Winter is coming

Torzít a rendőrség, ha fagyhalálról kérdezik

Ketten fagytak halálra az idén Borsod megyében – ez a megyei rendőr-főkapitányság válaszából derül ki, bár korábban az ORFK-n azt mondták, a fagyhalálokat nem is tartják nyilván. Mivel az országos adat fél év alatt 180, felmerül a gyanú, hogy valami gond lehet a hagyományosan zord időjárású és szegény régió adatszolgáltatásával.

Az újságíró gyakran tudja, érzi, hogy nemcsak le akarják pattintani, de még nem is mondanak igazat neki. Bizonyítani nehéz, de amikor papír is van róla, na, az tényleg kuriózum. Pár évvel ezelőtt a vidéki újságíró reggelente több más hírrel együtt olvashatta a helyi rendőrség napi tájékoztatóját egyebek mellett arról is, hogy hányan haltak meg kihűlés, megfagyás miatt közterületen vagy lakásban a megyéjében. Aztán lassanként eltűntek a megfagyásos hírek.

Az már jóval korábban kiderült, hogy a rendőrség gondosan szelektál. Közéleti, vagy ismert emberek esetei évek óta nincsenek benne a napi tájékoztatóban. A néhány prosti bekísérése az őrsre, vagy ellopott és megtalált biciklik, tyúkok simán előnyben vannak a társadalmi szempontból érzékeny témákkal szemben. Pár napja történt Borsodban, hogy Encs-Fügödön, az olaszliszkai esetre emlékeztető módon, kis híján meglincseltek egy nőt – na, ezt a történetet is simán benyelte volna a rendőrség, ha egy szemtanú nem írja meg a Facebookon.

Az utóbbi két évben, ha valaki vette a fáradtságot, és azután érdeklődött, hogy tán a globális felmelegedés-e az oka, hogy mostanában nem fagy meg soha senki Borsodban, csak kitérő válaszok érkeztek.

Az eszakhirnok.com végül közérdekű adatkérelemmel fordult az ORFK-hoz. A válaszban dr. Gömbös Sándor c. r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos hivatalvezető azt írta, a rendőrség nem rendelkezik adattal azzal kapcsolatban, hogy „hányan haltak meg kihűlésben Magyarországon az elmúlt félévben, megyei bontásban”.

A patthelyzetet A Város Mindenkié csoport oldotta fel. Az Utcajogász Egyesület segítségével kiperelte a rendőrségtől a pontos számot. Ez azt jelenti, hogy 2016 október 15-től 2017 március 1-ig (a fűtési szezonban) összesen 180 ember fagyott meg Magyarországon. Így aztán, amikor az eszakhirnok.com az elmúlt héten újra megkérdezte a Borsod megyei főkapitányságot a 2018-as adatokról, szinte azonnal jött a válasz: eddig 2 ember halt meg.

A történtek után az ördög azért motoszkál bennünk. Ha tavaly fél év alatt 180 ember fagyott meg Magyarországon összesen, akkor a borsodi 2 meghalt személy „kevésnek” tűnik. Mert korábban Borsod megye a mérete, nagyon szegény és elmaradott területei miatt mindig a negatív hírek élén szokott állni a kihűlések, fagyások vonatkozásában is.

Szakemberek arra hívják fel a figyelmet ráadásul, hogy azok, akik kihűlés vagy fagyás miatt kerülnek kórházba, nagy valószínűséggel nem rontják a statisztikát, mert a halál oka ilyenkor sok minden más lehet.

Pusztai László ­- eszakhirnok.com

Fotó: miskolci hajléktalan. A szerző felvétele

Megosztás