Uncategorized

A hét infografikája: a tikriti vereség után ekkora iraki terület van az ISIS kezében

A New York Times rendszeresen segíti látványos illusztrációkkal az Iszlám Állam elleni küzdelem könnyebb megértését. Legfrissebb ábrájuk lett nálunk a hét infografikája.

A New York Times keddi cikkében elemzi, hogy Tikrit bevétele után milyen nehézségekkel találja magát szemben az iraki kormány.

A Bagdadtól 140 kilométerre északra található, kétszázhatvanezres lakosságú Tikrit visszafoglalásáért vívott csata az Iszlám Állam (vagy ISIS vagy ISIL) elleni küzdelem új modelljének főpróbáját jelentette. A várost tavaly nyáron foglalta el az Iszlám Állam, és március-április során foglalták vissza az amerikai és iráni katonai, illetve belföldi paramilitáris egységek támogatásával iraki kormányerők. Az iraki oldalon harcoló húsz-harmincezer fegyveres túlnyomó többsége síita vallási milíciák tagja volt, az iraki hadsereg és szunnita milíciák részéről egyaránt néhány ezer fegyveres vett részt a harcokban. Az irániak néhány tucat katonai tanácsadóval segítettek, az Egyesült Államok légiereje pedig bombázta a várost.

Iszlám Állam az Átlátszón

Részletes, elemző cikkünk a Világtérkép blogunkon: ISIS: a terrorizmus elleni harc újabb fejezete

A Vice News angol nyelvű dokumentumfilmje: Érdekli milyen belülről az ISIS állama?

A tikriti offenzívát az irkai kormányerők a milliós lakosságú Moszul visszavétele előtti főpróbaként kezelték. Ez azonban nem állja meg teljesen a helyét: az Iszlám Állam uralma alatt élő városból szinte  a teljes siíta lakosság elmenekült, mostanra csak szunniták maradtak Moszulban. Ha ezt a várost is síita milíciákra támaszkodva próbálja bevenni az iraki hadsereg, az számos problémát okozhat.

Ráadásul még mindig óriási iraki terület áll az Iszlám Állam befolyása alatt. A New York Times cikkébe illesztett grafika ezt ábrázolja.

irak800isis

A képen a sárgított területek állnak az Iszlám Állam teljes uralma alatt, a befolyási övezetük határát pedig a pöttyözött vonal jelzi.

Az amerikai napilap rendszeresen segíti látványos illusztrációkkal az Iszlám Állam elleni küzdelem könnyebb megértését. Az Iszlám Állam 2014 nyári váratlan előretörését szemléltető, műholdas képek felhasználásával készült lélegzetelállító infografikájukból származik ennek a cikknek a címlapképe is.

Sarkadi Nagy Márton

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás