felsőoktatás

2024-es kollégiumi körkép: van, ahol két és félszeres a túljelentkezés

Idén közel 121 ezren jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A ponthatárok július 24-i kihirdetése után a felvételt nyert hallgatóknak a félév kezdetéig a lakhatásról is gondoskodni kell. Tavalyi cikkünkhöz hasonlóan idén is bemutatjuk, milyen lehetőségek állnak a felvett hallgatók rendelkezésére lakhatás terén. Megnéztük, milyen összegekért kínálnak kollégiumi szobákat a felsőoktatási intézmények, mennyit kell fizetniük albérletért vagy magánkollégiumért azoknak, akiknek nem jut kollégiumi szoba. 

Idén 120 990 jelentkező nyújtott be érvényes jelentkezést valamely felsőoktatási intézménybe. A jelentkezők 67%-a alapképzésre, 20%-a mesterképzésre, 10%-a osztatlan szakokra, 3%-a pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett. A 2024-es a felvételi ponthatárokat szerda este hirdették ki, ekkor dőlt el, hogy kit hova vettek fel. A leendő hallgatóknak a sikeres felvételi után a legnagyobb feladat megfelelő lakhatást találni a képzésük megkezdéséig.

A felsőoktatási intézmények nagy része több kollégiummal is rendelkezik, ám ezekbe kapacitáshiány miatt nem mindenki nyer felvételt. Tavaly írtuk meg, hogy a kollégiumokba átlagosan másfélszeres volt a túljelentkezés. Ennek kiküszöbölésére egyes felsőoktatási intézmények várólistát vezettek be. Idén is bemutatjuk, hogy a nagyobb fővárosi és vidéki egyetemek milyen árakkal és kapacitással várják a leendő gólyákat a következő tanévben. A kollégiumokra vonatkozó kérdéseinket 12 felsőoktatási intézménynek küldtük el, közülük végül nyolc válaszolt.

Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia 192 milliárdból

Tavaly számoltunk be arról is, hogy a 2016-ban elfogadott Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia tervezete szerint a kormány 192,6 milliárd forintot különített el felsőoktatási kollégiumi férőhelyek létesítésére és kollégiumok felújítására. A terv országosan közel 8%-os  kapacitásnövekedést ígért. Az általunk – közérdekű adatigénylés nyomán – kikért szerződések szerint a stratégiában az elmúlt években a felsőoktatási intézmények 50 PPP (Public-Private Partnership) projektjét váltották ki mindösszesen 150 milliárd forint értékben, valamint 8 ezer kollégiumi férőhelyet újítottak fel.

Felújításon estek át az Óbudai Egyetem kollégiumai, a Corvinus Ménesi úti Campusa, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Akácfa utcai kollégiuma, de kapott támogatást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is. Ennek ellenére Hegedűs Imre, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének elnöke korábban lapunknak azt mondta, hogy  a nagyobb egyetemi városokban szükség volna még  kapacitásbővítésre. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is: ők úgy gondolják, hogy több és jobb minőségű kollégiumi férőhelyre lenne szükség.

A budapesti kollégiumokban nem ritka a kétszeres túljelentkezés sem

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

Évről évre a legtöbb hallgató az ELTE-n kezdi meg tanulmányait. Az egyetem kollégiumaiban a 2024/25-ös tanévben 1310 férőhely áll rendelkezésre az újonnan felvett hallgatók számára.  Túljelentkezés mindig van, az előző tanévben ennek mértéke az egyetem tájékoztatása szerint csaknem 30%-os volt. Habár a fővárosi kollégiumok férőhelyei 99%-os kihasználtságúak,  az ELTE arra törekszik, hogy ha egy férőhely bármilyen okból megüresedik, akkor azt azonnal más hallgató rendelkezésére tudja bocsátani. Az elsőéves felvételi eljárás zárását követően pedig azonnal megnyílik a várólistás kollégiumi felvételi.

A kollégiumi díjak mértékét kormányrendelet szabályozza. Az ELTE kollégiumi felvétel és díjfizetés szempontjából nem tesz különbséget állami ösztöndíjas és önköltséges hallgató között.

Az elmúlt évek kollégiumi beruházásainak köszönhetően az egyetemen a férőhelyek közel háromnegyede a legmagasabb komfortfokozattal rendelkezik, vagyis a hallgatókat jellemzően két-három fős, saját fürdőszobás kollégiumi szobákban helyezik el. A hagyományos kollégiumi felvételi eljárásokon túl külön felvételi eljárásban jelentkezhetnek szakkollégiumokba a hallgatók. Hat szakkollégiumban összesen 340 férőhely áll rendelkezésre az egyetemen.

  • Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

A Corvinuson négy egyetemi fenntartású kollégiumban összesen mintegy 1240 férőhely áll rendelkezésre 2-5 ágyas szobákban. A 2023-24-es tanév tavaszi félévétől megnyílt a Gellért Campus is, ahol 4 emeleten 2-3 ágyas panorámás szobákban lakhat mintegy 160-180 diák. A kollégiumi alapdíjak 35.800-80 ezer forint közé esnek, attól függetlenül, hogy a jelentkezőt állami (rész)ösztöndíjas vagy önköltséges képzésre vették fel.

Az árak közti különbséget a komfortfokozat, szobaágyszám határozza meg.  A szociálisan rászoruló hallgatók kollégiumi szociális támogatásban részesülhetnek, melynek köszönhetően akár 77%-os kedvezményes kollégiumi díjért juthatnak kollégiumi férőhelyhez,

így – a legalacsonyabb árfekvésű férőhelyet nézve – akár 8.234 Ft/hó összegért is elhelyezést kaphatnak.

A túljelentkezés mértékéről elmondták: az eddigi évek tapasztalata alapján minden érvényes pályázatot benyújtó magyar hallgatónak tudtak kollégiumi férőhelyet felajánlani.

A diákok többsége a 2, illetve 3 ágyas elhelyezést részesíti előnyben és ezt a legkedvezőbb ár-érték aránnyal keresik.

Kinizsi Kollégium

A Budapesti Corvinus Egyetem Kinizsi Kollégiuma. Forrás: uni-corvinus.hu

  • Semmelweis Egyetem (SE)

A Semmelweis Egyetem a kollégiumaiban, illetve szakkollégiumaiban összesen közel ezer hallgató számára tud kollégiumi ellátást biztosítani, ebből 218 helyet a 2024/2025-ben felvételt nyert első éves hallgatóknak tart fenn az intézmény.

Felsőbb éves hallgatók esetén másfél-kétszeres, első éveseknél két-két és félszeres a túljelentkezés. A kollégiumi térítési díjak a szobák komfortfokozatának függvényében 9.320 forint és 17.475 forint között változnak. Az egyetem kollégiumaiban többségében háromágyas szobák állnak rendelkezésre, folyosón elhelyezkedő közös WC-vel és fürdőszobával, de elérhetőek kétágyas szobák is, amelyekhez két szobánként tartozik fürdőszoba.

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

A BME-n hét kollégiumban összesen 4141 férőhely van. Az őszi félévekben jellemző a túljelentkezés, ennek mértéke 20-25% között mozog. Az állami ösztöndíjas hallgatóknak 9.320 vagy 11.650 forintot kell fizetniük egy szobáért, komfortfokozattól függően, önköltségeseknek 11.650 forinttal többe kerül a kollégiumi férőhely. A BME kollégiumaiban a 2, 3 és 4 ágyas szobák a jellemzők.

  • Óbudai Egyetem (ÓE)

Az Óbudai Egyetem négy budapesti helyszínen, több mint 1050 férőhellyel fogadja a magyar hallgatókat, emellett további 230 férőhelyet biztosít a Stipendium Hungaricum, Erasmus és más mobilitási programokkal érkezőknek. Székesfehérváron az egyetem mintegy 230 férőhelyet biztosít két kollégiumban. Első kategóriás kollégiumokban 20-37 ezer forintig terjedő összeget kell fizetniük a hallgatóknak havonta, a negyedik kategóriás kollégiumokban pedig 33-53 ezer forintig terjed a havi díj.

Az egyetem tájékoztatása szerint a budapesti kollégiumokban mintegy másfélszeres a túljelentkezés, Székesfehérváron általában elegendő a férőhely.

A felvettek évről évre növekvő száma miatt összesen kétszázzal több férőhelyre lenne igény. 

A túljelentkezés jellemzően a nagyobb komfortfokozatú kollégiumokat jellemzi, itt minden szobához külön vizesblokk tartozik, illetve egy kisebb teakonyha is.

A vidéki kollégiumokban 10 ezer alatt is lehet szobát találni

  • Pécsi Tudományegyetem (PTE)

A Pécsi Tudományegyetem összesen 4060 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, ebből 3320 található Pécsett. Az utóbbi években folyamatosan növekedett a kollégiumi férőhelyek iránti igény, mind a magyar, mind pedig a nemzetközi hallgatók körében. Az egyetem nem pécsi székhelyű képzési központjaiban (Kaposvár, Szekszárd, Szombathely és Zalaegerszeg) minimális túljelentkezést tapasztaltak,

a pécsi képzési központ esetében a túljelentkezés mértéke közel 60%-os volt a 2023/2024-es tanévben.

Az egyetem szerint hasonló tendencia várható a 2024/25 szemeszterben is.

A kollégiumi díj államilag támogatott finanszírozási formában tanulók esetében 19.500 és 40.700 forint között alakul, annak függvényében, milyen komfortfokozatú kollégiumról van szó. Önköltséges hallgatóknak a kollégiumi szoba díja ennél valamivel magasabb, 27.700 és 48.800 közé esik.

A tapasztalatok szerint azok a kollégiumok a legnépszerűbbek, ahol blokkos rendszer van kialakítva, ami azt jelenti, hogy egy blokkhoz tartozik kettő külön bejáratú szoba, valamint egy vizesblokk, illetve konyha.

  • Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

A Szegedi Tudományegyetem körülbelül 4 ezer kollégiumi férőhellyel várja a hallgatóit. Az elsősöknek a férőhelyek 20-25 százalékát tartják fenn, a túljelentkezés nagyjából két és félszeres.

A díjak kollégiumonként változnak: állami ösztöndíjas hallgatók esetében 9.320-10.500 forint közötti összeggel lehet számolni, de a legtöbb kollégiumban 9.320 forintot kell fizetni. Önköltséges hallgatók esetében a havi kollégiumi díj 9.722-16.500 forint között mozog. Az átlagos kollégiumi szobák 3 ágyasak, közös tusolóval rendelkeznek.

  • Miskolci Egyetem (ME)

A Miskolci Egyetem Bolyai Kollégiumában a 2024/25-ös tanévben a sikeresen felvételt nyert hallgatók részére 1380 férőhely áll rendelkezésre. Két épület, az E/3 és E/4 a tanév folyamán teljes rekonstrukció miatt zárva lesznek. A felújítás után az épületekben önálló saját vizesblokkal és minikonyhával rendelkező kétágyas szobák kerülnek kialakításra. A kollégiumi rekonstrukció folytatása miatt zárva lévő épületek miatt jelenleg túljelentkezés van az egyetem többi kollégiumaiban.

A már hallgatói jogviszonnyal rendelkezők körében lefolytatott kollégiumi felvételi eljárás során – nagyjából – 30 százalékos túljelentkezést tapasztaltak és hasonló arányokra számítanak az elsőéves jelentkezők esetében is.

Az egyetem egyelőre a 2023/24-es tanév árairól tudott tájékoztatást adni, ezek alapján az ösztöndíjasok 15-25 ezer forint közötti összeget fizettek a kollégiumi szobáért, az önköltségesek 21-31 ezer forintot. A 2024/25-ös árakat majd az egyetem vezető testülete határozza meg. A Miskolci Egyetem kollégiumaiban az önálló vizesblokkal felszerelt, kétágyas szobák iránt nagy a kereslet, de a 2+2-es apartmanok is a kedveltek közé sorolhatók.

140 ezer forintba is kerülhet egy magánkollégiumi szoba

Amennyiben a leendő hallgatót nem veszik fel az egyetem által fenntartott kollégiumba, lehetősége van magánkollégiumba is jelentkezni. A legtöbb magánkollégium bármely felsőoktatási intézményből fogad hallgatókat, ha azok rendelkeznek érvényes diákigazolvánnyal.

Az általunk talált budapesti magánkollégiumok legtöbbje határozott idejű szerződéskötést és két havi kaució megfizetését kéri.

A kétágyas szobák ára 65 ezer forint, az egyágyas szobáért jellemzően 90 -110 ezer forintot kell fizetni.

A szobák világosak, csendesek és tágasak, szekrénnyel, ággyal, éjjeli szekrénnyel, íróasztallal felszereltek.  A díjak tartalmazzák az összes költséget: a bérleti díjat, a közüzemi költségeket, a főzési és mosási lehetőséget, az internet hozzáférést stb.

A vidéki nagyvárosok magánkollégiumi kínálata már szűkösebb. Pécsett 69-85 ezer forintért bérelhető kollégiumi szoba, Debrecenben 92-140 ezer forintig terjednek az árak.

Christopher Lemercier Twpdkhdae4k Unsplash

A kép illusztráció. Forrás: unsplash.com

Budapest mellett Debrecenben is magasak az albérletárak

A kollégium mellett az albérlet is opció lehet a diákok számára. A Telex napokban megjelent cikkében arról ír, hogy a fővárosi kerületekben a bérleti díjak jelenlegi középértéke 168-330 ezer forint között mozog, a legolcsóbb albérletek havidíja pedig 148-250 ezer forint között alakul.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben kiugróan magasak a bérleti díjak, itt átlagosan mintegy 245 ezer forintért lehet lakást bérelni. Pécsen és Szegeden az olcsóbb árkategóriába eső lakásokért 129-140 ezer forintot kérnek a bérbeadók, Győrben 160 ezret,  Miskolcon pedig ennél jóval kevesebbet:  90 ezret.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője az Átlátszónak elmondta,

megközelítőleg 10-15%-os áremelkedés tapasztalható az albérletpiacon,

a felvételi ponthatárok kihirdetése után további emelkedés várható.

A fővárosban az átlagos bérleti díj a 260 ezret is megközelíti, közel ilyen árszinten mozognak Debrecen albérletei is.

A nyár az albérleti szezon csúcsa

A Duna House szakértője azt tanácsolja a diákoknak, hogy ne halasszák szeptemberre az albérletkeresést, hanem amint lehetséges, szerződjenek le egy anyagi és kényelmi szempontjainak is megfelelő lakásra.

Aki lassú, az idén is csak nagyon drága, vagy nagyon rossz minőségű lakást talál majd, esetleg nagyon messziről kell majd ingáznia az egyetemre.

A nagyobb egyetemvárosok közül keleten Miskolc és Békéscsaba, nyugaton Kaposvár kínálja a legelérhetőbb árakon az albérleteket, míg a legmagasabb bérleti díjakra a fővárosban és a Debrecenben továbbtanuló diákok készülhetnek.

Aneta Pawlik Jsd0qkto3w8 Unsplash

A kép illusztráció. Forrás: unsplash.com

Azoknak az egyetemistáknak, akik egyedül szeretnének élni, és ezt meg is tudják fizetni, a garzonlakás jelentheti az ideális választást. Azonban egy frekventált területen elhelyezkedő, jó állapotú, igényes garzonlakás esetében a leendő bérlőknek a Duna House aktuális kínálata szerint havonta 160-260 ezer forintos bérleti díjra (plusz rezsire) érdemes készülniük. Jó megoldás lehet még egy nagyobb lakást közösen kibérelni, így a kaució, a bérleti díj, valamint a rezsi költsége is többfelé oszlik.

Az egyetemista bérlők körében népszerű a belvárosi lokáció, de jóval megfizethetőbb alternatívát nyújt az egyetemek környéke, valamint a távolabbi, de tömegközlekedéssel egyszerűen és gyorsan megközelíthető területek. A diákok többsége bútorozott és gépesített lakást keres, a szakértő szerint az sem hátrány, ha a berendezés és a lakás hangulata inkább modern, mintsem retro.

Albérlet – kolesz – szülői ház

Az általunk megkérdezett diákok közül van, aki a felvételt követően is a szülői házban marad, mivel anyagi okok miatt nincs lehetősége külön albérletbe menni.

Akadt olyan, az Átlátszónak nyilatkozó frissen felvett hallgató is, aki a magas albérleti árak miatt első körben inkább a kollégiumi ellátást választja, és volt olyan is, aki elmondta, nem zárkózik el attól, hogy többedmagával közös albérletet vegyen ki.

A megkérdezettek egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy tanulmányaik alatt is megpróbálnak munkát (akár diákmunkát, akár részmunkaidős állást) vállalni anyagi függetlenségük érdekében.

Szabó-Gödri Rita

Címlapkép: Kollégiumi szoba a Corvinus Egyetem Gellért Campusában az avatás napján, 2024. február 22-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Megosztás