sport

Sport: a zárttéri edzésekről nincs központi döntés, nagy a káosz, mindenki improvizál

A kormány döntése értelmében – a koronavírus miatt korábban elrendelt korlátozó intézkedések után – újraindulhat a sportélet. Hogy pontosan mi, hol és hogyan, már kevésbé egyértelmű. A vívók például speciális helyzetben vannak, de akadtak klubok, amelyek találtak megoldást az edzések újraindítására. 


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Május 4-én, hétfőn már edzést tartottak a békéscsabai Alföld Vívó Akadémián. A sportolók előre meghatározott időpontokban, kisebb csoportokban érkeztek. A 170/2020 (IV.30.) számú kormányrendelet ugyanis lehetővé tette az egész ország területén az amatőr, a szabadidős és a tömegsport edzéseken való részvételt – a korlátozó intézkedések után.

A békéscsabai egyesület elnöke dr. Keszthelyi Péter orvos. Mérlegeltek és a jogszabály adta lehetőségeket figyelembe véve indították el az edzéseket.

„Tudatosan készültünk a nyitásra, már egy hónappal ezelőtt beszereztük a kézfertőtlenítőket, és a fegyvereket is egy speciális készítménnyel fertőtlenítjük. A fokozatosság elvét tartjuk szem előtt, ráadásul a gyermekem is átjött Gyuláról Békéscsabára edzeni, tehát szülőként és egyesületi elnökként is nagy a felelősségem” – nyilatkozta az Átlátszónak dr. Keszthelyi Péter. – Galli Zsolt vezetőedzővel mindent átbeszéltünk és kiscsoportokban, maximált létszámmal, nagyon elővigyázatosan tartjuk az edzéseinket. Most éppen négy párbajtőrvívó tartózkodik a tágas vívóteremben. Az öltözők használatának rendjét is külön szabályoztuk, hogy minimálisra csökkentsük az egy légtérben töltött időt” – tette hozzá az egyesület elnöke.

„Szerencsére Békés megye az egyik legkevésbé fertőzött megye a hivatalos adatok szerint – veszi át a szót Galli Zsolt vezetőedző. – Ettől függetlenül a zárt tér kockázatát figyelembe véve, folyamatosan szellőztetjük a vívótermünket. A kiskorú sportolóink csak szülői engedéllyel és szülői felelősség vállalással jöhetnek vívni. Nem tudjuk persze, hogy a csoportos munka mikorra válik felhőtlenné, de bízunk benne, hogy augusztusban már a szarvasi edzőtáborunkat is meg tudjuk tartani.”

A víváshoz terem kell, emiatt a sportág különösen nehéz helyzetben van

Nem ennyire felhőtlen a helyzet a kisebb vidéki kluboknál. Ahol nincs külön vívóterem, ott hiába a több évtizede tartó áldozatos edzői munka, nem tudnak edzést tartani, mert általában iskolai tornatermekben, sportcsarnokokban tartják a foglalkozásokat. Az iskolák pedig továbbra is zárva tartanak és az edzések miatt nem feltétlenül nyitják ki a tornatermeket, öltözőket.

Barna Viktor, a Szentesi VSC elnöke elmondta, hogy egyesületével a Koszta József Általános Iskola tornatermében szoktak edzeni, és az iskolafenntartótól bérlik a termet. Kis egyesület az övék, 12-15 fővel működnek, mobil pástokkal alakítják át a tornatermet és nem fognak edzést tartani, mert az intézmény zárva. Mobil pástokkal, egy tornatermet használnak. Az edző társadalmi munkában végzi az utánpótlás nevelést és szabadidős vívást. Az iskolai titkárság hívta fel és mondták, amíg az iskola nem nyit ki, nem lesz edzés.

„Annyira bizonytalan minden. Engem még nem keresett meg az iskola és még szándékomban sem állt edzést tartani. Vannak tanítványok, akiknek hiányzik. Adtam elektromos szúrópárnát, lehet otthon lábmunkázni. Ha valaki vállalja az észérvek mellett a döntést, akkor a felelősség az övé” – érvel Barna Viktor.

Erdős Csaba, a Bajai Vívó Sportegyesület elnöke és szakosztályvezetője a Szent László ÁMK-tól béreli a sportcsarnokot. Egyelőre a fenntartóval nem sikerült kapcsolatba lépnie, mert nem vette fel a telefont, de keresni fogja az igazgatót is, hogy egyeztessenek. Az egyházi fenntartású intézményben adottak lennének a lehetőségek az edzések újraindítására, nagy, tágas a tér, az öltözők modernek.

A Sugovica partján már tart erőnléti edzéseket, futnak a sportolók és otthon, saját kertjében is iskoláztatja a gyerekeket, egyéni képzés keretében foglalkozik a tanítványaival, de alig várják a sportolók, hogy elkezdjenek egymással is vívni. 32 sportoló a törpici korosztálytól a juniorig várja, hogy újra induljanak a vívótermi edzések.

„Jó lenne egy utasítás, hogyan kezdjem el. A Vívószövetségtől egyelőre nem kaptunk konkrét iránymutatást, hogy a sportedzések milyen formában tarthatóak. Olyat is olvastam, hogy az edzők eltérhetnek az általános szabályoktól. Ha nyitva van terem, akkor az elővigyázatosságot és a kötelező távolságot betartva, akár kezdhetnénk is. Persze komoly dilemma és nagy felelősség a döntés. Ettől függetlenül úgy gondolom, Baja kisváros, a gyerekek biciklivel vagy sétálva is el tudnak jönni az edzésre, nem kell tömegközlekedési eszközöket használniuk, így talán minimálisra csökkenthetjük a fertőzés veszélyt. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy az egyesületet is fent kell tartani, lassan két hónapja nem szedünk tagdíjat, ami komoly érvágás. A Vívószövetség ugyan ígért támogatást a nehéz helyzetbe került egyesületeknek, de a szövetség is 20 százalékkal kevesebb pénzt fog kapni, tehát nekik is újra kell tervezni a költségvetésüket” – vázolta a nehézségeket Erdős Csaba.

„Féltjük a gyerekeket és az edzőinket”

A Szolnoki MÁV SE és a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft vezetői és szakedzői éppen cikkünk születésének időpontjában tartottak értekezletet. A vívószakosztály vezetője, Szatmári Edina a tanácskozás után mondta el, hogy több sportágukat is érintette a kormány döntése. A legjobb helyzetben a kajak-kenu és evezős sportok vannak és mindazok a labdajátékok, amelyeket szabadtéri edzéseken lehet fejleszteni. A legnehezebb helyzetben a vívósport van a megyeszékhelyen, mert a zárt téri edzésekről egyelőre nincs döntés.

„A víváshoz terem kell, hogy sportág specifikus edzéseket tudjunk tartani, kiscsoportos vagy egyéni foglalkozások keretei között. Nehezíti a helyzetünk, hogy egyelőre nem tudunk bejutni a Véső úti sportcsarnokba, mert a környéken építkezés, aszfaltozás zajlik. Kértem, hogy biztosítsanak átjárást, mert előreláthatóan még egy hónapig tartanak a munkálatok. Így, hogy nem voltak edzések, belekezdtek a strandépítésbe és a nagy parkoló kialakításába, és úgy látszik, tovább tartanak a munkálatok. A vívóterem építése is elhúzódott. Ha az átjárás megoldódik, amit nagyon remélek, akkor öltözőhasználat nélkül és saját felszereléssel lehet majd edzeni. Féltjük a gyerekeket és féltjük az edzőinket. Az edzőinket nem csak a betegségtől, hanem az egzisztenciális bizonytalanságtól is, mert szerződést kellett velük bontani, nem kaptak fizetést. Így is kevés a vívóedző, azt sem tudom, vajon visszaszerződnek-e erre a bizonytalanságra”– foglalja össze a szolnoki vívók problémáit Szatmári Edina.

„Mi is elkezdtük a mocorgást, mert már nagyon feszültek voltak a gyerekek – meséli Kovács László az Alba Regia Vívó Akadémia Sportegyesület szakosztályvezetője. – Online edzéseket ugyan szerveztünk, egészen jó állapotban vannak a gyerekek, mert többé-kevésbé betartották az otthoni edzéseket, úgyhogy meg vagyok elégedve a ma látottakkal. Egyenként jöttek iskolázni a sportolók és nem volt sok gyerek. Vannak fertőtlenítő folyadékok és reméljük, elkerülhető a fertőzés. Mondjuk, egyszerűbb lenne a helyzetünk, ha minket, sokat utazó edzőket, megszűrnének. Sokan közülünk számos világversenyen voltunk, lehet, hogy már megvan bennünk az antitest. Ha ezt így meg tetszik írni, akkor azt mondom, holnap elmegyek vérvételre és beturkálhatnak a torkomba. Egyelőre Covid19 szűrésen nem estünk át és hír sincs róla, hogy ilyet szerveznének nekünk. Anyagi nehézségek is vannak, természetesen, két hónapja nem kaptam fizetést.”

Fekete Attila, a BVSC Zugló vívószakosztály vezetője azt mondja, nincs napirenden az edzések újraindítása. Egyelőre online edzések vannak, illetve a világklasszis kardvívójukkal, Pusztai Lizával tudnak egyéni edzés keretében foglalkozni.

„A vívásban, óhatatlanul van testi kontaktus. A sisak semmitől nem véd. A jogszabály azt mondja, hogy Budapesten és Pest megyében zárt térbe csak maszkban lehet belépni. Hogy írjam ezt elő? Nem harmonizálnak a rendeletek. Életszerűtlenek a javaslatok. A szövetség semmit nem mond. Nincs központi ukáz. Mi lesz a klubbal, ha valaki megbetegszik? A vívók izzadnak, lihegnek, hogy lehet az edzéseket bonyolítani úgy, hogy ne legyen benne a fertőzés veszélye? A Vívószövetség nem teheti meg, hogy minden felelősséget magára vállal” – mondja Fekete Attila.

A beszélgetést követően értesültünk a BVSC-Zugló hivatalos közleményéről, amely a kormányrendeletre hivatkozással tájékoztatja a tagjait, hogy egyelőre a felnőtt sportolók kezdhetik meg létesítményeikben az edzéseiket a héten. A szigorú higiéniai előírások, a kötelező távolságtartás, valamint a létszámkorlátok betartásával.

A vívószövetség nem reagált

Pap Jenő az Orvosegyetem Sport Club szakosztályvezetője azt mondja, egyelőre a kormányrendelet Budapesti érvényességéről is vita folyik. A Vívószövetség nem reagált. Nem tettek fel külön kérdéseket, de várják az információkat. Átalakítani az öltözőket nem tudják, hiszen Budapest legrégebbi vívóterme az övék, amely egyúttal a Vívómúzeum otthona is.

„Mi veteránokra vagyunk specializálódva, így sok az idős edző és a sportoló, így hiába várja mindenki a nyitást, nagy a felelősségünk, nem nyithatunk ki – magyarázza Pap Jenő. – Először felvetettük, hogy csak a 65 év alattiaknak nyitjuk meg az edzőtermet. Ki tudunk tenni kézfertőtlenítőket és hozhatunk rendszabályokat, hogy ne vegyenek fel a sportolók közös ruhákat, de mégis úgy döntöttünk, várunk, egyelőre nem nyitunk ki. Nálunk mindenki szerelemből dolgozik, tagdíjat is csak jelképes összeget, havi 1000 forintot szedünk, amíg zárva tartunk. A nemzetközi vívóéletet nagyon visszavetette a járvány. Folyamatosan egyeztetünk a kollégákkal és öt percenként hívnak, hogy szeretnének vívni. Az egyesületünkben egyetemisták is vívnak kreditpontokért, nekik sem tudjuk most az edzés lehetőségét biztosítani, ami bizony nagy szívfájdalom. Hogy mi lesz? Fogalmam sincs. Abban bízom, hogy mi, sportolók, elég erősek vagyunk.”

Focizhatsz, de nem gyülekezhetsz: megint intézkedtek a rendőrök az autós tüntetésen

Úgy tűnik, Magyarországon a véleménynyilvánítás is tilos a járványügyi veszélyhelyzetben – ezt a következtetést vonták le a harmadik autós-dudálós tüntetés szervezői és résztvevői hétfőn délután. A múlt hétfőihez képest láthatóan jóval nagyobb rendőri készültség várta a miniszterelnök irodája alatt, a budai Clark Ádám téren tiltakozókat.

Kármán Irén

Fotók: archív/a szerző felvételei

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás