vidéki lapszemle

Átfestette a padot a homofób vállalkozó, pörög az előválasztás Nagyatádon

Debreciner.hu: Nem mondja meg a Debreceni Tankerületi Központ, hogy hány iskolájukban szerveznek kirándulást a vadászati világkiállításra

A lap szeptember 21-én írt arról, hogy Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón jelentette be: információi szerint a debreceni Ibolya Utcai Általános Iskola vezetése kötelező kirándulást szervez minden tanulójuk számára a budapesti Vadászati és Természeti Világkiállításra. Varga szerint a szülőknek az utazáshoz gyermekenként 4 ezer forintos hozzájárulást kell befizetniük, annak pedig, aki nem engedi el gyermekét, személyesen kell a döntését indokolnia az intézményvezetőnél. A Debreciner az üggyel kapcsolatban megkereste az iskolát fenntartó Debreceni Tankerületi Központot, amely azonban nem válaszolt. A helyi kormánypárti médiumoknak viszont Gyurkóné Mezei Katalin, az általános iskola igazgatója azt nyilatkozta: nem igaz, hogy kötelező a részvétel, a szülőktől pedig csak azt kérték, jelezzék, ha a gyermekeik nem kívánnak részt venni a kiránduláson, mert számukra felügyeletet kell biztosítaniuk.

Nyugat.hu: Túl színes lett a köztéri pad, a homofób vállalkozó visszafestette barnára

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt felújított egy köztéri padot a mosonmagyaróvári vasútállomáson. A felújítás végeztével megjelent egy helyi vállalkozó, aki közölte, hogy ezt a padot ő állította ide réges-régen, és azonnal fessék le barnára, mert „mi itt nem szeretjük a színeset”. A párt aktivistái elmondták a férfinek, nem tudták, hogy a pad magántulajdon, mivel közterületen áll, de ha már így alakult, nem lenne-e jobb így felújítva. A vállalkozó erre úgy reagált, hogy nem maradhat így, mert „nem ülne rá senki, itt nincsenek buzik. A padot azóta átfestették barnára.

KecsUP.hu: Polgári jólét helyett mély társadalmi különbségek Kecskeméten és vidékén – adatokon mutatjuk 

Magyarország Nemzeti Atlaszának Társadalom című részét vette górcső alá a KecsUP.hu. Az ott megismert adatokból többek között kiderült, hogy Kecskeméten a vályogfalazatú lakások aránya 13%, a zsúfolt lakások aránya 18%. A gyermekek száma alacsony: a kecskeméti járásban 48 000 olyan háztartás van, ahol nincs 15 év alatti gyermek és mindössze 5300, ahol kettő. A foglalkoztatottak száma a kecskeméti járásban 74 000 fő, közülük csaknem 9 ezren (12%) legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. Érettségi nélkül 21 ezren dolgoznak (29%), az érettségizettek száma valamelyest magasabb, 24 000 fő (32%). A diplomások 20 ezren vannak (27%). Ebből az is következik, hogy igen nagy azok száma Kecskeméten és környékén, akik az alacsony státuszú foglalkoztatottak csoportjába sorolhatók  mutat rá a portál.

Atádhír.hu: Nagyatádon két-háromszoros a részvétel az előválasztáson

Péntek estig ezernél is többen szavaztak a városban, országosan pedig 350 ezren írja az Atádhír.hu. Ez alapján lakosságarányosan mintegy háromszor többen voksoltak Nagyatádon, mint az országos átlag. A képet viszont árnyalja, hogy a városban nemcsak nagyatádiak voksolnak. A szavazóbiztosok azt mondják, a megjelentek kb. 75 százaléka nagyatádi, a többiek a térségből mindenhonnan érkeznek Somogycsicsótól Gyékényesig. A portál által ismert adatban azonban nincsenek benne azok, akik online adják le voksukat.

SzabadPécs.hu: A PDSZ kiáll a tanulókat és iskolai dolgozókat randalírozó fiataloktól megvédő pécsi tanár mellett

Felvétel tanúskodik arról, hogy tavaly ősszel a pécsi ANK közelében egy nagydarab férfi nekiesik egy kisebb fiúnak, a földön is bántalmazza, ütlegeli, egyszer bele is rúg. A férfi az iskola fizikai dolgozója volt, a kisebb fiú pedig egy másik iskola tanulója, aki egy banda tagjaként rendszeresen lógott az ANK 1-es iskolája közelében, és állítólag jó ideje zaklattak kisebb tanulókat és iskolai dolgozókat is. Ezt elégelte meg az azóta elbocsátott volt dolgozó is. Az eset előtt Jancsula Dezső, az ANK 30 éve a pedagógusi pályán lévő történelemtanára megpróbálta békésen megoldani a helyzetet. Róla azonban azt állapították meg, hogy személyi szabadságában korlátozta a tanulót, és az ügyben pénzbüntetést kell fizetnie. Emellett ha a döntés jogerőssé válik, a közalkalmazotti törvény rendelkezései miatt a jövőben nem taníthat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben tudatta, hogy kiáll Jancsula Dezső mellett, mivel az iskola tanulói és az ott dolgozó felnőttek védelmében lépett fel az iskola épületéhez rendszeresen odajáró, randalírozó fiatalokkal szemben.

Címlapkép: A túl színes pad (forrás: Magyar Kétfarkú Kutya Párt mosonmagyaróvári csoportja/Facebook)

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás