Adatigényléses perek

Első fokú ítélet: ki kell adni a közmédia kínai szerződéseit

Nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék kötelezte a közmédiát, hogy adjon ki az Átlátszó újságírójának minden olyan szerződést, amit az elmúlt öt évben kínai szervezettel kötött. Az adófizetők milliárdjaiból működő MTVA a bíróságon több érvvel is hiába próbálkozott, így azzal is, hogy az adatigénylés teljesítése lehetetlen volna, mert állításuk szerint nem tudják kikeresni a szerződéseik közül azokat, amiket kínai szervezetekkel kötöttek.

Múlt pénteki, első fokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék arról döntött, hogy a közmédiának ki kell adnia az elmúlt öt év során kínai szervezetekkel kötött minden szerződését az Átlátszó újságírója részére. Eredetileg május 14-én fordultunk a tárgyban közérdekű adatigényléssel a közmédiát állami finanszírozásból működtető MTVA-hoz.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az adatigénylés teljesítését megtagadta, ezért bírósághoz fordultunk. Az adatper tárgyalásán az MTVA több érvet is bevetett, hogy ne kelljen kiadnia az iratokat. Az egyik ilyen állítás szerint az MTVA dolgozóinak „lehetetlen arányú igénybevételét jelentené” az adatigénylés teljesítése, mert a közmédia nem tudja számítógéppel kikeresni a kínai felekkel kötött kontraktusokat, és ezért kézzel kellene kiválogatni azokat az öt év alatt kötött összesen 22 332 darab szerződés közül.

A bíróság indokolásában megállapította, hogy „köztudomású ismeretek alapján is kizárható, hogy kizárólag a tízezres nagyságrendű szerződésállomány egyenkénti, manuális átvizsgálása útján teljesíthető az adatok kiadása”, hozzátéve, hogy az adatkiadás munkaterhe amúgy sem lehetne alapja az adatigénylés megtagadásának.

Kínai szerződések

Hszi Csin-Ping kínai elnök májusi budapesti látogatását követően a Xinhua kínai állami hírügynökség angol nyelvű kiadása közölt egy tizennyolc tételből álló pontos listát a vizit eredményeként különféle szervezetek között megkötött magyar-kínai megállapodásokról. A listán három olyan megállapodás is szerepel, amelynek egyik résztvevője a magyar közmédiát üzemeltető Magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

Ezek a következők:

  • hírcsere- és együttműködési megállapodás a Xinhua Hírügynökség és az MTVA, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. között,
  • memorandum az együttműködés elmélyítéséről a China Media Group és az MTVA között,
  • együttműködési megállapodás a Zsenmin Zsipao és az MTVA, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. között.

A kínai oldalról a megállapodásokat jegyző három médiaszervezet közül a Xinhua hivatalos, több nyelven szolgáltató állami hírügynökségként, a Kínai Népköztársaság államtanácsa alá rendelve működik, a kínai kommunista párt irányítása alatt álló China Media Group különböző, részben nemzetközi rádió-és televíziócsatornákat ad ki, a Zsenmin Zsipao pedig a párt hivatalos, szintén többnyelvű napilapja.

A China Media Grouppal már 2023 óta együttműködik a magyar közmédia. Az MTVA más kínai médiaszolgáltatóval is kötött megállapodást korábban: 2023-ban a Hunan Broadcasting Systemmel szerződött műsorcserére és jövőbeni koprodukcióra a magyar közmédia. 2015-ben egy közérdekű adatigénylés segítségével arról tudtunk az Átlátszón beszámolni, hogy a Játék határok nélkül című vetélkedősorozat aktuális évadát Kínában gyártatta le az MTVA.

Az Átlátszó 2011-es fennállása óta számos, az MTVA-val szemben sikeres adatperben szerzett érvényt a közérdekű adatok nyilvánosságának a közmédia vonatkozásában is. Az M1 televíziócsatornát, a Kossuth rádiót, a hirado.hu hírszájtot és számos további más médiumot fenntartó MTVA idei költségvetése 142 milliárd forint, amiből 126,2 milliárd forintot úgynevezett „közszolgálati hozzájárulás” címén a magyar állam fizet. Másképpen: a közmédia idei működése minden egyes magyarországi lakosnak átlagosan 13 000 forintjába kerül.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Beregi Balázs MTVA-tudósító a kínai CTGN televízió adásában (CTGN / Youtube)

Megosztás