Egyéb

Súlyos ítélet, hiányzó szereplő – jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték Balmazújváros polgármesterét

 

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla hivatali vesztegetés elfogadása miatt 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte dr. Veres Margit polgármestert, volt jegyzőt. Ugyancsak letöltendőt kapott a másodrendű vádlott, a vesztegetést elkövető Király Sándor, helyi nagyvállalkozó. Tiba István, a város akkori polgármestere már a nyomozati szakban kikerült az eljárásból, ellene vádat sem emeltek. Holott azt Tiba is elismerte, hogy annak idején a most vesztegetésért elítélt nagyvállalkozó neki szánta azt az 5 millió forintot, amiből a szintén elítélt Veres Margitnak 400 ezer forint jutott. A volt polgármester-képviselőt április 8-án a leadott szavazatok 49 százalékával választották újra.

„A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét. I.r. vádlott szabadságvesztés büntetését a próbaidő mellőzésével 5 évre súlyosította (…) II.r. vádlott szabadságvesztés büntetéséből is mellőzte a próbaidőt és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Egyebekben helybenhagyta a Debreceni Törvényszék ítéletét.”

A Debreceni Törvényszék tavaly októberben bizonyítottnak látta a hivatali vesztegetést Veres Margit és Király Sándor esetében. A vádirat szerint Király 2012-ben 400 ezer forinttal és egy gépkocsival vesztegette meg az akkor jegyzőként dolgozó Veres Margitot, hogy az általa akkor épített rendezvénycsarnokhoz szerezzen 180 millió forint állami támogatást.

A város ebben az évben 450 millió forint állami támogatási kerethez jutott, az összegből támogatandó beruházásokról a város képviselő-testülete az illetékes bizottság előterjesztése alapján döntött.

A jegyző a bizottság ülésén arra utalt, hogy a kormány szándéka szerint a megítélt támogatásból 180 milliót a König Rendezvényközpont beruházására kell fordítani – a még aznap megtartott képviselő-testületi ülésen Tiba polgármester megismételte ezt a valótlan állítást.

A testület elfogadta a polgármester előterjesztését, 2013 augusztusában már át is adták a König Rendezvényközpontot.

Ekkora már a nyomozóhatóság a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján szinte mindent tudott az ügyről, decemberben a Központi Nyomozó Főügyészség meg is gyanúsította a jegyzőt és a nagyvállalkozót, majd másfél évvel később, 2015 júliusában vádat emeltek ellenük.

A vádirat szerinti Veres Margit 2013. tavaszán fiktív adásvételi szerződéssel jóval a valós értéke alatt vett meg egy autót a nagyvállalkozó cégétől – mind az első-, mind a másodfokú bíróság bizonyítottnak látta, hogy ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés.

„Azt ugyanakkor, hogy a másodrendű vádlott pénzt is adott volna a jegyzőnek a közreműködésért, kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani.”- írja a Debreceni Ítélőtábla közleménye. Hogy miért nem, az nem egészen világos, hiszen mind a lehallgatott beszélgetésekből, mind a jegyző, mind Tiba képviselő vallomása egyértelműen kitűnt, hogy Veres Margit 400 ezer forintot kivett a vállalkozó által Tibának küldött borítékból.

A borítékban 5 millió forint volt, és azt a támogatás megítéléséről szóló testületi döntés napján, 2012. december 21-e estéjén adta át Király Sándor a jegyzőnek, hogy továbbítsa Tiba Istvánnak.

Veres Margit vallomása szerint azért neki, és nem a polgármesternek, mert aznap este Tiba egy koncerten Pesten volt.

A pénz átadását egyik érintett sem tagadta, csakhogy Tiba értelmezésében kölcsönről volt szó, amiből ő aztán a városi sport kft tartozását egyenlítette ki. Erre pedig azért volt szükség, mert szerinte bizalomvesztést okozott volna, ha a város cége nem fizeti ki határidőre a vállalkozókat.

Csakhogy a körülményeken kívül – nem volt például semmi írásos nyoma az ügyletnek – a Tiba által hivatkozott városi cég, a Balmazújváros Sport Kft. gazdálkodási adatai is kétségessé teszik a polgármester/képviselő magyarázatának valódiságát.

A kft ugyanis az évet 22 millió forint nyereséggel zárta, és a mérlegadatok alapján az évforduló napján 74 millió forint készpénzállománnyal rendelkezett. 2012. december 21-e péntekre esett, az évből még három munkanap volt hátra, lényegében kizárt, hogy a Balmazújváros Sport Kft-nek az év vége előtt három munkanappal olyan likviditási problémái lettek volna, amelyek indokolták a sürgős kölcsön szükségességét.

Az eljárásban – úgy tűnik – ezt a mozzanatot senki nem vizsgálta, így azokat a vállalkozókat sem keresték meg, akiket Tiba állítása szerint a kölcsönből kifizetett. Értelemszerűen azt sem vizsgálták, hogy az ötmilliós kölcsön, illetve ennek törlesztése hogyan és mikor jelenik meg a Tiba által emlegetett vállalkozók és a városi sport kft könyvelésében.

Rákérdeztek viszont erre a város egyik zárt Facebook-csoportjában. „A kft könyvelésében ott van hogy minden kifizetésének eleget tett. Így nem támadhatta senki. Mert egy vállalkozó se kezdett felszámolást ellenünk mert megkapta a pénzét.” – ugrotta át válaszában a tényeket a képviselő, és ezzel a vita érdemi részét a maga részéről le is zárta.

Összefoglalóan a tények: egy nagyvállalkozó támogatást kér egy beruházásához a város polgármesterétől, aki képviselőként lobbizik ezért Lázár Jánosnál. A város megkap egy nagyobb támogatási keretet, amelyről mind a jegyző, mind a polgármester valótlanul azt állítja, hogy abból 180 milliót a vállalkozó beruházásának támogatására kell fordítani.

A képviselőtestület meg is szavazza a támogatást, a döntés estéjén a vállalkozó átad egy borítékban 5 millió forintot a jegyzőnek. A jegyző ebből kivesz 400 ezret, a többit másnap átadja a polgármesternek.

Hat évvel és négy hónappal később a jegyzőt és a vállalkozót hivatali vesztegetésért öt, illetve másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélik, a polgármestert pedig újabb négy évre megválasztják országgyűlési képviselőnek.

A történetnek három értelmezési lehetősége van:

1 – Tiba képviselő és dr. Veres Margit nyilatkozatai szerint mindenki félreérti az események láncolatát, összeesküvés áldozatai ők mindhárman, az egész ügyet túlbuzgó ügyészek kreálták politikai megfontolásból.

2 – a jogerős ítélet narratívája nem kevésbé meredek magyarázatot implikál: e szerint dr. Veres Margit egyedül követte el a hivatali vesztegetés elfogadása nevű bűncselekményt, Tiba polgármester-képviselő csak mintegy áldozata a fondorlatnak, melynek során a jegyző nemcsak a támogatási javaslatot tevő bizottságot manipulálta, de magát a polgármestert is, hogy a testület előtt valótlan állítást tegyen a támogatás feltételéről, sőt, kérjen kölcsön a kedvezményezettől 5 milliót, majd abból juttasson neki 400 ezer forintot.

3 – az egész ügylet az, aminek látszik, de a nyomozóhatóság kimentette a büntetőeljárásból Tiba képviselőt, a történet központi figuráját.

Az április 8-i választás eredménye alapján a helyi polgárok többsége az első, legrosszabb esetben is a második értelmezésre szavazott.

Becker András

Kapcsolódó cikkeink

Vesztegetés elfogadása miatt első fokon elítélték Balmazújváros polgármesterét

Ilyen az, amikor egy korrupciós per első- és másodrendű vádlottja újabb üzletet köt

Kéz kezet mos: Balmazújvárosban senkit nem zavar a polgármester kenőpénzügye

Megosztás