németország

Jogállamot szeretnének, nem hazaköltözni – berlini civilek a magyar demokráciáért

A Freie Ungarische Botschaft (FUB) egy berlini magyarokból álló aktivista szervezet, akik hat évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy kiállnak a magyar demokratikus jogállam helyreállítása és a szolidáris társadalom megteremtése mellett, és a semmiből felépítve magukat rengeteg dolgot értek el, a jövőbeni terveik pedig még ennél is merészebbek. Annak próbáltunk utánajárni, hogy egy nyolcszáz kilométerre lévő, civilekből álló szervezet milyen esélyekkel indul, ha Németországból akarja megváltoztatni a magyarországi politikát, ezért egy berlini művészkávézóban kérdeztük a FUB ügyvivőjét, Joanna Handzsievát.

A német statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint tavaly mintegy 212 ezer honfitársunk élt Németországban, ez a Nyugat-Európába vándorolt magyarok több mint harmadát jelenti. Ez a szám 2010-ben, az első Orbán-kormány megalakulásakor még kevesebb mint 75 ezer volt. Az okok nyilván sokfélék lehetnek, hogy ki miért dönt az elvándorlás mellett, de a kint élők egy csoportja úgy érezte, hogy a megélhetési nehézségek mellett a demokratikus jogállam és a szolidáris társadalom hiánya Magyarországon a legnagyobb mozgatórugója a kivándorlásnak. 2017 áprilisában egy csapat Berlinben élő magyar úgy döntött, hogy tenni akar azért, hogy ezeket helyreállítsa hazájukban, hogy az itthon élők egy jobb és szabadabb országban élhessenek.  Céljaik eléréséhez megalapították a Freie Ungarische Botschaftot, ami szabad fordításban annyit tesz: Szabad Magyar Követség.

Joanna Handzsieva, a FUB bolgár származású, ámde magyar ügyvivője a berlini beszélgetésünk során ráerősített arra, hogy a szervezet nem a saját jövőjüket akarja biztosítani Magyarországon, ők már semmi esetre sem költöznének haza, csupán az otthon élők miatt szeretnének változtatni a magyarországi helyzeten, ez az, amit a legtöbben nem értenek meg:

„A tavalyi országgyűlési választások előtt járt nálunk az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, akinek a beszéde után sokan csalódásuknak adtak hangot. Márki-Zay Péter ugyanis végig azt hangoztatta, hogy majd ha ők kerülnek hatalomra, hazamehetnek. Nem értette meg, hogy mi már nem akarunk oda visszamenni.”

Az egyesület egyébként teljesen pártsemlegesnek vallja magát, tagjai egy heterogén közösséget alkotnak, és ezt a sokszínűséget felhasználva, a kritikus gondolkodást erősítve próbálják kicsiben leképezni azt, ahogy egy valódi demokráciának működni kellene. A tagok mindegyike szabadidejében, munka vagy tanulás mellett vesz részt a civil szervezet munkájában, a vezetését ugyanakkor öten látják el, és a sokszínűségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy van köztük jogász, IT szakember, antropológus és művész is.

FUB

A Freie Ungarische Botschaft szervezeti missziója a demokratikus jogállam helyreállítása és a szolidáris társadalom megteremtése Magyarországon, külföldről. A szervezet saját működésében a sokszínűséget értékként kezeli, a felelősségvállalást, a kritikus gondolkodást, a demokráciát és a szolidaritást képviseli. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Eddigi eredmények

Ami előnye a pártsemlegesség adta függetlenségnek, az a hátránya is. Mindent maguknak kell csinálniuk, állandó problémájuk a forráshiány, mikroadományokból és különböző workshopokon való megjelenésből tartják fenn magukat.

„A költségvetésünk konstans ezer euró” – mondta el mosolyogva Joanna.

Ezek fényében meglepő lehet, hogy néhány eseményük kapcsán nem csak a magyar sajtó, de németországi szervezetek és médiumok figyelmét is sikerült már felkelteniük. Az eddigi legnagyobb megmozdulásuk a tavaly októberi tüntetés volt, melyet Orbán Viktor berlini látogatása kapcsán szerveztek, és amelyről egyaránt tudósított több magyar és német hírportál is. A demonstráció szervezésében részt vett az ukrán Vitsche Berlin (ukrajnai fiatalok Berlinben) is, valamint németországi szervezetek is csatlakoztak hozzájuk.

A csoport egyik szívügye a külföldön élő magyarok levélszavazati jogának kiharcolása, hiszen aki tanulás vagy a munka miatt él tartósan távol Magyarországtól, az csak a külképviseleteken adhatja le szavazatát, ami sokszor több száz kilométeres utazással és több tízezer forint költséggel jár, szemben a külhoni magyarokkal, akik levélben is leadhatják szavazatukat a választásokon.

A FUB ezt igazságtalannak érezte, és elindította az „Itt Szavazok” kampányt, hogy a következő országgyűlési választáson minden külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyar választópolgár levélben adhassa le mindkét szavazatát. Talán kevesen tudják, de ez nem az Ellenzéki Összefogás, még csak nem is egy párt politikai terméke volt, hanem pont a Szabad Magyar Követség vette fel a kapcsolatot a  hazai pártokkal, melynek hatására az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok által készített alapdokumentumba bekerült a külföldi választók részvételének könnyítése.

A mozgalom fontos célja – ahogy a nevükből is adódik – a magyarok érdekeinek képviselete a német kormányzati döntéshozók előtt, céljuk, hogy a német parlament és kormány hatékony lépéseket tegyenek a magyar jogállamiság helyreállítása és az egész Európát fenyegető nacionalista populizmus megfékezése érdekében.

A csoport már eljutott odáig, hogy meghívták őket az ikonikus berlini városházára, a Rotes Rathausra is előadni, ahol a két ország közötti hídépítő szerepükről beszélhettek. Joanna hangsúlyozta, hogy ők a németekkel való politikai és gazdasági együttműködést egyenrangúk felek kapcsolataként képzelik el, nem szeretnék, hogy Magyarország továbbra is német összeszerelő üzemként funkcionáljon.

Jövőbeni tervek

Az utóbbi projektjeik megteremtették számukra a láthatóságot, amit a jövőbeni kampányaikhoz szeretnének felhasználni. Terveznek egy nagyobb projektet az Európai Parlament képviselői választásához is, amelyről az ügyvivő egyelőre sejtelmesen fogalmazott:

„Egyelőre nem árulhatok el róla részleteket, de reményeink szerint nagyot fog szólni.”

Az EP választásokra készülő kampányukkal egyértelmű céljuk, hogy megakadályozzák a populista jobboldal terjedését az európai intézményrendszerben, de a szavazásra való buzdításuk elmondásuk szerint végig pártsemleges marad, a cél, hogy megismertessék a németországi magyarokkal a magyar listára leadott voks fontosságát, valamint rávenni őket a követségek egyikén való szavazásra.

A FUB-nak hosszú távú tervei is vannak, szeretnék más országokban élő magyarokkal is felvenni a kapcsolatot, és kiépíteni a Migráns Magyarok Hálózatát, melyben egyébként egy magyar alapítvány személyében is komoly segítséget kaptak. Joanna hangsúlyozta, hogy ez egy hosszabb távú és nagyobb volumenű projekt lesz, amely két-három évnyi intenzív háttérmunkát kíván meg, és ennek egyértelmű haszna és célja a 2026-os magyar országgyűlési választások kampányában való aktív megjelenés lesz.

És hogy a terveik megvalósulásához mire van szükségük? Az ügyvivő szerint a válasz egyszerű: aktivistákra. Mivel mindent maguknak találnak ki és szerveznek meg, és szeretnék megőrizni a pártsemlegességüket, ezért mindenféle önkéntes segítség jól jön nekik, akár olyan aki a média megjelenésekben, a közösségi médiához kötődő kampányokban vagy jogi területen tud nekik hasznosat nyújtani, éljen az illető akár Berlinben, akár máshol a világon.

Dóka Milán (Berlin)

Fotók: a FUB felvételei

Megosztás