Itt a jegyzőkönyv, ami rácsok mögé juttatta Lagzi Lajcsit áramlopás miatt

Galambos Lajos - Fotó: MTI / Lakatos Péter
Galambos Lajos - Fotó: MTI / Lakatos Péter

Banánhéjnak tűnik, ha a népszerű mulatós zenésszel, Galambos Lajossal szemben megáll az áramlopás és a vesztegetés gyanúja. Az E.ON ellenőrzési jegyzőkönyve, amely az Átlátszó birtokába került, az áramlopás tárgyában négy fogyasztási helyen mindössze 3,3 millió forint kárt állapított meg. Nehezen elképzelhető, hogy a jó körülmények között élő trombitaművész rászorult volna arra, hogy megkárosítsa a közműszolgáltatókat.

Az alagsorban gipszkarton-fallal burkolt rész, amely „az épület méretlen főelosztó szekrényét” fedte el, valamint megsérült földkábel, amelyet sziloplaszttal és buborékfóliával szigeteltek le, továbbá tüskés szorító nyomai a földkábeleken.

Többek között ezeket rögzítették az E.ON munkatársai azon a tavaly ellenőrzésen – az Átlátszó birtokában lévő jegyzőkönyv szerint –, ami miatt 2015. szeptember 24-én az ismert mulatós zenész, Galambos Lajos négy hónapra, felesége pedig egy hétre előzetes letartóztatásba került.

 

 

Az ügyészség akkori tájékoztatása alapján a gyanúsítottak egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban olyan illegális bekötéseket építtettek ki, amelyek segítségével éveken át méretlenül használták az áram-, víz- és gázszolgáltatást, miközben a szabályosan felszerelt mérők óraállása alapján csak minimális összegű díjakat fizettek.

A házban több mint tíz év alatt, az lakóparkban pedig több mint öt év alatt 3,5 millió és 30 millió forint közötti kárt okoztak a szolgáltatóknak.

A gyanúsítottak közül Galambos Lajost, művész nevén Lagzi Lajcsit vesztegetéssel is megkínálta a hatóság. 2014 októberében ugyanis, amikor az áramszolgáltató emberei kimentek vizsgálódni a lakóparkba, több százezer forintot kaptak, hogy ne jelentsék az illegális bekötést.

Az ügyészség közlése alapján a szakemberek ennek megfelelően vették fel a jegyzőkönyvet és így jártak el a mocsai lakóház ellenőrzésekor is. Mindezt egy rögzített telefonbeszélgetés tanúsítja.

A Komárom-Esztergom megyében történt ügyben egyébként nem az illetékes megyei rendőr-főkapitányság jár el, hanem a Fejér megyei testület.

Az eljárás elfogultság miatt került át, ugyanis a lakóparkban bérelt lakást a Komárom-Esztergom megyei főügyész, illetve ott lakott a megyei rendőrfőkapitány is. Úgy tudjuk, náluk minden rendben volt az árammérőkkel.

A 2014 őszi ellenőrzésre vonatkozóan valóban az szerepel az áramszolgáltató jegyzőkönyvében, hogy nem találták áramlopás nyomát. A következő alkalommal, tavaly május 12-én viszont már komoly illegális áramvételezésre bukkantak.

Másodjára az E.ON munkatársai már a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság embereivel közösen vonultak ki, valószínűleg arra is felkészülve, hogy akadályozhatják őket a vizsgálat elvégzésében.

A tatai apartman-parkban, az alagsorban egy gipszkarton-falra leltek, amely az épület méretlen főelosztó szekrényét fedte el. Ebből a főelosztóból ment egy leágazás. A földkábel 1,7 méter mélyen meg volt sérülve. Sziloplaszttal és buborékfóliával szigetelték le, továbbá a földkábelen tüskés szorító nyomai voltak.

Az E.ON-osok jártak a Bopuép Kft-nél is a mocsai Boldogasszony pusztán. Ott a következőket tapasztalták: a mérőszekrénytől mintegy másfél méterre a földben a földkábelt felbontották és szintén tüskés csatlakozó szorítókkal mind a négy vezetőre rákötöttek egy földkábelt.

„A méretlen földkábel a körülbelül száz méterre lévő telephelyen található elosztószekrénybe csatlakozik, és ugyanonnan van ellátva az egész telephely méretlen villamos energiával. Az elosztószekrényből a szomszéd ingatlant is külön kábel táplálja.”

Azt, hogy mennyi ideig folyhatott az áramlopás és hogy ezzel a szolgáltatót mekkora kár érte, az E.ON emberei nem nagyon tudták megállapítani. A Boglárka Apartmanpark esetében például az illegális áramvételezés kezdeti időpontját nem tudták meghatározni.

Mint a jegyzőkönyvben is szerepel, a jogszabályok alapján ilyenkor egy évre visszamenőleg, becsléssel számítják ki a szolgáltatónak okozott kár mértékét. A hét hónappal korábbi, mindent rendben talált ellenőrzés dátumából kiindulva arra jutottak, hogy az ingatlanon nagyjából másfél millió forint értékben loptak áramot.

A Bopuép Kft-nél sem volt kideríthető, hogy mióta vételezték ott ingyen az áramot, ezért szintén becsléssel állapították meg a kár mértékét, 1,96 millió forintban. Az E.ON még tavaly ősszel  arról tájékoztatta az Átlátszót a buherálásokkal kapcsolatban, hogy

„…szakmailag felkészült, hozzáértő kivitelezés történt, amely azonban nem egyedülálló, hasonlókkal az E.ON szakemberei is találkoztak már munkájuk során. Kárigényünket a rendőrségi vizsgálat során már jeleztük és természetesen szerződött ügyfeleinkkel szemben jogszabály szerinti követelésünket érvényesíteni fogjuk.”

Úgy tudjuk, azóta már megállapodtak, és a kötbért az ügyfelek részletekben teljesítik az áramszolgáltatónak.

Pilátus a krédóban?

A büntetőeljárásra vonatkozóan a január 24-én szabadlábra került trombitaművész nem nyilatkozott: Galambos Lajos ártatlannak vallja magát; és azt állítja, hogy neki az ingatlanokhoz semmi köze, a lakóparknak például nem tulajdonosa és nem üzemeltetője,csak a reklámarca volt.

Ugyanakkor Galambos Lajos lakcímeként a cégnyilvántartásban Mocsa, Boldogasszony puszta szerepel a Boglárka Apartmanpark Kft. adatainál a cégnyilvántartásban. A társaságot 2013-ban Galambos Lajos alapította, annak 2014 márciusa óta a Tafegya Kft. és a Csevia Kft. a tulajdonosa.

A Csevia Kft-ben egy magánszemély mellett a Green Paloma Investment Ltd. a tulajdonos. Ez egy az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett offshore cég, amelynek szavazati jog mértéke meghaladja 50 százalékot, kézbesítési megbízottja pedig az Odirda Kft.

Az Odidra Kft. 2006 és 2013 között a Dáridó nevet viselte. Egyik telephelye Mocsa külterületére, a másik pedig a tatai lakópark egyik földszinti lakásába van bejegyezve. A főtevékenységként televízió műsor összeállítását, szolgáltatását jegyző vállalkozás tulajdonosai között Galambos Lajos és felesége, Boglárka is megtalálható. A társaság 2014-ben mintegy 18 millió forintos nettó értékesítés mellett 2,3 milliós mérleg szerinti eredményt ért el.

Az E.ON jegyzőkönyvében található Szeferke Kft. és Bopuép Kft. egy-egy magánszemély nevén van. A lakópark érintett részén, a Vízikert Apartmanparkban a Csevia Kft. az egyik tulajdonos.

 

 

Tavaly decemberben a Blikk arról írt, hogy lopott autókat kerestek a rendőrök a zenész birtokán, majd hogy ókori műtárgyakat is kerestek ugyanott, miután valaki feljelentette Galambos Lajost.

A sajtóban megjelent az is, hogy egy nagy értékű biztosítási csalás ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) jár el, mivel egy biztosítótársaság illetékesei úgy gondolták, hogy jogtalanul kérnek tőlük kártérítést egy Boldogasszony pusztai tűzeset után.

Galambos Lajos védője, Fröhlich Krisztián szerint a közműszolgáltatóktól való lopás gyanúja hamarosan változni fog. Kérdésünkre elismerte, hogy a vízlopásról van szó, ami szerinte azért nem állja meg a helyét, mert Galambos Lajosék egy artézi kútról vették a vizet.

Megkeresésünkre az ügyvéd a többi ügyre is reagált. Az autó- és műkincslopás gyanúja miatt indult ügy hátterében a védő vádalkut lát, amelynek keretében valaki, valamit bejelentett.

„A földalatti kőolajtartály teljesen rendben van, hatósági plombával is ellátott. A biztosítási csalás esetében pedig Galambos Lajos és két társa perli a biztosítót, amely pozíciójának erősítésére tett feljelentést a rendőrségen. A tűzoltóságtól rendelkezésre álló szakértői vélemény egyébként kizárta az idegenkezűséget, vagyis, hogy a magtárt felgyújtotta volna valaki. Ennek az eljárásnak még nincs is gyanúsítottja” – tette hozzá a védő.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Elemer Lo

  Láttunk már néhány ilyent, ahol nem cég, hanem magánszemély volt a tettes, mégsem volt hónapokig előzetesben. Valaki meg akarja nagyon fújni Lajcsi trombitáját!

 • Abonyi László

  blablabla

 • Demeter Balázs

  Ott a jegyzőkönyv !!gondolom szakemberek írták!!akkor miről is beszélnek ???kémkedés?szívatás?…ítéletet kell hozni és kész!!mert hogy bűnös az már biztos!!!de gondolom mint másnak is ő neki is kemény büntetése lesz…..4 év 2 évre felfüggesztve és kész!!!!aztán tovább lehet lépni és várni az új cirkuszt!!!!!

  • Én Vagyok

   Érdekes meglátás… a jegyzőkönyv azt tartalmazza, amit jelenlévők láttak. Azt nem, hogy ki csinálta/tette azt, amit láttak. A gyanút elsősorban a vesztegetési cselekmény alapozza meg, az az igazi kérdés, hogy a vesztegetés megáll-e? Érdekes lesz…

  • Béla Somogyi

   Elég nehéz lesz bizonyítani, hogy Lajcsi saját kezűleg kötötte be a földkábelt! 🙂

 • Pápay Gábor

  Egy másik magyar állampolgár meg nem nagyon tudott elszámolni a “Híd a munka világába” programhoz kapott 5 milliárd forinttal, ő vajon hány napot fog előzetesben tölteni?

  • Alcsuti

   Viccelsz “tezsvirem”? DDD

  • Béla Somogyi

   Ott biztos nem volt jegyzőkönyv!

  • Valamelyik tv-s vezető sem tudott a leváltásakor elszámolni 8 milliárd ft. reklámbevétellel..

  • A cigányok támogatására 5 év alatt elköltött 120 milliárd teljesen értelmetlen volt ill. nyoma veszett. Egy rádióműsorban egy újabb cigányvezető ki is jelentette, hogy ő nem tudja, 120 milliárd az sok-e vagy kevés … a riporter totál el volt hűlve , amikor ezt meghallotta

 • határeset

  ??

 • szuszi69

  Értem, már csak arra lennék kiváncsi, ha egy polgár 3.3 millió Ft értékben lopna áramot mit tennének, mert ahogy mostanában elnézem ha mindezt egy híres ember teszi már már szégyennek számít, hogy ennyiért eljárás indult ellene. Még egy kérdésem van, vajon májustól az első vizsgálat napjától mit csináltak a felügyeleti szervek szeptemberig amikor is végre intézkedni kezdtek? Az pedig, hogy jó ügyvéd mindent eltud intézni egyértelmű részemre!

 • BK

  „A méretlen földkábel a körülbelül száz méterre lévő telephelyen található elosztószekrénybe csatlakozik, és ugyanonnan van ellátva az egész telephely méretlen villamos energiával. Az elosztószekrényből a szomszéd ingatlant is külön kábel táplálja.”
  Számomra teljesen tiszta a helyzet! Ha méretlen villamos energiával van ellátva a telephely, no meg a szomszédos telek, az biza SZABÁLYTALAN VÉTELEZÉS! Ezek uán nincs miről vitatkozni, legfeljebb a szabálytalanul felhasznált energia mennyiségén.
  Sokan nem tudják, de a szomszéd telekre, hosszabbítóval juttatott áram is szerződésszegésnek minősül, nem csak a méretlenül használt villamos energia vételezés!

  • Tóth József

   De ez NEM ad választ arra, hogy KI létesítette a szabálytalan bekötéseket? Azt ugye külön BE KELL MAJD BIZONYÍTANI, hogy ez G. L. volt.

   • BK

    Ez nem így működik.
    A villamosenergia törvény szerint, az felel a szabálytalan bekörésért akivel a szolgáltató, a fogyasztási helyre szerződést kötött (Ha nincs szerződés, aki ténylegesen használja a méretlen áramot. Pl. önkényes lakásfoglaló).

    Az ilyen esetekben teljesen mindegy, hogy ki alakította ki szabálytalanul a bekötést, illetve ki az ingatlan tuljdonosa. Ugye senki sem gondolja, hogy valami elvetemült villanyász, betör az ingatlanba, csak azért, hogy kialakítsa a méretlen hálózatot!?

    Szegény, szabálytalnul vételező fogyasztó, pedig nem veszi észre, hogy bár még a garázsbeálló, az úszómedence, a szauna és a kutyaház fűtése is árammal történik, mégsem számláz a szolgáltató többet pár ezer forintnál.
    Az évek során méretlenül elhasznált áramot pedig meg kell fizetni a szolgáltató részére, természetesen, ilyenkor már nem a normál áron. Esetenként, ez az összeg, ha több évet (max.5 év) veszünk figyelembe súlyos milliókat jelenthet.

    A cikkbeni esetben, a független Bíróság dolga lesz annak megállapítása, hogy valóban történt-e szabálytalan vételezés, ha igen, milyen mértékben és kit terhel a büntetőjogi felelősség.

    • Tóth József

     Értem. Nem elvetemült villanyászokra gondolok, hanem pl. arra, hogy G. L.-e a szerződő fél? Tehát AMIKOR a vételezési szerződés köttetett, akkor is ő volt-e? Ő írt-e alá?

     • BK

      A fogyasztási hely ellenőrzésekor, a vizsgálat megállapításait egy jegyzőkönyvbe rögzítik az ellenőrzést végző, szolgáltató munkatársai (mindig legalább 2 fő).

      A helyszínen rögzített jegyzőkönyv minden esetben tartalmazza (ha van szerződés) a szerződött fél nevét, a fogyasztási hely pontos adatait, és a ténymegállapítást (nem feltételezést) a talált szabálytalanságokról. Vagyis ez azt jelenti, hogy találtak-e méretlen vezetéket, és ha igen annak pontos kialakítását (fényképekkel alátámasztva). Sértetlenek-e a plombák (fénykép). Találtak-e hosszabbítót, amely átmegy a szomszédos ingatlanra (Mert, hogy ez is szerződésszegés a törvény szerint!). Ha nincs szerződés, az szintén szabálytalan vételezésnek minősül! És megpróbálják behatárolni a szerződésszegés (szabálytalan vételezés) kezdeti időpontját.

      Én még olyant nem hallottam, hogy egy ténymegállapító jegyzőkönyv XY nevét tartalmazza és ZC-t vonták volna felelősségre.

      Sajnos a legtöbb ember úgy köti meg a villamosenergia vételezésére vonatkozó szerződést, hogy azt sem tudja, hogy mit is írt alá!

    • jó , de mit keres itt a börtönbüntetés / előzetes, tovább folytatta volna a 3 fázisú lopást ? KELLETT EGY SZERENCSÉTLEN A HATALOMNAK, AKIT LEALÁZVA ODADOB A SAJTÓNAK !!! Ez ma az orbáni morál …

 • Szolnoki András

  Egyszerű a dolog, valamelyik fideszes tetű szemet vetett Galambos tulajdonára.

  • furfi

   Talált…ez az igazság….sajnos !!!

  • Magyar Gábor

   Úristen, Te aztán egyszerű vagy, mint a százas szög, ha neked ebből ez jött le. Sajnállak, komolyan…

   • Béla Somogyi

    Sajnos nagyon sanszos a feltevés!

  • ern0

   Áramlopás miatt a telek átmegy egy kormánypárti személy vagy az állam tulajdonába? Érdekes koncepció.

 • Virth Alajos

  És mi van a gázlopással?

  • tovola

   Az a “jegyzőkönyv” a másik hónapra juttatta rács mögé a mi Lajcsinkat … 🙂

 • János Lampérth

  Ritka hülye cím! Nem áramlopás, hanem jegyzőkönyv miatt került börtönbe?!

 • BALOSELVŰ

  KEDVES ELVTÁRSAIM!

  Amint az várható volt Lajcsit is igyekeznek eszközként felhasználni az álbaloldali, liberális, balliberális ellenzéki pártok és a hozzájuk tartozó médiák. Elkezdik mentegetni és politikai tőkét kovácsolnak belőle maguknak.
  Egyébként szegény, sajnálatra méltó Lajcsikánknak nem nagyon kell félni, mert akiket a tv-ben szereplő sztárügyvédek védenek azokat általában felmentik vagy enyhécske büntetéssel megússzák. A tárgyalásokat mondhatni, hogy ezek a dúsgazdag ügyvédek vezetik a pereket sikeresen elhúzzák, az igazságszolgáltatást sorozatosan és sokféleképpen kijátszák. Nagy pénzekről van itt szó és akinek túl sok pénze van az bizony könnyedén megúszhatja a büntetést. Még az is lehet, hogy a mi aranyos Lajcsikánkból a végén még hőst csinálnak!

  • zoot allures

   te ugye elmebeteg vagy? 🙂

 • Lóbabkonzerv

  Nem kell lefelé csalni és szépíteni…. nem 3,3 millió, hanem 3.5 millió…. Az arcátlanságnak meg nincs határa, képes pofátlanul az emberek szemébe hazudni, ez a legvérlázítóbb az egészben. Akik meg védik, azoknak azt üzenem: remélem tudjátok, hogy nekünk – igen, nektek is – annyival kell többet fizetni, amennyit ő ellop? A szolgáltató ugyanis nem lesz veszteséges, mert megoldja: árat emel és az ilyen tolvajok miatt nekünk többe kerül a villany.

 • tovola

  Lajcsika TOLVAJ!

  • Béla Somogyi

   Az lehet, de a jegyzőkönyvek, és a cég tulajdonosi háló alapján elég nehéz lesz rábizonyítani!

   • Magyar Gábor

    Nem lesz az.. hiába bízik ebben ő is, meg az ügyvédei

    • Béla Somogyi

     Azt mondod lesz “tanú” aki bevallja, hogy látta, amikor Lajcsi az áramot lopta?
     Ha nem tudják a vesztegetést bizonyítani, akkor bizony a többi sem fog menni!

     • Magyar Gábor

      Eza jegyzőkönyv magáért beszél. Már csak az kérdés, hogy mekkora összegben lopta ő, meg a felesége.

     • Béla Somogyi

      Nem tudom hol látod megnevezve benne azt aki az áramot lopta!
      De szerintem maga a jegyzőkönyv a látottak alapján még azt is csak feltételezi, hogy lopták az áramot!
      Persze ez nem zárja ki azt, hogy lopták az áramot!

 • Enmerkar

  A 4 hónap előzetes akkor is túlzás. Sokkal nagyobb tolvajok meg nyaralnak.

  • Mongol Janos

   …a lajos meg ingyen fogyókúrázott…ez se semmi manapság

   • Enmerkar

    Ilyet még a Norbi Update se tud! Szabadalmaztatni kéne! 🙂 🙂 🙂 Amúgy nem volt az ingyen, naponta valami 10K Ft a rabtartás….

    • Mongol Janos

     a norbi??…röhely…

  • Sörenzen

   Matyi Dezső /Alexandra kiadó/ cége bedőlt és több százmillió forinttal adósa lett a beszállítóinak. Ő azóta is szabadlábon van… Miért?

 • Enmerkar

  Lakodalmas Lajos fényevő és trombitás elgyőzikésedett.

 • Baltazar

  A 8.c pontban az ellopott áram számítása másolva van a 8.a-tól és pontatlan már a 8.a pontban is…

  • Szifor

   Persze, kamu az egész, pl. az MKH vezeték egyerű, nincs belőle 4×25-ös…

 • sajtospapa .

  A jkv alapján nem kérdés hogy ez áramlopás. Kérdés az hogy ki volt.

 • savedman81

  INGYEN WEBOLDAL VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS

  Pályázatot benyújthat bármely szervezet, cég, egyesület, alapítvány, intézmény, önkormányzat, egyéni vállalkozó és magánszemély.

  infó: http://www.cegpalyazat.hu/

 • Agent Scully

  A 7. oldalon a Teljesítmény meghatározásánál
  található 39,12kW végeredményt kellett volna használnia az Eonnak a
  számított villamos energia meghatározásnál is szorzónak. Szépet
  hamisítottak szegény Lajcsi kontójára. 😛