választások 2019

Elírás miatt a Fidesz saját képviselőjét lőtte lábon Szekszárdon egy fellebbezéssel

Fideszes kezdeményezésre a fideszes Csillagné Szánthó Polixénia szekszárdi győzelmét semmisítette meg a választási bizottság hibás döntését helyben hagyva a táblabíróság. Csakhogy az elírás jogerős lett, így Szekszárdon a Csillagné által elvitt választókerületben is meg kell ismételni a választást november 10-én. Ha itt is az Éljen Szekszárd Egyesület jelöltje nyer, akkor az ellenzék még erősebb lehet a képviselő-testületben.

85 vs 83 – ennek a két számnak az eltévesztése vezethetett oda, hogy a választási bizottság, majd a döntést helyben hagyva a Pécsi Ítélőtábla fideszes kezdeményezésre elvett egy mandátumot a Fidesztől a szekszárdi közgyűlésben.

Történt, hogy a Fidesz helyi szervezete a 2-es számú egyéni választókörzetben (evk) győztes ellenzéki jelölt, Csötönyi László győzelmét kívánta megtorpedózni az ilyenkor szokásos érvekkel (gyanús jövés-menés a szavazókörben a voksoláskor, lehetséges manipuláció a mozgó urnákkal stb).

A helyi választási bizottság a 83/2019. számú határozatával hirdette ki a választások után Csötönyit győztesnek, a fideszesek ezt a határozatot támadták a másodfokú területi választási bizottságnál. A területi választási bizottság helyt is adott a kérésnek, csakhogy, alighanem figyelmetlenségből a 85/2019-es határozatot semmisítették meg. Ez is mandátumszerzést állapított meg, éppenséggel a 4. sz. evk-ban nyertes fideszes Csillagné Szánthó Polixéniáét.

Csötönyi ugyan hátra is dőlhetett volna, mégis megtámadta a döntést a táblabíróságon. A határozatszámok szerint ugyanis nem ő, hanem Csillagné bukott, viszont a szöveg az ő választókörzetét, a 2-es evk-t emlegette (a fideszes kérelemnek megfelelően). A határozatok számának cseréjét azonban ő sem szúrta ki.

Nem csak ő, de a Pécsi Ítélőtábla sem vette észre a bakit, így történhetett, hogy elutasítva Csötönyi kérelmét, a választási bizottság határozatát hagyták jóvá. Azt, amelyik tévedésből Csillagné körzetében írt ki új választást. Az ítélet jogerős – bármennyire abszurd is.

Kérdeztük a táblabíróságot, ilyenkor mi a teendő, s levélben fordultunk a mandátumát vesztő Csillagnéhoz is, hogy ő vajon tervez-e bármilyen lépést, vagy beletörődött a helyzetbe. Válaszukat várjuk. Szekszárdon úgy hírlik, volt némi zavar fideszes körökben a hiba miatt, de nyilvánosan egyelőre nem lépett fel senki.

Korábban megírtuk, hogy az önkormányzati választás eredményeként Szekszárdon a Fidesz-KDNP-s Ács Rezső maradt ugyan a polgármester, de a képviselő-testületbe a hat kormánypárti képviselővel szemben az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) nyolc embert juttatott be:

A szekszárdi polgármester „bújtatott kampányt” folytatott a jogerős bírósági döntés szerint

Szekszárdon csak úgy pörögnek az események még az önkormányzati választás után is. Bejelentés alapján a Helyi Választási Bizottság két választókerületre vonatkozóan megsemmisítette az eredményeket, és a szavazás megismétlését rendelte el, annak időpontjául pedig november 10-ét jelölte ki. Az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) a határozatot megfellebbezte.

A kialakult helyzetet a fideszesek szeretnék megfordítani. Ennek érdekében először a szavazatok újraszámlálását kérték két olyan választókerületben, ahol ÉSZ jelöltjei, Faragó Zsolt és Csötönyi László nyertek. Miután a kormánypártiak ezt nem érték el, különböző szabálytalanságokra hivatkozva megismételt választást kértek a két választókerületben.

Ennek a Helyi Választási Bizottság helyt adott, mondván, a felhozottak alkalmasak lehetnek a választók befolyásolására. A Pécsi ítélőtábla is ezt mondta ki, és az új voksolás időpontja az érintett választókerületekben november 10-e.

Csakhogy míg eredetileg a 2-es és a 8-as számú választókerületekre vonatkozóan kérték az új szavazás elrendelését, addig „a Helyi Választási Bizottság határozatában nem a 2-es, hanem a 4-es választókerület eredményét semmisítette meg, miközben a nyilvánvaló szándék az volt, hogy Csötönyi Lászlóra vonatkozzon a döntés” – írta Facebook-bejegyzésében Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület volt polgármester-jelöltje.

Majd ezzel folytatta: „Az ő eredményét kimondó korábbi, hivatalos határozatot azonban így nem semmisítették meg. A Területi Választási Bizottság, majd a Pécsi Ítélőtábla is ezt a hibás döntést hagyta helyben.”

Csillagné sem ismeretlen olvasóinknak. Korábban beszámoltunk arról, hogy az asszony a szekszárdi önkormányzat Humán Bizottságának elnöke volt és az ő fia, Csillag Balázs a Szekszárdi Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójaként busás fizetésben és jutalomban részesült:

Fizetésemelést és hat havi prémiumot kapott a szekszárdi alpolgármester férje, aki a város sportcégét vezeti

Míg 2017-ben 7,5 millió forintot, addig 2018-ban már mintegy 12,8 millió forintot kapott fizetésként Szekszárd sportcégének ügyvezetője, Csillag Balázs. Mellé teljesítménye alapján még hat havi prémiumot – közel 6,5 millió forintot – tehetett zsebre a közgyűlés döntése alapján. A férfi a fideszes alpolgármester férje, és a fideszes többségű önkormányzatnál dolgozik édesanyja is.

Csikász Brigitta

Fotó: Faragó Zsolt, Bomba Gábor és Csötönyi László. Forrás: Éljen Szekszárd Egyesület

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás