felsőoktatás

Nehéz dolga van a leendő egyetemistáknak, drága albérlettel, kollégiumi várólistákkal kell számolniuk

Idén közel 127 ezer diák várta izgatottan július 26-át, ekkor derült ki ugyanis, hogy a jelentkezőket melyik egyetemre vagy főiskolára vették fel. A felvételt nyert hallgatóknak ezt követően a lakhatásukról is gondoskodniuk kell, ám nem mindenkinek jut kollégiumi férőhely, mert a túljelentkezés gyakran másfélszeres. Cikkünkben bemutatjuk, hány férőhellyel és milyen felszereltséggel rendelkeznek a fővárosi és vidéki egyetemek kollégiumai, mekkora a túljelentkezés, milyen költségekkel érdemes számolni, és milyen egyéb lakhatási lehetőségek közül választhatnak a leendő egyetemisták.

A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a felvi.hu adatai alapján 126 449 fő jelentkezett A ponthatárokat két napja, július 26-án hozták nyilvánosságra, ezt követően jelentkezhetnek a felvételt nyert hallgatók kollégiumokba. Az elsőéves hallgatók intézményenként több kollégiumból is választhatnak, ha egyáltalán jut számukra hely. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke tavaly 55 ezer elérhető kollégiumi férőhelyről beszélt, miközben a jelentkezők száma ezt jócskán meghaladja. Aki nem akar kollégiumba menni, albérletet vehet ki vagy magánkollégiumot is kereshet.

Kollégiumi körkép

  • Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

Az egyetem a fővárosban és vidéken is több kollégiumot tart fenn. A legkisebb férőhellyel rendelkező 97 fő befogadására alkalmas, a legnagyobb pedig 1041 főnek kínál szálláslehetőséget. A hallgatók lakhatása általában 2-3 ágyas szobákban megoldott, melyekhez szobánkénti vagy szintenként vizesblokk tartozik. A kollégiumokban tanulószoba, külső-belső klub és galéria is helyet kapott. Az ELTE honlapja szerint a kollégium díjai 12 -18 ezer forint között alakulnak. A kollégiumokba való jelentkezés a NEPTUN Egységes Tanulmányi Rendszeren keresztül valósul meg.

Az egyetem tájékoztatása szerint 11 szociális kollégiumukban a következő szemeszterben összesen 1392 férőhely áll rendelkezésre az újonnan felvételiző hallgatók számára. Az egyes kollégiumokba korábban és jelenleg is nagyon eltérő a túljelentkezés mértéke, de valamennyi rászoruló elsőéves hallgatónak tudnak férőhelyet biztosítani. „Arra törekszünk, hogy ha egy férőhely bármilyen okból megüresedik, akkor azt azonnal más rászoruló hallgató rendelkezésére tudjuk bocsátani” – mondta az egyetem az Átlátszó Oktatás megkeresésére.

Kollégiumi szoba az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában. Forrás: elte.hu

  • Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

A Corvinuson négy egyetemi fenntartású kollégiumban összesen 1128 férőhely áll a hallgatók  rendelkezésre. A kollégiumokban 1-5 ágyas szobákban történik az elszállásolás. A Corvinus tájékoztatása szerint folyamatosan fejlesztik a kollégiumi állományt: 2021-ben például 1,2 milliárd értékben zajlott felújítás, 2022-ben és 2023-ban ez folytatódott további közel 160 millió forint értékben. A 2023-24-es tanév tavaszi félévétől megnyílik a 15 milliárd forintból megújuló Ménesi úti kampusz, ahol 160-180 hallgató jut majd lakhatáshoz.

2022-ben a magyar hallgatók esetében a megelőző évhez képest (10-15%) alacsonyabb, 6%-os túljelentkezés volt a kollégiumokba. A Corvinus a visszamondások után végül minden érvényes pályázatot benyújtó magyar hallgatónak tudott kollégiumi férőhelyet biztosítani.

  • Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) 

A BGE honlapja szerint 3 budapesti kollégiummal rendelkezik, ezekben jellemzően 2-3-4 ágyas szobák vannak. A kollégium díja attól függően változik, hogy milyen komfortfokozatú a szoba, valamint, hogy a felvett hallgató milyen finanszírozási formában tanul. Az I. komfortfokozat esetén az állami ösztöndíjas hallgatóknak közel 10 ezer forintot kell fizetnie, önköltséges hallgatóknak a kollégiumi térítési díja közel 21 ezer.  A IV. komfortfokozat esetén a díjak  magasabbak: 17-29 ezer forint közé esnek, külföldi nem EU-s hallgatóknál a díj 50 ezer forint körül alakul.

Az egyetem 400 férőhelyet tud biztosítani leendő elsőéves hallgatóinak. A koronavírus-járványt megelőző időszakban a jelentkezők 65 %-a kapott kollégiumi férőhelyet, ez az arány érdemben azóta sem változott. A túljelentkezés itt is másfélszeres.

  • Semmelweis Egyetem (SE)

A honlap szerint 7 kollégium áll a hallgatók rendelkezésére. A Balassa János Kollégium az egyetem legnagyobb kollégiuma, összesen 366 férőhellyel rendelkezik. A kollégiumban főként 3 fős szobák vannak, ezekhez hűtő és mosdó is tartozik. Emeletenként konyha, zuhanyzó és wc, az alagsorban pedig mosókonyha található. A hallgatók kényelmét közösségi helyiségek, csocsó- és biliárdasztal, számítógépterem és könyvtár szolgálja. A kollégiumi díjak az I. kategóriába tartozó szobák esetén 9320 forintba, az egyetem egy másik kollégiumában található, negyedik kategóriába tartozó kétágyas szoba pedig 17. 475 forintba kerül.

Az őszi szemeszterben 1088 férőhellyel várják a hallgatókat. A helyek negyedét biztosítja az intézmény az újonnan felvett hallgatóknak, a többit a felsőbb évesek kapják. Az elsősök számára rendelkezésre álló kapacitás a jelentkezők felének elegendő. Az időközben felszabaduló helyeket az intézmény felkínálja a várakozó diákoknak, ezzel decemberre megszűnik a várólista.

A Semmelweis Egyetem kollégiuma. Forrás: semmelweis.hu

  • Óbudai Egyetem

Öt kollégiummal várja a hallgatókat az Óbudai Egyetem, ebből a legnagyobb a 390 férőhellyel rendelkező Bécsi úti Kandó Kálmán Kollégium. Az épületben két-három ágyas, összkomfortos szobákat alakítottak ki, melyekhez teakonyha, fürdőszoba tartozik. Van sportpálya, közösségi tér és a diákok tanulását segítő tanulószoba is. Az egyetemnek  a főváros pesti oldalán két kollégiuma van, a Bánki Donát Kollégiumban 112 fő elszállásolására van lehetőség, 2-4-6 ágyas szobákban. A másik a Tavaszmező utcában található, 374 férőhelyes, 2-3 ágyas összkomfortos szobákkal és 2+2-es apartmanokkal. A székesfehérvári Geo Kollégium 173 fő befogadására alkalmas, 2-3-4 fős szobákkal,  vizesblokkal, közös illemhelyiséggel. A 2022-es tanév kollégiumi díjai attól függően, hogy állami ösztöndíjas vagy önköltséges hallgató veszi igénybe a kollégiumi szolgáltatást, 20-53 ezer ezer forint között alakultak.

A következő tanévben az elsőéves, államilag finanszírozott hallgatók számára 468 férőhelyet tudnak biztosítani, ezen felül a külföldi önköltséges, illetve egyéb ösztöndíjprogrammal érkező hallgatók számára nagyjából 130 férőhelyet. Az egyetem a covid-időszak előtt a felsőbb évfolyamos jelentkezők kb. 75%-ának tudott férőhelyet biztosítani, az elsősök közel 90%-át tudták felvenni kollégiumba.

  • Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

A Szegedi Tudományegyetem a honlapja szerint öt karközi és nyolc kari beiratkozású kollégiummal rendelkezik, ezek összesen több mint 4100 férőhelyet kínálnak a hallgatóknak.

A karközi kollégiumokba az egyetem minden karáról fogadnak hallgatókat, a kari kollégiumokban csak az adott kar hallgatóit szállásolják el. A karközi kollégiumok közül a legnagyobb,  a Károlyi Mihály Kollégium több mint 800 férőhellyel rendelkezik. A kollégium két épületből áll, a tízemeletes épületben emeletenként 26 db mosdóval, internettel, beépített szekrénnyel ellátott háromágyas szoba található. A kisebb épületben a harmadik emeleten 18 db négyágyas szoba került kialakításra,  az alatta lévő szinteken tíz-tizenöt ágyas turista szálláshelyek vannak. Az egyetem honlapja szerint a kollégiumi térítési díj mind a karközi, mind a kari kollégiumokban az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók esetén havi 10 ezer forint körül, a költségtérítéses képzésre járó diákok esetében havi 10-16 ezer forint körül mozog.

Az SZTE megkeresésünkre elmondta, hogy jelenleg 13 kollégiumban összesen 4100 férőhelyet biztosítanak a hallgatóknak, ebből 1500-2000 helyet az újonnan felvételizők foglalnak majd el. Ez a szám minden évben változik a jelentkezők rászorultsága alapján. A korábbi években nagyjából másfélszeres túljelentkezés volt, ezért igyekeznek mindent megtenni a kollégiumi szálláshelyek számának bővítése érdekében.

  • Debreceni Egyetem (DE)

A Debreceni Egyetem 15 kollégiumában 4943 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, melyből 1220 férőhelyet tart fenn az első évre felvett, kollégiumba jelentkező hallgatóinak. A Campus Hotel egymaga 922 fő elszállásolására alkalmas, mely két-háromágyas szobákban történik. A térítési díjak a tavaly emelkedtek: a háromágyas szobákért 30 ezer forintot kell szeptember elsejétől fizetni, a kétágyas kedvezményes férőhelyért 35 ezret, az egyágyas szobáért pedig 55 ezer forintot kérnek.

Ocsóbban kaphat kollégiumi férőhelyet, aki a Kossuth Lajos Kollégiumot (III) választja. Az összesen 649 férőhellyel rendelkező kollégiumban egy két-három ágyas szobáért 27 ezer forintot kell fizetni. A Weiner Leó Kollégiumban négyágyas szobákat kínálnak a hallgatóknak havi 20 ezer forintért. Az egyetem tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben átlagosan a jelentkezők 80%-a nyert felvételt a kollégiumokba. A kimaradó hallgatók többsége várólistáról szeptember első két hetében bekerült a kollégiumba az elnyert férőhelyet lemondó vagy a képzését gyorsan abbahagyó és így a kollégiumból is kiköltöző hallgatók helyére.

Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Kollégium III. Forrás: kollegiumok.unideb.hu

  • Pécsi Tudományegyetem (PTE)

A Pécsi Tudományegyetem honlapja szerint az egyetemhez 7 pécsi és 4 vidéki kollégium tartozik. A hallgatók elhelyezése leggyakrabban 2×2, illetve 2×3 férőhelyes blokkos apartmanokban történik. A legtöbb kollégiumot a 2010-es évek elején felújították, így blokkonként étkező, konyha, fürdő és WC áll az itt lakók rendelkezésére. A pécsi kollégiumok ára felszereltségtől függően a 2023/24 tanévben 17-32 ezer forint között mozognak állami ösztöndíjas hallgató esetén. Az önköltséges hallgatóknak ennél többet, 24-39 ezer forintot kell fizetniük a kollégiumi férőhelyért. A vidéki kollégiumaiban a költségek mérsékeltebbek, az állami ösztöndíjas hallgatók 15 600 forint, míg az önköltséges hallgatók 22 100 forint térítési díjat fizetnek.

Az egyetem a 2023/24-es tanévben 1807 fő elsőéves hallgatónak (1127 fő magyar és 680 fő külföldi) tud kollégiumi férőhelyet biztosítani, a korábbi években a jelentkezők 77%-a jutott kollégiumi férőhelyhez.

Várólistára kerülnek, akiket első körben nem vesznek fel

Az általunk megkérdezett felsőoktatási intézmények a túljelentkezés ellenére igyekeznek minél több diáknak helyet biztosítani. A várólista bevezetése az egyik ilyen módszer, amely rangsorolja a jelentkezett, de ideiglenesen férőhelyet nem kapott hallgatókat. A várólisták a félév megkezdését követően csökkenek, ugyanis előfordul, hogy a felvett hallgatók meggondolják magukat a tanulást, illetve a lakhatást illetően: passziválják a félévüket, vagy albérletbe költöznek. Az így megüresedett kollégiumi helyeket a várólistás hallgatókkal töltik fel.

Budai Marcell a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke úgy véli, az a hallgató, aki szociálisan rászorul, biztosan kap kollégiumi férőhelyet, akiknek azonban nem jut, megpróbálják máshogyan megoldani a lakhatást.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sajtófőnöke.

A hallgatók ennek érdekében gyakran vállalnak diákmunkát, így fedezve a kiadásaikat. Népszerű bevételi forrás a diákhitel is, amely segítséget nyújthat a lakhatási problémák megoldására, és még mindig kedvezőbb konstrukciót nyújt a piaci alapú hitelekhez képest.

Mindezek mellett a HÖOK úgy gondolja, hogy több és jobb minőségű kollégiumi férőhelyre lenne szükség.

2017-es Jövőkép Programjukban arra hívták fel a figyelmet, hogy a meglévő kollégiumi épületek fejlesztésére és állagmegóvására is több forrást kellene fordítani, hiszen adataik szerint az elmúlt években a kollégiumok több mint felénél nem történt anyagi ráfordítás, ráadásul a túljelentkezés mértéke ekkor 135%-os volt.

Hét éve indult a Kollégiumfejlesztési Stratégia

2016-ban fogadta el a kormány az Országos Felsőoktatási Kollégiumfejlesztési Stratégiát, amelynek célja a felsőoktatási kollégiumok, illetve kollégiumi férőhelyek fejlesztése, felújítása volt. A határozat 8 ezer új férőhely létrehozásáról, és 30 ezer férőhely felújításáról szólt, közel 193 milliárd forint értékben. Balog Zoltán egykori EMMI miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a kollégiumfejlesztési stratégia 123 kollégiumot és összesen 37 467 férőhelyet érint. A fejlesztés során négyezer új szobát és nyolcezer új helyet létesítenek, valamint 12 ezer szobát és 29 ezer helyet felújítanak.

Azóta felújították az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Kollégiumát, mintegy  3,5 milliárd forintból, az ELTE Nagytétényi úti kollégiumát, a győri Széchenyi István Egyetem Hegedűs Gyula Kollégiumát, valamint a Pécsi Tudományegyetem kollégiumát is. A fejlesztésekre szükség is volt, ugyanis a kollégiumi épületek 2016-ban Budapesten átlagosan 56, vidéken pedig 49 évesek voltak, ráadásul több kollégiumban nem tudták biztosítani a jogszabály által előírt, hallgatónkénti hét négyzetméteres lakóterületet.

Kíváncsiak voltunk, hogy a program végéhez közeledve mennyit sikerült megvalósítani az eredeti elképzelések közül, illetve a további kapacitásbővítési tervekről is érdeklődtünk. Kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A ponthatárok kihirdetése az albérleti főszezon csúcsa

Azok számára, akik nem jutottak kollégiumi férőhelyhez, az albérlet is alternatívát jelenthet. Megkérdeztük a Duna House ingatlanközvetítő csoportot, hogy milyen átlagos albérlet árakkal kell számolnia egy most felvételt nyert hallgatónak a fővárosban és a megyeszékhelyeken.

Benedikt Károly elmondta, hogy adataik alapján

az országos átlagos bérleti díj meghaladja a 180 ezer forintot.

Debrecenben akár 200 ezer forint körüli átlagos árakkal is találkozhatnak a bérlőjelöltek, igaz, ez az összeg 60 négyzetméter körüli ingatlanokra vonatkozik, a kisebb lakások olcsóbbak. Szegeden 150 ezer körüli az átlagos bérleti költség, míg Pécsett 130 ezer forint. A fővárosi átlag az idei bérleti tranzakciók alapján 225 ezer forint havonta. A megyeszékhelyek közül Békéscsabán volt a legalacsonyabb, 85 ezer forint az átlagos bérleti díj. Az inflációs áremelkedéssel eddig is kalkuláltak a tulajdonosok, azonban a főszezonban a megugró kereslet miatt az árak tovább nőhetnek.

A fővárosban átlagosan 20-25%-os bérletidíj növekedés tapasztalható az előző év azonos időszakához képest. A hallgatók gyakran a költséghatékonyság érdekében többen vesznek ki egy ingatlant. A két hálószobával rendelkező lakások átlagosan 250-350 ezer forintba kerülnek havonta. Azoknak, akik nem szeretnének lakótárssal osztozkodni, az önálló kisgarzonok, stúdiólakások jelenthetnek megoldást, ezek átlagosan 150-170 ezer forintba kerülnek.

A kép illusztráció. Forrás: unsplash.com

Magánkollégiumot 65 ezertől lehet találni

A magánkollégiumok az albérlet és a kollégium közt helyezkednek el, hasonló szolgáltatást nyújtanak mint a kollégiumok, de beköltözéskor bérleti szerződést kell írni és kauciót is kell fizetni. A magánkollégium.hu oldalon kis létszámú, főleg belvárosi magánkollégiumokat találunk. Minden szoba külön bejáratú. Két fürdőszoba található bennük, mindegyikhez mosdó és WC tartozik, és egy különálló mellékhelyiség is van. Van továbbá konyha, étkezővel, illetve internet WIFI hozzáféréssel. A kétágyas szoba díja 65 ezer forint / hó / fő. A szobához közös fürdő tartozik, az ár a rezsiköltséget már tartalmazza. Az egyágyas szoba díja ennél magasabb, 80-90 ezer között alakul.

Ennél magasabb árkategóriájú a Budai Diákhotel, ide bármely felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló hallgató jelentkezhet. A hallgatók négy, illetve igény szerint kétfős lakóegységekben kerülnek elhelyezésre, ehhez konyhát, fürdőszobát és két lakószobát kapnak. A 4 fős apartmanokban 2 darab kétágyas szoba található, bérleti díja havonta 110 ezer forint. Az egyágyas szobás apartmanok 170 ezer forintba kerülnek.

Vidéken is van lehetőség magánkollégiumi ellátásra, Pécsen a Zsálecz Magánkollégiumban kétágyas apartmant, saját konyhával és fürdőszobával, aktív PTE-s hallgatói jogviszonnyal már 69-79 ezer forintért lehet találni. Az egyágyas, saját konyhás és fürdős szobák 65-76 ezer forintért érhetőek el. Debrecenben a Miklós 18 magánszállás áll a hallgatók rendelkezésére. Az épület 3 szintből áll, 10 darab egyágyas és 20 kétágyas szobával. Ide bármely felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló magyar vagy külföldi hallgató jelentkezhet.  A bérleti díj mértéke egyágyas klímás szobák esetében 88-107 ezer forint, a kétágyas klímás szobák ára 94-120 ezer között alakul.

Szabó-Gödri Rita

Címlapkép: Győr, 2017. szeptember 4. Hered Balázs negyedik éves hallgató kollégiumi szobájában a győri Széchenyi István Egyetem kilencmilliárd forintból felépült kollégiuma átadási ünnepsége napján, 2017. szeptember 4-én. Az 1120 személyes épület építését a kormány hatmilliárd, a győri önkormányzat hárommilliárd forinttal támogatta. Forrás: MTI Fotó/Krizsán Csaba

Megosztás