Macedónia

Orosz milliárdos finanszírozta az országnév-vita miatt kitört zavargásokat Macedóniában

Egy Görögországban élő orosz milliárdos több százezer eurót adott Macedóniában az ország tervezett névváltoztatását ellenzőknek. A pénzből többek között a fővárosi zavargásokért felelős futballhuligánok is kaptak.

Macedónia miniszterelnöke korábban úgy nyilatkozott: oroszbarát „görög üzletemberek” szítanak nyugtalanságot az országban a névváltoztatás miatt, amely végre lehetővé teheti Macedónia NATO-csatlakozását.

Az OCCRP macedón partnerének, az oknyomozó újságírásra szakosodott Investigative Reporting Lab-nek a munkatársai azonban ennél többet is kiderítettek: látták azt a belügyminisztériumi jelentést, amely fényt derít a pénzek egyik forrására.

Ebből pedig nyilvánvalóvá vált: a névváltoztatás ellenzők legalább 300 000 eurót (közel százmillió forintot) kaptak Ivan Szavviditől, egy Görögországban élő orosz milliárdostól, aki korábban parlamenti képviselő volt Oroszországban.

Több mint egy tucat, különböző pártokat képviselő macedón politikus, a közelmúltban alapított radikális nacionalista szervezetek tagjai, valamint a Vardar futballklub zavargásokban részt vevő huligánja is kaptak a pénzből.

Macedónia hivatalos neve – Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság – közel harminc éve diplomáciai feszültség forrása az ország és a szomszédos Görögország között. Athénban azért ellenezték a nevet, mert attól tartottak, hogy azt sugallja: Macedóniának tervei vannak Görögország északi tartományával, amelyet szintén Macedóniának hívnak.

A vita annyira komoly volt, hogy még Macedónia NATO-csatlakozását is megakadályozta, mivel a macedónok csatlakozása ellen Görögország kitartóan tiltakozott.

Júniusban azonban a dolgok új fordulatot vettek, amikor a két ország megegyezett abban, hogy a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságot mostantól Észak-Macedóniának fogják nevezni.

A megállapodás véget vetett a régóta fennálló vitának, és megnyitotta az utat Macedónia NATO-csatlakozása előtt.

Olyannyira, hogy röviddel a megállapodás után a NATO hivatalos meghívót küldött Macedóniának, hogy csatlakozzon a szövetséghez. A macedón parlament ratifikálta a megállapodást, de Gjorge Ivanov elnök kétszer is megtagadta a törvény aláírását.

A kormány azt reméli, hogy az új nevet szeptember végén egy népszavazáson fogják jóváhagyni. Ezen kívül még egy parlamenti jóváhagyó szavazására is szükség lesz.

Eközben a Macedónia új nevét elutasító nacionalista ellenzék az utcára vonult.

Egy nappal azután, hogy Macedónia aláírta a megállapodást Görögországgal, tüntetők kántálták a macedón főváros, Szkopje utcáin, hogy „Macedóniát Macedóniának”. Egy körülbelül ezerötszáz fős tömeg követelte a nyugat-barát Zoran Zajev miniszterelnök lemondását. A parlament épületébe Molotov-koktélt dobtak, de az nem okozott kárt. Huszonhat embert letartóztattak.

Újságírók kiderítették, hogy az ország új nevét ellenzők legalább 300 000 eurót kaptak Ivan Szavvidi grúz származású milliárdostól, aki jelenleg Görögországban él, de életének nagy részét Oroszországban töltötte, és korábban országgyűlési képviselő is volt a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt tagjaként.

Moszkva ellenzi a NATO-bővítést, és különféle puha hatalmi eszközökkel próbálja megakadályozni a kelet-európai országok csatlakozását a szövetséghez. Oroszországnak a macedón névváltozás miatti görögországi tüntetésekhez is köze volt. Július elején Görögország bejelentette, hogy kiutasított két orosz diplomatát, mivel azok pénzt adtak a névváltoztatás ellenzőinek, és arra ösztönözték őket, hogy tüntessenek a névváltoztatás ellen. Ezen túl két másik orosz diplomatának megtiltották a belépést az országba.

Moszkva tagadta a görögök állításait, és elítélte Athén döntését, amelyet megalapozatlannak tart. Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Twitteren azt írta, hogy az Egyesült Államok támogatja Görögországot szuverenitásának védelmében. „Oroszországnak fel kell hagynia a destabilizáló viselkedéssel” írja.

Szavvidi szerint ő csak egy egyszerű futballszurkoló

Ivan Szavvidi Fotó: Alchetron / OCCRP

A grúz születésű Szavvidi, akit Szavvidisz néven is ismernek, akkor csinálta meg a szerencséjét, amikor Oroszország legnagyobb dohányipari vállalatát privatizálták. Egyike Oroszország leggazdagabb üzletembereinek; vagyonát kétmilliárd dollárra (kb. 555 milliárd forintra) becsülik.

Szavvidi a 2000-es évek közepén Görögországba költözött, megvásárolta a PAOK futballklubot és különböző médiaérdekeltségeket, és jelenleg üzleti birodalma uralja az ország második legnagyobb városát, Thesszalonikit.

Az újságírók által megismert iratokból kiderül, hogy Szavvidi többször is küldött pénzt Macedóniába. Ezek közül néhány kifizetés készpénzben történt, és az összeget személyesen vitték át a görög határon, de más módszereket is alkalmaztak. Egy anonimitást kérő rendőrségi forrás azt állítja, hogy a kifizetett pénzek vizsgálata folyamatban van, valamint olyan cégek ellen is nyomozás zajlik, amelyekről feltételezhető, hogy a térség békéjét és biztonságát veszélyeztetik.

Az Investigative Reporting Lab újságíróinak a kifizetések tényét a pénz néhány kedvezményezettje és pénzügyi intézmények is megerősítették.

Futballhuligánok egy csoportja is elismerte, hogy kapott pénzt az üzletembertől. A huligánok a Vardar focicsapat szurkolóiból álló, Komiti nevű szurkolói klubbal álltak kapcsolatban. Ugyanők voltak, akik részt vettek az erőszakos tüntetéseken Szkopjéban; tízet közülük le is tartóztattak. A dokumentumokból az is kiderült, hogy a csoport néhány tagja nem értett egyet a pénz elfogadásával.

A Komiti politikai kötődései köztudomásúak – különösen a korábban kormányon levő, de a közelmúlt választásain rosszul szereplő Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjához (VMRO-DPMNE) fűzik szálak –, és volt már rá példa, hogy a csoportot politikai erőszak szítására használták.

A Vardar futballklub tulajdonosa egy Szergej Szamszonenko nevű orosz milliomos, aki korábban Rosztovban élt, akár csak Szavvidi. Szamszonenko jelenleg Szkopjéban él, és a Bitola nevű macedón város tiszteletbeli orosz konzulja.

A Komiti egykori vezetőjét, Alekszandar „Zuti” Kolevszkit július elején nem engedték be Görögországba, mert nemkívánatos személlyé vált, aki „veszélyt jelent a békére és a közbiztonságra, a belügyekre, valamint Görögország nemzetközi kapcsolataira”, derült ki az Investigative Reporting Lab által megszerzett jelentésből.

A riporterek kérdésére Kolevszki azt mondta: „Nem vagyok veszélyes a közbiztonságra. Amit teszek, azért teszem, mert szeretem az országot. Nem kaptam pénzt. Csak egy ártatlan Vardar-szurkoló vagyok.”

Szavvidi a cikk megjelenéséig nem válaszolt a riporterek kérdéseire. A nyomozás jelenleg is zajlik.

Írta: Saska Cvetkovska

A cikk elkészítésében a BuzzFeed is közreműködött.

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

A kiemelt képen a macedón rohamrendőrök láthatóak Szkopjéban, egy a névváltoztatás miatt kitört zavargás során. Fotó: Robert Atasanovski / OCCRP

Megosztás