budapest

„Szünet nélkül remeg a lakásunk 4 hónapja” – kormányközeli cég építkezése keseríti a szomszédságot Zuglóban

A kormányközeli Nézőpont Intézetet vezető Mráz Ágoston Sámuel cége, a CEPER Zrt. idén márciusban kezdte el egy kétemeletes zuglói ingatlan átalakítását. A szomszédos épületekben élők azóta hatalmas porra, zajra és a lakásaik folyamatos rezgésére panaszkodnak. Az egyik szomszéd bejelentést írt a kormányhivatalnak és az önkormányzatnak is, de hiába, az illetékesek csak passzolgatják az ügyet ide-oda. Az építési engedély szerint egy meglévő lakóépület átalakítási munkái zajlanak az Ilka utca 45. szám alatt, a tervek szerint jövő tavaszra egy díszes villát varázsolnak belőle.

Az építkezés zavaró hatásai miatt az egyik közelben lakó már májusban panaszt tett, de azóta sem történt semmi. A hivatalok egymásnak tologatják a panaszbeadványt, ám érdemben semmilyen intézkedést nem tettek. A környékbelieknek csupán annyit mondtak, hogy ha zajt hallanak, hívják az önkormányzati rendészetet. Hívják, de hiába.

„A környék Zugló városközponti része, a kertvárosi jellegű villanegyedes Istvánmező. Itt azért eddig rend volt. A rendőrség egy sarokra van innen, a szomszédságunkban terül el a Stefánia úti diplomata-negyed. Nem volt eddig jellemző semmilyen komolyabb vagy elhúzódó rendzavarás ezen a környéken, mivel a rendőrség nagyon hatékonyan elejét vette, eddig. Én 2017 óta élek itt, de például ismerek a szomszéd házakban olyan idős szomszédot, aki itt élte le az életét.” – kezdi beszámolóját dr. Fekete Krisztián.

A férfi az Átlátszót egy építkezés miatt kereste meg, ami hónapok óta keseríti meg a környéken lakók életét.

„2024. márciusában azt tapasztaltam, hogy napok óta folyamatosan rezegnek a falak reggeltől estig, még zárt ablak mellett is. Iszonyatos por és zaj lepte el az Ilka utca 45. szám alatti építkezés szomszédos villaépületeinek kertjeit. A mi kertünk közvetlenül nem szomszédos az építkezéssel, egy telek választ el tőle. Beszéltem a közvetlenül az építkezés mellett lakókkal. Kezdenek teljesen kimerülni.”

Ilkautca45 240812 2

A zuglói Ilka utca 45. szám alatti épület 2024. augusztus 12-én (fotó: Átlátszó/ Bodoky Bence)

Mráz Ágoston cége építkezik

„A helyszínre elsétálva nyilvánvalóvá válik, hogy egy beruházás szomszédai lettünk. A munkások kaján vigyorral közölték még márciusban, hogy ez egy nagy ember építkezése, azzal viccelődtek, hogy ő lesz itt a „führer”, és mindez legkevesebb 1 évig fog tartani, és még csúszhat is az átadás.” – meséli Krisztián keserűen.

A kerítésre erősített projekttábla szerint „meglévő lakóépület átalakítási munkái” zajlanak a helyszínen. A munkások által említett „nagy ember” pedig Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője. Ugyanis a zuglói beruházás megrendelője a CEPER Zrt., ami Mráz tulajdonában van. A kivitelezést az Újlaki Építő Kft. végzi, tehát alapvetően ennek a cégnek a felelőssége a por, a rezgés és a zaj, amire a környékbeliek panaszkodnak.

Ilkautca45 Tabla

A beruházás adatai a kerítésen

A hivatalok nem lépnek semmit

A márciusban kezdődött munkálatok zavaró hatásai miatt dr. Fekete Krisztián több panasszal is élt, de hiába, azóta se történt előrelépés vagy javulás. Hónapok óta hiába levelezget a hivatalokkal.

„A zajmérés miatt megkerestem Budapest Főváros Kormányhivatalát. Innentől elkezdődött az aktatologatás. Nyilvánvaló volt, hogy falakba ütköztem. Írásban arról értesítettek, hogy az ügyet áttették a zuglói jegyzőhöz, akinek ügyintézői egy hónap után sem tudtak semmit az áttételről, és tőlem kérték be az áttételt elrendelő végzést. Ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy a munkások nem túloztak.

A zuglói jegyző is hozott egy végzést, mely szerint ha zajt hallunk, hívjuk a zuglói rendészetet. Ezt a környékbeliek azóta is hívják rendszeresen, de bármilyen eredmény nélkül. A zuglói rendészet legutóbb azt válaszolta nekem a telefonba, hogy a panaszt továbbítja a jegyzőnek. Ezután a zuglói jegyző áttette az ügyet Érdre, a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, elkerülve, hogy válaszolnia kelljen a kérdéseimre, amit küldtem.” – foglalja össze az eddigi levélváltásokat a férfi.

Ilkau45 Zugloijegyzolevele 240807

A zuglói jegyző legutóbbi levele az ügyben

Por, rezgés, zaj hónapok óta

A környéken lakók életét március óta keseríti meg a beruházás, és dr. Fekete Krisztián szerint már kezdenek teljesen kimerülni a folyamatos por, zaj és rezgés miatt. A férfi szerint azonban az a legelkeserítőbb az egészben, hogy hiába tett panaszt, a hivatalok nem intézkednek az ügyben.

„A szomszédok szenvednek. Mindenki, aki a zaj közelében lakik, olyan, mint akit fejbekólintottak, mivel szünet nélkül remeg a lakásunk 4 hónapja. Az Ilka utca 45. szám alatti terület, ahogy az utcáról is látszik, olyan, mint egy szemétdomb. Az érintett hatóságok nem tettek semmit. Ezen levél írása közben is remeg az épület. Tőlem távol áll a politika, azt se tudtam eddig, ki a Mráz úr vagy a Nézőpont Intézet, a kivagyiságot viszont itt nem tűrjük, és azt se, ha a hatóságok kivételeznek valakivel.” – írja Krisztián.

Ilkautca45 240812 3

Az épület mellett és mögött is lakóházak vannak (fotó: Átlátszó/Bodoky Bence)

300 négyzetméter terepszint alatt

Bár Lázár János építési miniszter kezdeményezésére az elektronikus építéshatósági rendszer (ÉTDR) nyilvános felülete hamarosan megszűnik, cikkünk írásakor még elérhető volt, így meg tudtuk nézni az Ilka utcai beruházás adatlapját.

Az ÉTDR szerint 2023. szeptember végén nyújtotta be a CEPER Zrt. az építési engedély iránti kérelmet, és 2023. október végén kapta meg az engedélyt, ami november elején vált véglegessé. Az engedélyt ugyanaz a kormányhivatal adta ki, ami dr. Fekete Krisztián porra és zajra vonatkozó panaszbeadványát áttette a zuglói jegyzőhöz.

Ilkautca45 Etdr

A beruházás adatlapja az ÉTDR-ben

Az ÉTDR-ben szereplő szűkszavú leírás szerint az Ilka utca 45. szám alatti ingatlant átalakítják, bővítik és építenek bele egy liftet is. A beruházás részleteiről a felületen elérhető homlokzati tervekről és helyszínrajzról lehet némi információt szerezni.

A helyszínrajz szerint a bő 1.000 négyzetméteres telken egy 302 négyzetméter alapterületű ingatlan fog állni, így kicsivel alatta maradnak a megengedett 30 százalékos beépíthetőségnek. Viszont a terepszint alatt is lesz közel 300 négyzetméternyi beépített terület – vélhetően annak kialakítása miatt tapasztalják a szomszédok a rezgést hónapok óta. Az ugyanis a helyszínrajzon is jól látszik, hogy az ingatlant lakóépületek veszik körbe.

Ilkautca45 Helyszinrajz Etdr

A beruházás helyszínrajza (forrás: ÉTDR)

A cég szerint csak egy lakó panaszkodik

Megkerestük a beruházást megrendelő CEPER Zrt.-t is az ügyben. Megkérdeztük a cégtől, hogy tudnak-e a környékbeliek panaszairól és tesznek-e valamit, hogy csökkentsék az építkezés zavaró hatásait; illetve azt is megérdeklődtük, hogy mi lesz a funkciója az épületnek, ha elkészül.

Kérdéseinkre a cég vezérigazgatója, Gáspár Soma válaszolt, levelét változtatás nélkül közöljük.

„A CEPER székhelyéhez közeli ingatlan 100 éve bérháznak épült, s a háború után társasház lett. Évtizedeken át használója és később egyedüli tulajdonosa egy gyermektelen kesztyűgyáros volt, akitől a házat a katolikus egyház örökölte, majd eladásra kínálta (érdeklődés esetén a ház történetéről még sok apró érdekességet tudunk megosztani Önnel). Befektető partnereinkkel közösen célunk a szebb napokat látott, de egyszerű épület minőségi felújítása, s lakásainak bérbeadása. Őszintén sajnáljuk, ha a szomszédoknak kellemetlenséget okoz a felújítás, velük a lehető legjobb kapcsolatra törekszünk és erre kértük a Kivitelezőt is.

Természetesen minden munkafázist a törvényi előírások szerint próbálunk végezni, így több szomszéddal konzultáltunk is a beruházás kezdete előtt. Az épülettől 2-3 házra található lakás tulajdonosa panaszkodott egyedül a felújítási munkálatokra, aki most – előzetes egyeztetés nélkül – felszerelt, félmilliós klímaberendezését szeretné kifizettetni velünk. Bízunk benne, hogy az Önök megkeresése nincs ezzel kapcsolatban. A közvetlen szomszédok oldaláról nem érkezett felénk semmilyen panasz. Az előreláthatóan jövő tavaszig tartó építkezés pedig szigorúan a Helyi Építési Szabályzatban megjelölt idősávban zajlik.

Tájékoztatni szeretném továbbá, hogy az utcában több építkezés-felújítás is zajlik és a mi álláspontunk szerint messze nem a mi felújításunk a leghangosabb és nem is ez okozza a legtöbb kellemetlenséget. Ugyanakkor hisszük, hogy minden ittlakónak közös érdeke, hogy az utca házai megszépüljenek és a környék visszanyerhesse a háború előtti patináját.”

Ilkau45 Dny Etdr

Az ingatlan utca felőli homlokzatának terve (forrás: ÉTDR)

Kormányközeli közvéleménykutatók

A CEPER Zrt.-t 2018-ban jegyezték be, székhelye 2021 óta az építkezéstől néhány házzal arrébb, az Ilka utca 52/A-ban található. A cég egyedüli tulajdonosa Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet alapítója.

Mráz Ágoston Sámuel 2010 óta ügyvezetője a Nézőpont-csoport egyik leágazásának, a Nézőpont Intézet Kutató Központ Kft.-nek, de feltűnt több más nézőpontos cég igazgatói székében is. A férfi rendszeresen szerepel fideszes eseményeken, és nyíltan támogatja a kormánypárt intézkedéseit – akárcsak a Nézőpont elemzései, amelyeket a kormány rendel közpénz-milliárdokból.

MrÁz Ágoston Sámuel

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője beszédet mond az intézet Sajtószabadság Magyarországon 2023 című elemzését bemutató rendezvényén Budapesten, a Polgári Magyarországért Alapítvány székhelyén 2024. június 25-én. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Nézőpontról többször írtunk már, hiszen egy állami megbízásokban bővelkedő, a kormány álláspontját ismételgető, fideszes politikusokkal fényképezkedő intézet, ami elemzéseivel és közvélemény-kutatásaival alátámasztja Orbán Viktor szavait. A szervezet 2021 november végén ünnepelte a 15. születésnapját, ahol tiszteletét tette a Fidesz apraja-nagyja, a díszvendég pedig természetesen a miniszterelnök volt.

A jó kapcsolat nem véletlen: a Nézőpont-csoport tulajdonosa Győri Tibor, Orbán Viktor régi bizalmasa, akit a G-nap előtt a Fidesz pénzmágusaként ismert Simicska Lajos emberének tartottak. Győri egy időben államtitkár is volt, és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval együtt alapította meg a Ripostot és (a 2020-ban megszűnt) Lokált kiadó vállalkozást, valamint 2005-ben az Europtimus Rt.-t is, aminek átnevezésével létrejött a Nézőpont Zrt. 2006 őszén, Habony kiszállása után.

Gyoritibor Hevesmegyeihirlap 120530 Arcanum

Győri Tibor államtitkári kinevezése a Heves Megyei Hírlap 2012. május 30-i számában (forrás: Arcanum)

A CEPER Zrt., Mráz saját cége sem éhezik: közbeszerzést ugyan még (a nyilvános információk szerint) nem nyert, de a nézőpontos cégek állami megbízásainál rendszeresen bedolgozik alvállalkozóként.

2023 januárjában például megírtuk, hogy a Nézőpont-csoporthoz tartozó Observer Kft. négy évre szóló médiafigyelési megbízást nyert a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodától 22 milliárd forint értékben, és a CEPER Zrt.-t vonja be alvállalkozóként.

A sok közpénz meglátszik a CEPER mérlegén: a cég az első néhány év 100-600 millió forintos nettó árbevételei után 2022-ben nettó 1,3 milliárdos, 2023-ban pedig már nettó 4,1 milliárd forintos forgalmat ért el. A tavalyi rekordbevételből 366 millió forint lett a tiszta profit, amiből a tulajdonos Mráz Ágoston Sámuel 332,6 milliót vett ki osztalékként.

Erdélyi Katalin

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa, a cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A zuglói Ilka utca 45. szám alatti építkezés 2024. augusztus közepén (fotó: Átlátszó/Bodoky Bence)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2