 ezer főről augusztusra 47 ezer főre nőtt. A menedékkérők többsége mindkét hónapban szíriai volt, őket követték az afgánok.

 

 

A MigrationAid júliusban és augusztusban naponta 1600 főt látott el Budapesten, ez összesen 111 600 főt jelent a két hónapra. A legforgalmasabb a Keleti pályaudvar volt, júliusban napi 800, augusztusban napi 2000 emberrel. A Nyugati és Déli pályaudvaron naponta 300, majd augusztusban 500 főről gondoskodtak a civilek. A nagyobb fővárosi pályaudvarok mellett Kőbánya-Kispest vasútállomáson, Debrecenben, Bicskén, Cegléden, Szolnokon és Győrben is voltak önkéntesek, akik közel 500-an, több mint 70 ezer órát töltöttek a menekültek segítésével. Az adományokat fogadó raktárakban (Caledonia, Kalicka, Arany, Verseny, Dürer) dolgozók 10 ezer, az önkéntes orvosok pedig 3 ezer órát önkénteskedtek.

 

Ásványvízből és szendvicsekből fogyott a legtöbb, ezen kívül almát és banánt is kaptak a menekültek, valamint müzliszeletet és üdítőt. A három főbb tranzitállomáson (Keleti, Nyugati, Déli) naponta 600 adag meleg étel fogyott, az ételt adományozó török étterem 22 nap alatt 3 ezer kiló rizst főzött meg.

 

 

A legnagyobb költséget az utazási költségek jelentették. Összesen 7 millió forintba került csak az a 2300 BKV-jegy, amelyekre a menekülteknek egyik vasútállomásról a másikra való utazáshoz volt szükségük. A vonatjegyekért Budapest és Bicske, Debrecen, vagy Vámosszabadi között 2 millió 250 ezer forintot kellett fizetni.

 

 

A vámosszabadi, bicskei és debreceni befogadóállomásokra július 7. és 27. között naponta kétszer küldtek tisztálkodási szereket tartalmazó csomagokat (fogkefe, fogkrém – 21 ezer db, szappan, tusfürdő – 14 ezer db, nedves törlőkendő – 2800 db).

 

A menekültek megsegítésére a Mikszáth Gyógyszertár az Egészségért Alapítvány fogadta az adományokat. Az adományozott összeg közel 37 millió forintra rúgott, ezt 2100 ember adta össze. Szeptember végéig 10 ezer doboz gyógyszert és 800 izolációs fóliát használtak fel – ez utóbbi arra használják, hogy a menekültek ne hűljenek ki.

 

 

Érkeztek olyan adományok is, amelyeket nem tudtak a menekültellátásban felhasználni. Ezeket a tájékoztató szerint magyarországi rászorulóknak juttatta el a MigrationAid. Harminc zsák játékot és 80 zsák ruhát adományoztak hátrányos helyzetű településeknek, pelenkát, bébiételt és nedves törlőkendőt anyaotthonoknak, egyéb hústartalmú élelmiszereket hajléktalanokat segítő szervezeteknek.

D. Kovács Ildikó

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás