Bezárás
Adatújságírás

Interaktív térkép: nézze meg, honnan és hova menekültek Trianon után a magyarok

Nemrég tették közzé Dékány István történész Trianoni árvák című könyvéhez összegyűjtött adatbázist kereshető formában a trianoni tragédia után elmenekült vagy kitoloncolt magyarokról. Mi most egy interaktív térképen megmutatjuk, hogy ezek az emberek honnan, és hova menekültek.

Nem tetszik a családnak a kormánypropaganda?

Ajándékozz 2020-ra szóló Átlátszó-előfizetést karácsonyra!
Érdekel, megnézem

“Az első világháborús összeomlás után az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai és a szomszédos országok megkezdték a területfoglalást. A magyar állam vezető tisztségviselőit hűségeskü letételére kötelezték, akik ezt megtagadták, azokat kiutasították országukból. Az anyaország a marhavagonokban érkező menekültek jelentős részének nem tudott sem állást, sem lakást biztosítani, így azok hónapokig, évekig a vagonokban várták sorsuk jobbra fordulását” – áll a könyv ismertetőjében.

Az Átló interaktív térképe

Dékány István levéltári, könyvtári kutatásaiból összeállított egy közel 16.000 személyes adatot tartalmazó adatbázist arról, hogy a történeti Magyarország területéről kik honnan és hova vándoroltak, vagy menekültek Trianon után. Ezt mutatjuk be az Átlón egy interaktív, elforgatható és zoomolható térképen. A térkép az alábbi linkre kattintva érhető el:

Menekültek Trianon után

Nemrég tették közzé Dékány István történész Trianoni árvák című könyvéhez összegyűjtött adatbázist kereshető formában a trianoni tragédia után elmenekült vagy kitoloncolt magyarokról. Mi most egy interaktív térképen megmutatjuk, hogy ezek az emberek honnan-hova menekültek. “Az első világháborús összeomlás után az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai és a szomszédos országok megkezdték a területfoglalást.

Bátorfy Attila

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom