kultúrharc

Az NKA nem támogatja a Jelenkor Online-t, de a saját kuratóriumi tagjának lapját igen

A pécsi székhelyű Jelenkor folyóirat történetében először fordult elő, hogy a kiadó nem kapott támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól az online tartalmak előállítására. Ugyanakkor az a kiadó, amelynek főszerkesztője tagja a döntéshozó testületnek, szép összeget nyert. A forrás megvonása a fiatal, kezdő kortárs szerzők publikálási lehetőségeit is visszavetheti.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

A Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) a Magyar Országgyűlés hozta létre a „nemzeti és egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint terjesztésének támogatása érdekében”. Az elkülönített állami pénzalap fő bevételi forrása jelenleg az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százaléka. A rendelkezésére álló pénzforrásokat döntő hányadában társadalmasított kollégiumi rendszer működtetésével pályáztatja és juttatja el a kiválasztott programok megvalósítóihoz. Az Alap bevétele általában 11-14 milliárd forint között mozog egy évben.

Legyen szó szépirodalomról, nép-, tánc-, fotó-, ipar, zene – vagy képzőművészetről, az NKA szinte az egyetlen olyan forrás, amelyre a művészek, kiadók, zenekarok rendszeresen pályázhatnak. Ez sem olyan egyszerű azonban a furcsa kiírási időpontok, beszámolási időszakok, nevezési díjak miatt. A pályázóknak viszont sok választásuk nincs, a pénzszerzési lehetőségeik ugyanis beszűkültek. Az NKA szerepe így kiemelkedő, emiatt nagy érvágást jelent, ha valaki nem nyer el egy remélt támogatást.  Pontosan így járt a pécsi székhelyű Jelenkor folyóirat is, amely az online tartalmak előállítására idén nem kapott pénzt.

Soha nem történt még ilyen

Tanácstalanul áll a döntés előtt a Jelenkor szerkesztősége.  Ágoston Zoltán főszerkesztő az Átlátszó kérdésére elmondta, megrázó volt számukra, amikor értesültek arról, hogy az állam nem támogatja a Jelenkor Online működését. Olyan már előfordult, hogy csak az igényelt összeg egy részét vagy töredékét kapták meg, de olyan még soha, hogy egyáltalán ne találják őket támogatásra érdemesnek. Nem értik, miért döntött így a kuratórium, hiszen a működésükkel semmi probléma nincs, önálló tartalmakat gyártanak külön a nyomtatott és az online felületre, és még a népszerűségük sem csökkent. Jelenleg 12 800 követővel bírnak a Facebookon, ami kicsivel több, mint a hasonló hagyományokkal bíró szegedi Tiszatájé (12 300) és valamennyivel kevesebb, mint az Alföldi Alapítvány Kulter.hu-é (15 200). Előbbi mégis 7 millió, utóbbi pedig 3 milliót forintot kapott ugyanezen a pályázaton.

A Jelenkor Online hatmillió forintra pályázott, ebből fizették volna többek között a szerzők honoráriumait és az oldalszerkesztők munkáját is. Korábban három és fél millió forintot kaptak – már ebből is rengeteg – főképp fiatal – szerző alkalmanként 10-20 ezer forintos honoráriumot is állni tudnák. Így viszont nem tudják, hogyan tovább, hiszen a kuratórium nem köteles megindokolni a döntését, és hivatalos úton fellebbezésre sincs lehetőség. A pécsi folyóirat egyébként tavaly volt hatvanéves, amit több nívós eseménnyel (kiállításokkal, felolvasóestekkel, műsorokkal) ünnepeltek meg országszerte. A Jelenkorban olyan neves szerzők dolgoztak és publikáltak, mint Lázár Ervin, Mészöly Miklós, Esterházy Péter, ahogy manapság Nádas Péter vagy Bertók László, és a fiatalabb kortárs írók legjobbjai – így például Garaczi László, Darvasi László vagy Tóth Krisztina – is gyakran jelentetnek meg írásokat a lapban.

Politikai megnyilvánulásai nincsenek a kiadványnak, más kérdés persze, hogy a szerkesztők a saját privát oldalaikon mit osztanak meg (például kormánykritikus cikkeket). Ágoston Zoltán mindenesetre azt mondta, megpróbálja a döntés valamiféle korrekcióját elérni, illetve pénzt kérni a nyilvánosságon keresztül.

A kuratórium tagjának lapja 12 millióval gazdagodott

Nem volt ilyen problémája ellenben a budapesti Magyar Napló Kiadó Kft.-nek, amely 12 millió forintot nyert az Irodalmi Magazin 2019. évi négy darab lapszámának megjelentetésére. Ezzel kapcsolatban az NKA megjegyzi, hogy „egyes kollégiumi tagok érdekeltsége miatt – az összeférhetetlenséget kiküszöbölendő -, a támogatás odaítélése minősített többséggel történt”. Így szerintük már semmi akadálya nem volt annak, hogy a Magyar Napló megkaphassa a jelentős összeget annak ellenére, hogy a lap főszerkesztője, dr. Jánosi Zoltán a Szépirodalmi Kollégium, azaz a döntéshozó testület állandó tagja.

Frissítés (2019. július 10.): Cikkünk megjelenését követően Lőrinczy György, az NKA alelnöke lapunknak elmondta, a Jelenkor Online most valóban nem kapott támogatást, de a print korábban igen, méghozzá 15,7 millió forintot három évre. Lőrinczy hangsúlyozta, a rendelkezésre álló források szétosztásakor mindig tekintettel vannak arra, hogy az adott kiadó kapott-e már támogatást vagy sem. A kuratórium úgy látta, hogy, mivel a Jelenkor nem az online profiljával van jelen a legerősebben a művészeti életben, ezúttal másokat részesítettek előnyben. Az NKA alelnöke hozzátette, az év második felében (a bevételek függvényében) lesz még lehetőség pályázni, így a Jelenkor Online előtt is ott áll a lehetőség. Az NKA ebben a fordulóban alkotói támogatást, online laptámogatást és hagyományos laptámogatást osztott ki. A Magyar Napló Kiadó Kft. utóbbiban lett támogatott.

Címlapkép: Jelenkor Folyóirat Facebook oldala (archív, 2016.)

Megosztás