Bezárás
Adatújságírás

Térképre tettük, hogy mely ingatlanokra jegyeztethet be a kormány elővásárlási jogot

Nyolc világörökségi vagy természeti örökségi helyszín több mint nyolcvanezer ingatlanját böngészheti interaktív térképünkön. Ezeknek egy részére – egy tavalyi kormányrendelet értelmében – a “világörökségi védelem jegyében” a magyar állam elővásárlási jogot jegyeztet be. Az innen letölthető, több mint 80 ezer ingatlant tartalmazó adatbázis az összes olyan ingatlant tartalmazza, amelyek világörökségi helyszínen fekszenek. Ezen ingatlanok egy részét az eladója köteles ugyanolyan feltételekkel felajánlani az államnak, mint egy esetleges másik vevőnek, az állam pedig eldöntheti, hogy él-e az elővásárlási jogával. A rendelet hatálya alól kivételt képeznek a lakóházak, a termőföldek és az erdőgazdasági területek. A csak helyrajzi számokat tartalmazó adatbázist összekötöttük a geolokációs koordinátákkal (szélességi és hosszúsági fok), és interaktív térképen ábrázoltuk a világörökségi helyszínen fekvő ingatlanokat. 

Hogyan használd a térképet?

A térkép alaphelyzetben teljes Magyarországot mutatja. A nyolc egybefüggőnek látszó terület kirajzolja a kormányrendeletben meghatározott nyolc világörökségi helyszínt: az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, Budapest a Duna-partokkal, a Várnegyeddel és az Andrássy úttal, a Fertő-tó és környéke kultúrtáj, Hollókő ófalu és környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, Pécs ókeresztény emlékei és a Tokaj-hegyalja történelmi borvidékének kultúrtája. A térképbe belenagyítva láthatóak a konkrét ingatlanok. Az interaktív térkép alatt kinagyított topografikus térképek láthatók az ingatlanok elhelyezkedéséről.

Értékesítés2 (1)
Hortobágy

Értékesítés2 (2)
Tokaj-hegyalja

Értékesítés2 (3)
Aggtelek

Értékesítés2 (4)
Hollókő

Értékesítés2 (5)
Fertő-tó

Értékesítés2 (6)
Pécs

Értékesítés2 (7)
Andrássy út

Értékesítés2 (8)
Buda, várkerület és Duna-part

Értékesítés2 (9)
Pannonhalma

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nincs kitömve állami hirdetésekkel, és nem akarjuk a Fidesznek ajándékozni nemzetstratégiai érdekből. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom