balogunyom

Hiába feszített Hende Csaba is az alapkőletételnél, befuccsolt a balogunyomi önkormányzati beruházás

2018. február 7-én nagy nap volt a Vas megyei Balogunyom életében, alapkőletételre gyűlt össze a falu, még a térség fideszes országgyűlési képviselője, Hende Csaba is ott pózolt. Közel 100 millió forint közpénzből indult a polgármesteri hivatal és közösségi ház építése, csakhogy nem sokkal később bedőlt a kivitelező, a beruházás pedig csak 20 százalékos készültségig jutott. Aggasztó jelek korábban is akadtak, csak valamiért nem igazán érdekelt senkit.

Tavaly indították azt az építkezést, amivel a település végre új polgármesteri hivatalt és közösségi házat kapott volna. Összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintért épült volna meg az intézmény, az építkezés költségeihez a kormány is hozzájárult.

Ahogy azt Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője az alapkőletételnél elmondta, a költségvetés mintegy kétharmadát kormányzati pénzből állják, egyharmadát pedig Balogunyom kasszájából fizetik majd.

A közbeszerzésen a Vasi Energetikai Kft. lett a nyertes nettó 98,9 millió forintos ajánlattal. A céget az Opten adatai szerint 2012-ben alapították, és bár az első két évben veszteséges volt a vállalkozás, 2014-től kezdve folyamatosan pluszos mérleggel zárt.

2018 júniusában kezdték meg a felszámolást a cég ellen, tehát a nagy februári bejelentés után alig telt el 4 hónap, a Vasi Energetikai Kft. máris a megszűnés felé támolygott.

A felszámolás megkezdéséig pedig nem volt olyan év, hogy ne tábláztak volna végrehajtást a cégre, a leggyakrabban a adóhivatal kezdeményezésére – igaz, ezeket később mind törölték.

Sokáig nem tartott az idill Balogunyommal sem. Az önkormányzat legalábbis az alapkőletételt követő második hónapban, áprilisban állította ki az utolsó számlát a cégnek – majd a pénzt novemberben egy sztornószámlával vissza is követelték tőle.

Akár körültekintőbben is intézhették volna a beszerzést a balogunyomi vezetők. A munkát elnyerő cég akkori résztulajdonosának, a Fejér megyei Vértesacsára bejelentett Képíró Zsoltnak például az alapkőletétel idejére már két érdekeltsége szűnt meg felszámolással, egy harmadik pedig kényszertörlés nyomán. Vélhetően ez az oka annak, hogy a fotón az alapkövet széles mosollyal elhelyező Képíró akkor már régen – 2015-től – el volt tiltva a cégvezetéstől egészen 2020 szeptemberéig.

A furcsaságok dacára a cég éveken át tarolt a dunántúli települések közbeszerzésein, 2015-től fogva tíz munkát is elnyertek, az utolsót – egyéb cégekkel közös ajánlattevőként – a győri tankerületi központtól pár hónappal a felszámolás decemberi bejegyzése előtt, tavaly augusztusban.

A balogunyomi szerződésben azt fektették le, hogy a kivitelező szakaszosan, 5 ütemben kapja meg a pénzét. Az önkormányzatnak így 20, 40, 60, 75 majd 100%-os készültségben kell fizetnie a díjakat. Előlegként 25 millió 135 ezer 733 forintot kapott a cég, amelynek a tervek szerint novemberig kellett volna elkészülnie a munkával, ám a kezdeti lendület hamar alábbhagyott.

A közérdekű adatigényléssel kikért számlákból és teljesítési igazolásokból az derül ki, hogy

az épület 20%-os készültségig jutott, amiért 46 millió 531 ezer 507 forintot fizetett ki az önkormányzat (a sztornózott 19 millión felül).

Aztán semmi sem történt. A faluban azonban többen is morgolódtak a meghiúsult beruházás miatt, többen azt állították, feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Hogy valóban történt-e ilyesmi, azt a rendőrségtől kérdeztük meg, ám ők azt válaszolták, hogy feljelentés sem a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra, sem a Szombathelyi Rendőrkapitányságra nem érkezett.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője az ügyészségnél érdeklődött emiatt, de Polt Péter legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy az ügyészséghez sem érkezett semmi a beruházással kapcsolatban.

Hogy megtudjuk, mi történt, Balogunyom polgármesterét, Márfi Ernőné Kiss Anitát (független) próbáltuk megkeresi. Heteken át igyekeztünk elérni telefonon, de hiába. Sem a hivatalban, sem pedig a mobiltelefonján nem tudtunk vele beszélni, végül elutaztunk a faluba, ahol személyesen értük utol.

A polgármester azt mondta, nem akar nyilatkozni nekünk, mivel “nem kíván politikai csatározásokban résztvenni”.

Annyit azonban hozzátett, hogy az új közbeszerzési eljárás már folyamatban van. Kerestük hát az új közbeszerzési kiírást, de sajnos nem találtuk az értesítőben.

Kerestük Hende Csabát is, hiszen tavaly februárban örömmel pózolt az alapkőletételnél. Azt kérdeztük tőle, hogy mivel az épülethez szükséges 125 millió forint 2/3-át a sajtóhírek szerint személyesen az ő közbenjárására adta Magyarország kormánya, így egészen biztos, hogy ő is figyelemmel kísérte a beruházását alakulását. Mi történt az építkezéssel? Mikorra készülhet el az épület? Az alapkőletétel nagy sajtóvisszhangja után a megrekedt építkezés hírét miért nem kommunikálta a beruházó? Választ nem kaptunk Hendétől.

Hogy mi történhetett a céggel, egyelőre nem világos: a Cégbíróságon érdeklődésünkre annyit közöltek, hogy a vállalkozással szemben nem adóhátralék miatt kellett megindítani az eljárást. Azt pedig, hogy mikor tervezik, tervezik-e egyáltalán a folytatást, a cégnek a cégbíróságon megadott email-címén tudakoltuk – a felszámolót is szerettük volna faggatni, de szabadságát tölti -, mivel nem érkezett válasz, ebben egyelőre nem vagyunk sokkal okosabbak a hoppon maradt balogunyomiaknál.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Címlapkép: a balogunyomi fantomközösségiház (a szerző felvétele)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás