Dél-Afrika

Gyanús kifizetés landolt a dél-afrikai korrupcióellenes hatóság vezetőjének számláján

Az összeg mögött a Dél-afrikai Köztársaság apartheid utáni történetének legnagyobb korrupciós botrányai állhatnak, amelyekbe Jacob Zuma államelnök is belebukott.

Gyanús tranzakcióként jelölte meg a HSBC bankóriás, hogy egy hongkongi HSBC-nél vezetett számláról több mint ötezer amerikai dollár értékű pénzt utaltak Busisiwe Mkhwebane, a Dél-afrikai Köztársaság magasrangú tisztviselőjének a számlájára. Ezt a bank több ezer ügylettel együtt jelölte meg olyan, nem nyilvános belső vizsgálatban, amellyel a Gupta család számláiból és cégeiből álló hálózatot akarja feltárni, hogy megszakíthasson minden banki kapcsolatot a Gupta családdal vagy annak üzlettársaival.

A Gupta fivérek hatalmas korrupciós botrányok főszereplői Dél-Afrikában, üzleteltek Jacob Zuma elnökkel és annak fiával. A botrányok hatására a 2009 óta elnök Jacob Zuma végül 2018 februárjában lemondott a legfőbb állami tisztségről. Az OCCRP tavaly augusztusban írta meg, hogy Guptáék egyik cége 220 millió randot (15,5 millió dollárt) lopott egy félmilliárd randosnak szánt programból, amellyel tejtermeléssel foglalkozó fekete gazdák képzését és szövetkezetbe tömörülését támogatták volna 2013-14-ben.

A támogatási program így egy 2,4 millió randos kezdeti beruházás után leállt, az elsikkasztott összegeket többek között gyémántkereskedőknél, illetve luxustárgyak vásárlásával mosták tisztára. 

Gyémántüzletbe folyt a dél-afrikai szegényeknek szánt agrártámogatás

Milliókat keresett a Dél-afrikai Köztársaság nemrég megbukott elnökével szoros kapcsolatot ápoló Gupta család. A pénz egy részét egy szegény fekete farmerek támogatására létrehozott állami programból sikkasztották el. Az OCCRP által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy India egyik legnagyobb gyémántkereskedője és ékszergyártója, a Shrenuj Group is részesedett a Gupták által elsikkasztott közpénzből.

De állítólag Guptáék megbízottja az a Salim Essa is, akinek 320 millió dollárt ígért, ebből közel 115 millió dollárt biztosan ki is fizetett tanácsadói díjként a China South Rail kínai állami vállalat, amely 2014-ben másfél milliárd dolláros, 359 mozdonyra kiírt közbeszerzést nyert a Dél-Afrikai Köztársaságtól. Az első két mozdony 2017 elején érkezett az afrikai országba – defektesen, ezért soha nem is közlekedett. Az állam foglyul ejtését (state capture) vizsgáló bizottság egy éve tart nyilvános meghallgatásokat az ügy feltárása érdekében.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a HSBC meg szeretne szabadulni a Gupta családdal és cégeivel korábban fenntartott üzleti kapcsolataitól, és hogy egy olyan kis összegű tranzakció is szemet szúrt, mint az az ötezer dollár, amely Busisiwe Mkhwebane számlájára érkezett Hong Kongból 2014 júniusában, egy nappal azelőtt, hogy Mkhwebane távozott Dél-Afrika kínai nagykövetségénél betöltött pozíciójából. 

Jacob Zuma akkori elnök 2016-ban nevezte ki Busisiwe Mkhwebane-t a dél-afrikai korrupcióellenes hatóság (Office of the Public Protector) élére. Mkhwebane szóvivője azt közölte az OCCRP megkeresésére, hogy Mkhwebane nem áll kapcsolatban a Gupta fivérekkel, nem tud róla, hogy a HSBC bank gyanúsnak találta az öt évvel ezelőtti tranzakciót, vagy hogy bárki utalt volna neki Dél-Afrikába 2014 júniusában. Számlavezető bankja, a First National Bank of South Africa az ügyfeleihez fűzödő viszony bizalmas jellegére hivatkozva nem kommentálta az OCCRP-hoz kiszivárgott információt a tranzakcióról.

Az OCCRP nem tud róla, hogy Mkhwebane törvényt szegett volna, a HSBC bank kiszivárgott jelentése viszont ahhoz a több ezer gyanús kifizetéshez sorolta, amelyekkel a kínai vasúti társaság offshore cégeken keresztül mosta tisztára a sápot, amelyet a dél-afrikai közbeszerzésből juttatott vissza Guptáék üzlettársaihoz. Az OCCRP arról sem rendelkezik információval, hogy a HSBC miért sorolta Mkhwebane-t ehhez a hálózathoz. Az értesülést a HSBC közvetlenül nem erősítette meg, a bank szóvivője annyit mondott, hogy továbbra is megvizsgálnak minden, a Gupta családhoz vagy cégeikhez vezető potenciális kapcsolatot.

Beszámolók szerint Busisiwe Mkhwebane a volt államelnök szövetségese, és azért is bírálják, mert állítólag aláásta a Gupta család ellen folytatott vizsgálatot a tejtermelőknek szánt állami támogatás elsikkasztásának ügyében. A dél-afrikai legfelső bíróság július 22-én azt állapította meg, hogy Mkhwebane rosszhiszeműen járt el egy, az ABSA bankot érintő ügyben, ezért a bíróság tetemes bírságot szabott ki rá. Múlt héten pedig a Corruption Watch South Africa civil szervezet intézett nyílt levelet a dél-afrikai parlamenthez, amelyben kérte, vizsgálják ki a szerintük tisztességtelen és elfogult Mkhwebane alkalmasságát a korrupciellenes hatóság vezetésére.

Mkhwebane hivatala júliusban olyan jelentést adott ki, amelyben Zuma utódját, az állam foglyul ejtését vizsgáló bizottságot támogató Cyril Ramaphosa államelnököt vádolja azzal, hogy érintett az állam foglyul ejtésében, mivel nagy összegeket fogadott el elnöki kampányának finanszírozására. Jelentése három nappal azután jelent meg, hogy Jacob Zuma tanúskodni kezdett az állam foglyul ejtését vizsgáló bizottság előtt. A rég várt vallomástétel három nap után abbamaradt, mivel Zuma a legtöbb kérdésre nem tudott válaszolni.

Szerző: Khadija Sharife és Mark Anderson

Magyar nyelvű összefoglaló: Szabó Tünde. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Címlapkép: Busisiwe Mkhwebane Jacob Zuma elnökkel 2016-ban, röviddel Mkhwebane kinevezése után. (Credit: Dél-Afrikai Köztársaság kormánya)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás