Szekszárd

A szekszárdi polgármester „bújtatott kampányt” folytatott a jogerős bírósági döntés szerint

Szekszárdon csak úgy pörögnek az események még az önkormányzati választás után is. Bejelentés alapján a Helyi Választási Bizottság két választókerületre vonatkozóan megsemmisítette az eredményeket, és a szavazás megismétlését rendelte el, annak időpontjául pedig november 10-ét jelölte ki. Az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) a határozatot megfellebbezte. Közben a Pécsi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy a város újraválasztott fideszes polgármestere, Ács Rezső jogszabályt sértett, és „bújtatott kampányt” folytatott, ami alkalmas volt a választói akarat befolyásolására. Most az a kérdés, hogy emiatt kiír-e új polgármester-választást a Területi Választási Bizottság.

Az október 13-án megtartott önkormányzati választás Szekszárdon nem hozott polgármester-váltást: a Tolna megyei várost továbbra is a Fidesz-KDNP-s Ács Rezső vezeti. A polgármesternek azonban nem lesz könnyű dolga, mivel a hat kormánypárti képviselővel szemben az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) nyolc embert tudott bejuttatni a testületbe. Ez a helyzet viszont nem hagyta nyugodni a fideszeseket.

Elsőként a Fidesz országgyűlési képviselője, Horváth István két szekszárdi választókerületben, ahol Faragó Zsolt és Csötönyi László nyert, a szavazatok újraszámlálását kérte október 21-én délután – írta Facebook-bejegyzésében Bomba Gábor, aki az ÉSZ összellenzéki polgármester-jelöltje volt. „A Területi Választási Bizottság 2019. október 21-én titokban, az ellenzéki delegált tagok és a jelöltjeink kizárásával és értesítése nélkül újraszámolta a szavazatokat.” Változás azonban nem történt: „Maradt a végeredmény, de maga az eljárás minimum nem etikus és előrevetíti, mire lehet számítani az elvileg „független” bizottságtól” – közölte Bomba Gábor.

Majd azzal folytatta, hogy „mivel ez nem jött be, Ács Rezső magyar hangja, Horváth István azzal próbálkozik, hogy november 10-én megismételt választás legyen a két választókerületben. Ezt zacskóban vitt túrós batyukra, egy gyanús átöltözésre és egy röntgenszemű, pulóvereken átlátó szavazóköri delegáltra alapozza, akiknek a választások után három nappal jutottak eszükbe ezek a „veszélyes, csalásra utaló” cselekmények. A szavazás napján semmilyen kifogásolható történést nem foglaltak jegyzőkönyvbe, ahogy az ilyen esetben előírás.”

A Helyi Választási Bizottság elsőfokon úgy ítélte meg, hogy „ezek az utólag kitalált események a választók befolyásolására alkalmasak lehetnek. Gyöngyszem a jogászokból álló „független” választási bizottsági indoklásból: amikor Faragó Zsolt ételt adott a szavazókörben lévő delegáltnak, akkor annak ellenére, hogy a helyiségben nem volt szavazó, a gondoskodó ember látszatát kelthette és ez alkalmas lehetett a szavazók befolyásolására. (Akik ott sem voltak. Akkor, hogy is van ez?)” – fejezte ki értetlenségét az ÉSZ szekszárdi vezetője.

A Helyi Választási Bizottság határozata Faragó Zsolt ügyében.

Részlet a Helyi Választási Bizottság határozatából

Bomba Gábor szerint azért is furcsa ez a hozzáállás, mert „a bizottságot Ács Rezső gyerekekkel való kampányolása és a folyamatos választási törvénysértései, amiről több határozat és bírósági ítélet is született, nem zavarja… és a kifogásolt fényképeket a határozat ellenére sem távolította el a Facebook oldaláról. Emiatt bírságot is kiszabtak rá.”

A Helyi Választási Bizottság határozatai szerint Szekszárd 2 választókerületének 3-3 szavazókörében meg kell ismételni az önkormányzati képviselő-választást november 10-én.

Közben – mint Bomba Gábor újabb posztjából kiderül – , a Területi Választási Bizottság után a Pécsi Ítélőtábla szerint is jogszabályt sértett, és „bújtatott kampányt” folytatott Ács Rezső, amely alkalmas volt a választói akarat befolyásolására.

A döntés a szekszárdi városvezető szeptember végi Facebook-posztjával kapcsolatos: Ács Rezső arról írt a bejegyzésben, hogy a Mészáros Lázár utcában, Tóth Róbert fideszes jelölt választókörzetében parkolót építenek.

„Tóth Róbert semmilyen jogalappal nem rendelkezett arra, hogy a város vagyonát képező közterületen bármilyen engedély nélküli építkezést folytasson. Ez csak úgy történhetett, hogy Ács Rezső polgármesterként aktívan közreműködött ebben” – fejtegette Bomba Gábor.

Bomba hangsúlyozta azt is, hogy „Ács Rezső a fellebbezésében nem mutatta be azt a költségvetési és közgyűlési döntést, ami alapján az önkormányzathoz került a parkoló területe, valamint azt sem, ami alapján az önkormányzat pénzét felhasználhatta erre. Így a bíróság ezt most nem vizsgálta, azt egy másik eljárásnak kell kiderítenie, hogy saját és jelöltjei „bújtatott kampányára” használhatja-e és használta-e Szekszárd polgármestere a város lakóinak pénzét. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok még csak most indulhatnak el.”

A történtek miatt az Éljen Szekszárd Egyesület sok helybéli támogatásával a Területi Választási Bizottsághoz fordult, és új polgármester-választás kiírását kérte. Hamarosan eldől, hogy sor kerülhet-e erre.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Bomba Gábor Szekszárd/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás