dokumentumfilm

Érdekli milyen belülről az ISIS állama?

Hétvégén felkerült a Youtube-ra a Vice News teljes dokumentumfilmje, melyet Medyan Dairieh készített, és amire az első epizód megjelenésekor már felhívtuk a figyelmet. Időközben az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei több ezer újabb keresztényt üldöztek el lakóhelyükről, amit követően az USA – egy lehetséges népirtásra hivatkozva – légicsapásokat indított a terrorkalifátus ellen. Az amerikai akció nem járt nagy sikerrel, ellenben a szintén autonóm államot építő kurdok újra vissza tudtak verni több iszlamista támadást.

A szíriai polgárháborúban létrejött, azóta ijesztően nagyra nőtt ISIS (Iraki és Szíriai Iszlám Állam) nevű szerveződés tavaly még “csak” kurdok, keresztények és a többi lázadó szír csoport számára okozott igen erős fejfájást. Azóta egészen Bagdadig terjeszkedtek, útjukat pedig vérengzések követik. A fontos infrastrukturális csomópontokat, gátakat, erőműveket, olajmezőket és katonai muníciókat rejtő bázisokat is elfoglaló, bankokat kifosztó fekete zászlós iszlám szélsőségesekkel van tele manapság a nemzetközi sajtó.

A Vice exkluzív riportja a határokat is megbontó Iszlám Állam központjában, a szír Rakkában és környékén készült. Bemutatják az IS fegyveres akcióit, az iszlám törvénykezés puskagolyóval való kierőszakolását, a gyerekeken végzett agymosást és a keresztények üldözését is.

Megosztás