Dél-Afrika

Gyémántüzletbe folyt a dél-afrikai szegényeknek szánt agrártámogatás

Milliókat keresett a Dél-afrikai Köztársaság nemrég megbukott elnökével szoros kapcsolatot ápoló Gupta család. A pénz egy részét egy szegény fekete farmerek támogatására létrehozott állami programból sikkasztották el. Az OCCRP által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy India egyik legnagyobb gyémántkereskedője és ékszergyártója, a Shrenuj Group is részesedett a Gupták által elsikkasztott közpénzből.

A Gupta fivérek állítólag korrupt ügyleteket folytattak Jacob Zuma dél-afrikai elnökkel és annak családjával, kiváltképpen az elnök fiával, Duduzane Zumával. A korrupciós botrány hatására Jacob Zuma 2018. február 14-én lemondott az elnökségről.

A Dél-afrikai Köztársaság ügyészsége szerint a Gupta család és a családhoz köthető cégek egy több mint félmilliárd randos, tejtermelőknek szánt állami támogatásból 220 millió randot (több mint négymilliárd forintot) sikkasztottak el egy Estina nevű fantomcégen keresztül.

Elmaradt a tejjel-mézzel folyó Kánaán

A Dél-Afrikai Köztársaság Free State nevű tartománya a Lesothói Királysággal határos; területét dombságok és legelők borítják. Free State kormányzata 2013-ban indított egy projektet azzal a céllal, hogy az apartheid alatt jogfosztott, kisüzemi gazdálkodást folytató fekete farmerek szövetkezetet hozhassanak létre. A tervek szerint a program iránt érdeklődő helybeliek feliratkoztak volna, részt vettek volna egy képzésben, és utána lehetőségük nyílt volna belépni a szövetkezetbe.

Már csak a tartományi kormányzattól érkező félmilliárd randra vártak, meg egy magánvállalkozóra, aki megvalósítja a projektet. Néhány oktató meg is jelent, hogy megtartsa a képzést a helyieknek, a beígért pénz nagy része azonban soha nem érkezett meg.

Ehelyett a magánvállalkozó, a Gupta család tulajdonában lévő Estina Pty Ltd nevű cég meglépett a pénzzel, a mezőgazdasági területek pedig ugaron maradtak.

A Dél-afrikai Köztársaság vagyoni eszközök elkobzásáért felelős hivatala szerint a Gupta család közel 220 millió randot lopott el; a projektbe mindössze 2,4 millió rand tényleges beruházás történt.

Úgy tűnik, hogy a Gupták az elsikkasztott pénzt apránként osztották szét az üzleti birodalmukat alkotó különféle fantomcégek és személyek között. Nem minden esetben választottak ilyen nyakatekert módszert a pénzosztásra: a három Gupta-fivér egyike, Atul közvetlenül kapott tízmillió randot (kb. 190 millió forintot).

Milliók mozogtak egyik számláról a másikra

A riporterek által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy az agrárprojekt megvalósításával megbízott Estina számlát vezetett egy állami tulajdonú indiai pénzintézetnél, a Baroda Banknál. A banki iratok azt mutatják, hogy 140 millió rand (kb. 2,5 milliárd forint) került letétbe az Estina cég Baroda Banknál vezetett számláján 2012 júliusa és 2014 augusztusa között. 2012 októbere és 2016 januárja között több mint 126 millió randot (kb. 2,3 milliárd forintot) utaltak el ugyanerről a számláról.

Az iratok formátuma miatt sem az nem derült ki, hogy honnan érkeztek az Estina számlájára a pénzek, sem az, hogy hová utalták őket. Ám az Estina számlájáról elutalt összegekkel megegyező nagyságú összegek jelentek meg a Baroda Banknál vezetett, a Gupta családhoz tartozó vagy az ő ellenőrzésük alatt álló számlákon – olykor csupán napokkal azután, hogy az Estina számlájáról elindult az utalás.

A Gupta család üzleti birodalmával való különösen szoros kapcsolatra utal, hogy az Estina számos, a Dél-afrikai Köztársaságban elérhető banki opció közül éppen a Baroda Bankot választotta.

A Baroda régóta félvállról vette a Gupták tiltott ügyleteit: a bank tisztviselői rendszeresen figyelmen kívül hagyták a dél-afrikai hatóságok gyanús tranzakciókkal kapcsolatos figyelmeztetéseit. A Gupta család oly mértékben uralta a Baroda Bankot, hogy a bank által lebonyolított pénzügyi tranzakciók többsége a Guptákhoz volt köthető.

A Dél-afrikai Köztársaság legfelsőbb bíróságán a Gupta család ellen indított korrupciós ügyben az ügyészek azt állították, hogy az Estina mindigvégig egy fantomcég volt, amelyet a Gupták kifejezetten a mezőgazdasági támogatások ellopására hoztak létre. A cégnyilvántartás szerint az Estinának semmilyen mezőgazdasági tevékenységi körben kifejtett tapasztalata nem volt.

Agrártámogatásnak indult, gyémánt lett belőle?

A gyémántkereskedelem különbözik más ásványok kereskedelmétől, mivel a gyémántok értékét a vevők és az eladók szubjektív módon határozzák meg; minimális a külső szabályozás és kereskedelmi felügyelet. Ezért aztán a gyémántkereskedelemben utazó cégek vagy magánszemélyek könnyedén manipulálhatják a drágakövek értékét különböző joghatóságokban, ez pedig lehetővé teszi az adóelkerülést, a nyereségek külföldre vitelét, vagy éppen a pénzmosást.

A Gupta család ellen zajló bírósági ügyben a Dél-afrikai Köztársaság vagyoni eszközök elkobzásáért felelős hivatala azt állította, hogy a gyémántkereskedéssel és ékszergyártással foglalkozó indiai Shrenuj Group leányvállalatai is kaptak a Gupták által elsikkasztott dél-afrikai közpénzekből. A tejtermelőknek szánt állami támogatásokból 4,5 millió randot (kb. 84 millió forintot) az Estina a Shrenuj dél-afrikai leányvállalatának, az Uxolónal utalt át.

A Shrenuj-leányvállalatnak elutalt összeg azonban nem az egyetlen kapcsolódási pont a Gupták és a gyémántok között: a testvérek megpróbáltak megvásárolni egy gyémántbányát Lesothóban.

A HSBC bank dokumentumaiból pedig (amelyeket az újságírók is láttak) az derül ki, hogy a Gupta család pénzt utalt a hongkongi székhelyű Simoni Gems nevű cégnek, amely a honlapján található leírás szerint a különleges csiszolású gyémántok egyik legnagyobb előállítója.

A Simoni Gems a HSBC banknál vezet számlát; a cég telefonszáma megegyezik a Fancy Star nevű, Dubajban bejegyzett kereskedőcég telefonszámával. Dubaj az illegális gyémántkereskedelem globális központja, ahol az illegális eredetű gyémántokat tisztára mossák.

2018 áprilisában a Dél-afrikai Köztársaság nemzeti bűnüldöző hatósága bejelentette, hogy feltételezésük szerint több millió rand, amit a Gupták az Estina tejgazdaságon keresztül elsikkasztottak, Dubajban kötött ki.

Az indiai cégnyilvántartás szerint a Simoni Gems nevű céget az országban Shivani Gems néven is bejegyzték. A Shivani Gems-et eredetileg médiacégként jegyezték be, papíron a fő tevékenységi köre bútorgyártás, de látszólag gyémántkereskedelemmel foglalkozik.

A Shivani Gemsnek van egy boltja az Egyesült Államokban. A Gupták rendszeresen utaltak pénzt az Egyesült Államokba más cégeken keresztül, amelyek szintén a HSBC banknál vezetnek számlát. A cégnyilvántartás szerint a Shivani Gems igazgatóságában több tagnak is Gupta a vezetékneve, akiket „kiemelt közszereplőként” tartanak nyilván. Atul Gupta feleségét Shivaninak hívják.

A Gupta család vagyonát a Dél-afrikai Köztársaság legfelsőbb bírósága jelenleg is „befagyasztva tartja”, annak felhasználását korlátozza. A Gupta fivérek elmenekültek Dél-Afrikából, akárcsak a volt elnök fia, Duduzane Zuma. A Shrenuj Group tavaly csődöt jelentett; a vezetőség állítja, hogy a lépésnek semmi köze a Gupta-botrányhoz.

Ha az Estinán keresztül ellopott agrártámogatást a Gupták valóban gyémántokba fektették, akkor a hatóságoknak valóságos rémálom lesz kinyomozni a drágakövek sorsát, és visszaszerezni a közpénzt, hogy azt az eredeti tervek szerint lehessen felhasználni.

Írta: Khadija Sharife és Josy Joseph

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

A cikk az OCCRP és a Transparency International közös projektje, a Globális Korrupcióellenes Konzorcium keretében készült.

Kiemelt kép: kukoricát tisztító munkások Dél-Afrikában Fotó: LMienie/Wikipedia

Megosztás