Uncategorized

Öt infografika a menekültkrízisről

Honnan, hogyan és hányan jönnek a menekültek? Hányan haltak meg az Európába vezető út során? 

Bár a Magyarországról szóló rész nem naprakész, mégis nagyon informatív az az öt grafika, amelyet a The Indian Express készített az európai menekültkrízisről – a The International Organisation for Migration, az UNHCR és az United Nations adataira támaszkodva az AP segítségével – , hogy ismertesse a népvándorlás hátterét.

Az első ábrán a főbb kiindulási országok mellett az látható, hogy azokból milyen útvonalakon érkeznek Európába az afrikai és közel-keleti menekültek. A kék nyilak a Törökországon keresztül Görögországba, a piros nyilak a Líbián át Olaszországba, a szürkék pedig az egyéb útvonalakon át érkezőket jelölik.

 

graf1

 

A második ábra a Görögországon át Európába érkezők útvonalát mutatja be Macedónián és Szerbián át Magyarországig. Ugyan a magyar információk – 1.500 menekült naponta, épülő kerítés, vonattal táborokba utazó menekültek – nem mondhatók naprakésznek, az ábra mégis hasznos, mert röviden és közérthetően írja le a legfontosabb információkat a görög-szigetektől Nyugat-Európa felé vezető útról.

 

graf2

 

A harmadik ábrán szintén az látható, hogy honnan érkeznek a menekültek – felül pedig a szöveg: az erőszak és szegénység emberek ezreit késztette arra, hogy Európába meneküljön. Az International Organisation for Migration becslései szerint idén már 360 ezernél többen menekültek el a hazájukból, míg 2014-ben „csak” 280 ezren. Az ismert adatok szerint 2.800-an biztosan meghaltak útközben.

 

graf3

 

A negyedik ábra egy grafikon, ami döbbenetes számokat mutat. A becsült adatok szerint 2015 augusztus 31-ig 334 ezren, míg tavaly egész évben 219 ezren próbáltak meg átkelni a Földközi-tengeren.Tavaly 3333-an, idén augusztus végéig 2.643-an haltak ebbe bele.

 

graf4

 

Végezetül egy másik grafikon, amelyen az látszik, hogy az United Nations menekültügyi szervezetének, az UNHCR-nek 2010 óta közel megkétszereződött az európai költségvetése a menekültek növekvő száma miatt.

 

graf5

 

Erdélyi Katalin

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 893 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás