Szeged

Mire használják a képviselői alapokat Szegeden? Itt vannak a listák

Szegeden hosszú évek óta hagyománya van az önkormányzati képviselői alapnak, amelynek 70 százalékát a képviselők meghatározott közterület fenntartási feladatokra költhetik, a fennmaradó 30 százalékot pedig úgynevezett szabad keretként kapják meg. Az Átlátszó Országszerte kikérte a Szegedi Polgármesteri Hivataltól (továbbiakban Hivatal), hogy mire költötték a 2016-os és 2017-es képviselői kereteket.

A 20 egyéni választókerületi képviselőből 3 a FIDESZ-KDNP-L.É.T Egyesület, további 17 pedig a DK-EGYÜTT-MSZP-PM-Szegedért színeiben politizál a városházán.

Gyakran éri az a vád Szeged baloldali vezetését, hogy többségét a nyugdíjas csoportok által kívánja megtartani, ezért kedveskedik gazdag programokkal ennek a korosztálynak. A szegedi Idősügyi Tanács vezetője egyébként Botka László polgármester, míg titkára id. Boros Gyula, aki a nyugdíjas-, és idősügyi egyesületeket magában foglaló Senior Centernek is a vezetője.

Nyilván nem meglepő, és ez a Hivataltól a képviselők 2016-os és 2017-es képviselői keret felhasználásáról megküldött listából ki is derült, hogy a baloldali frakciókhoz tartozó képviselők nagy számban támogatnak nyugdíjas klubokat, rendezvényeket. Ugyanakkor a Fideszes Nógrádi Tibor szintén pártfogolja a Kecskéstelepi és a Gyálaréti Nyugdíjas Klub rendezvényeit vagy az Idősek napi eseményt is, virágdekorációk kifizetésével.

A Hivatal tájékoztatása szerint  a választókörzeti keret mértékét minden esetben az éves költségvetés elfogadásakor hagyja jóvá Szeged város közgyűlése. Idén 120 millió forint a keretösszeg – valamint az előző évi maradvány -, amelynek a további felosztásáról a Közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsága határoz.

Szegeden évek óta egyenlő arányban osztják fel a keretösszeget a körzetek között. Ennek megfelelően idén egy választókörzetre 6 millió forint jut. Mint ahogy a pénz felosztását, úgy felhasználását is a Közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsága hagyja jóvá. Tehát nem egy személyben dönt a képviselő a választókörzeti keretének felhasználásáról, a képviselő csak javaslatot tesz.   

A választókörzeti keret az önkormányzati költségvetési szervek fenntartási és karbantartási kiadásaira, továbbá a közterületek, illetve a közterületen elhelyezett berendezési tárgyak karbantartására, fenntartására, felújítására vagy fejlesztésére szolgál. Olyan közterületen végzett munkákra, melyek a fenntartásban nem, vagy nem a megfelelő színvonalon szerepelnek (utak, járdák felújítása, építése, játszótéri eszközök, ivókutak telepítése, faültetés stb.).

A képviselő a keret maximum 30 százalékának erejéig a választókörzetében működő, kizárólag közösségi célokat szolgáló alapítványok, egyesületek, egyéb szervezetek (eszközvásárlás, felújítás stb.) valamint rendezvények támogatására tehet javaslatot.

Az egy képviselőre jutó 6 millió forintból tehát 4,2 millió forint a közterület fenntartási keret, míg 1,8 millió forint a szabad felhasználású. Jellemző, hogy a képviselők nem költik el ezt az összeget teljes mértékben, általában átviszik a következő évre. A listákat itt lehet böngészni:

2016-os lista

2017-es lista

Olyanra csak kis számban akad példa, amikor egy képviselő vagy a közterület fenntartási keret vagy a szabad felhasználású keret valamelyikét elkölti. Olyan, hogy valaki összességében teljesen elkölti az adott évi keretet, 2016-ban csak az 5. számú választókerület önkormányzati képviselőjénél (Móraváros és környéke) Kardos Irénnél, 2017-ben a 15. számú választókerületben (Tarján és környéke) a Fidesz-KDNP-L.É.T Egyesület képviselőjénél, Kothencz Jánosnál fordult elő.

Egyébként is valamennyi képviselőnél, mind 2016-ban, mind 2017-ben tetten érhető, hogy adott rendezvényekhez kapcsolódva dekorációra költenek. Bár létező, de a közös együttélést elősegítő, például zöld beruházások sajnos ritkábbak. Igény és bizottsági engedély biztosan lenne rá.

A Hivatal az Átlátszó kérdésére elmondta, hogy szabálytalan felhasználás még nem, de nem a szabályzatnak megfelelő rendelkezés már történt. Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP-L.É.T. Egyesület) egy már elkészült beruházást utólagosan akart megfinanszírozni a választókörzeti keretéből, amelyre sem a költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet, sem a választókörzeti keret felhasználásáról szóló szabályzat nem ad lehetőséget, így pénzösszeg kifizetésére sem kerülhetett sor.

B. Kovács Tamás (Szeged)

Fotó: a szerző felvétele

Megosztás