Amerikai Egyesült Államok

Rasszista szélhámosnak nevezte Donald Trumpot vallomásában az elnök egykori bizalmasa

Donald Trump egykori ügyvédje, bizalmasa és mindenes „intézője” vallomást tett az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház egyik bizottsága előtt. A televíziók által élőben közvetített esemény drámai volt: Michael Cohen  rasszistának, szélhámosnak és csalónak nevezte az amerikai elnököt. Elmondta, hogy Trump előre tudott arról, hogy a WikiLeaks nyilvánosságra fogja hozni az amerikai demokrata párt belső levelezését. Arról is beszélt, hogy Trump még elnökjelöltként is dolgozott azon, hogy cége felhőkarcolót építhessen Moszkvában, és ezt azért nem érezte problémásnak, mert nem is gondolt arra, hogy megnyerheti az elnökválasztást.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Michael Cohen meghallgatása valószínűleg bekerül a történelemkönyvekbe. Nem is pusztán azért, mert mostanra szinte biztossá vált, hogy Trump súlyos szabálysértéseket követett el a kampány idején, hanem mert tovább erősítette azt a képet, miszerint Trump és környezete bármire képes a hatalomért és a pénzért.

Miután a 2016-os elnökválasztás „orosz szálát” vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész javaslatára tavaly áprilisban FBI-ügynökök több évnyi üzleti dokumentációt és e-mailváltást foglaltak le az ügyvéd lakásában és irodájában, Michael Cohen nyaka körül szorulni kezdett a hurok. Trump ekkor még szégyenteljesnek nevezte az FBI viselkedését, és segítségéről biztosította hűséges bizalmasát.

Ám amikor júliusban egyre többen kezdték arra bíztatni Cohent, hogy ne védje tovább az amerikai elnököt, és működjön együtt a hatóságokkal. Trump pedig már nem akaródzott tovább állni Cohen jogi költségeit, így az egykori bizalmas az elnök ellen fordult.

Augusztusban Cohen vallomást tett New York állam szövetségi bírósága előtt, amiben beismert számos vádat: adócsalást, kampányfinanszírozási szabálysértéseket és banki csalásokat is és azt állította, hogy Trump utasította őt Stormy Daniels pornószínésznő lefizetésére, akivel korábban viszonya volt.

A következő fontos állomás novemberben volt, amikor Cohen beismerte, hogy korábban hazudott a hatóságoknak: nem volt igaz, amikor azt állította, hogy a kampány idején már nem házaltak az oroszoknál a moszkvai Trump torony építésével kapcsolatban.

December 12-én egyszerre tárgyalták az adócsalással és a hazugsággal kapcsolatos vádakat. A tárgyaláson végül Mueller egyik ügyésze felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy bár Cohen korábban hazudott, ám vállalta a tettei következményeit, és később fontos információkkal szolgált az orosz befolyást vizsgáló bizottság számára, ezért mérsékelt büntetést érdemel. Végül három év letöltendő börtönt kapott, büntetését májusban kell megkezdenie.

A meghallgatáson a Trumpot támadó republikánusok azonban minden lehetséges alkalommal emlékeztették arra a nézőket és kollégáikat is: Cohent épp azért megy börtönbe, mert hazudott a Kongresszusnak. Úgy vélték, ezért egy szavát sem érdemes elhinni.

Ám Cohen tegnap már dokumentumokkal és bizonyítékokkal támasztotta alá állításait, vallomásából pedig fontos részletek derültek ki Donald Trump és vállalatbirodalma, illetve politikai kampánya működéséről.

Cohen és Trump kapcsolata egykor kifejezetten szoros volt: az ügyvéd és hozzá közeli állók arról számoltak be, hogy furcsa keveréke volt az apa-fiú kapcsolatnak, az ügyvéd és a kliense közötti szakmai távolságnak, valamint a maffiafőnök és samesza közötti lojalitásnak.

Cohen a New-York-i taxibizniszből gazdagodott meg, és Donald Trump akkor figyelt fel rá, amikor 2006-ban egy Trump-ház lakói elégedetlenek voltak és fellázadtak, a Trump-nevet is le akarták vetetni a toronyról. Trump legidősebb fia, Donald Jr. ekkor Cohen segítségét kérte, aki már több Trump-ingatlanban is vásárolt lakásokat. Cohen meggyőzte családtagjait és ismerőseit is, hogy vegyenek lakásokat a Trump-toronyban, és segített a lakók lázadását is elcsitítani, és ezzel nagy szolgálatot tett későbbi főnökének – derül ki a két férfi kapcsolatát részletesen bemutató New York Times-cikkből. 

Cohen 2008-ban kezdett Trumpnak dolgozni és hamarosan a bizalmasa lett. Éveken keresztül ő intézte Trump simlis ügyeit is. Bevallása szerint a tíz év alatt körülbelül ötszázszor kérte tőle Trump, hogy fenyegessen meg vagy hallgattasson el valakit.

Ilyen volt például, amikor a kampány során Trump volt iskoláit fenyegették jogi lépésekkel, nehogy kiadják az elnök tanulmányi eredményeit vagy bizonyítványait.

Cohen szerdán színesen és részletesen mesélt  Trumppal való kapcsolatáról. Elmondta, hogy mámorító volt Trumpnak dolgozni, akinek a közelében úgy érezhette, hogy valami olyanban vesz részt, ami sokkal nagyobb nála, és együtt változtatják meg a világot.

Sohasem kérdőjelezte meg főnöke döntéseit és mindig megtette, amit kértek tőle. Tudta jól, hogy amit csinált, az sokszor nem volt teljesen legális, ám annyira megbabonázta a Trumpot övező erő, hogy nem figyelt a lelkiismeretére.

Így történt, hogy Cohen 130 ezer dollárral lefizette Stormy Daniels pornószínésznőt, akivel Trump megcsalta a feleségét. Cohen elmonta: Trump kérte, hogy fizesse ki a színésznőt, a pénzt pedig később 11 részletben, csekkeken fizette vissza neki. Bizonyítékként ezek közül olyan csekket is bemutatott a meghallgatásán, amit Trump már elnökként, 2017 augusztus elsején állított ki neki. Trump korábban többször letagadta, hogy tudott volna a kifizetésekről.


Cohent a választási kampány idején kiszorították az elnök közvetlen környezetéből a különböző családtagok és politikai tanácsadók. Ám nem unatkozott: Trump más vállalkozásaival volt elfoglalva, mint például Trump azon álmával, hogy megépítse Moszkva legmagasabb felhőkarcolóját.

Cohen ekkor az orosz származású bűnöző és FBI-informátor Felix Sater segítségét kérte, hogy kapcsolatba léphessen befolyásos moszkvai emberekkel. Később ez Robert Mueller, a Trump körüli botrányok orosz szálának feltárásával megbízott különleges ügyész nyomozásban is fontos ponttá vált.

Az elnök és stábja ugyanis korábban azt állította, hogy a moszkvai beruházás szervezését már 2016 januárjában leállították, de ez valószínűleg nem így történt. Szerdán Cohen beismerte, hogy a munka még bőven tartott a 2016-os választási kampány idején, és bocsánatot is kért, hogy a korábbi kongresszusi meghallgatásán hazudott ezzel kapcsolatban.

Cohen állítása szerint Trump végig tudott és hazudott a folyamatról, mivel ő maga se hitte, hogy megnyerheti a választást és nem akart lemondani egy a többmillió dolláros üzletről.

Cohen elmondta, hogy legalább féltucat alkalommal tárgyaltak a projektről 2016 január és júniusa között. Beszámolt arról is, hogy bár konkrétan nem szólította fel az elnök arra, hogy hazudjon a korábban a Kongresszusnak tett vallomásában a moszkvai projekttel kapcsolatban, tudatták vele, hogy ez az elvárás. Sőt az elnök ügyvédei még át is nézték és meg is szerkesztették a korábbi vallomását.

A szerdai meghallgatáson elmondta azt is, hogy a demokrata párt országos gyűlése előtt pár nappal Roger Stone, Trump egy másik közeli munkatársa arról számolt be az elnökjelölt irodájában, hogy egy telefonbeszélgetésben Julian Assange, a Wikileaks alapítója tudatta vele, hogy napokon belül rengeteg olyan e-mailt fognak kiszivárogtatni, ami árthat Hillary Clinton kampányának.

Mint később kiderült, az e-maileket egy feltehetően az orosz államhoz köthető hackercsoport szerezte meg és juttatta el Assange-nak. Roger Stone-t idén januárban vették őrizetbe hamis tanúzásért, tanúk befolyásolásáért, és a Mueller-féle nyomozás akadályozásáért. A Wikileaks és Stone közleményben utasították el a vádakat.

Cohen bocsánatot kért a kongresszus előtti hazugságáért, és többször elismételte, hogy elismeri a bűnösségét az ellene felhozott vádakban. Mint elmondta, mindent csak azért csinált, hogy védje az amerikai elnököt.

„Nem védem többé Trumpot” mondta a meghallgatáson.

Cohen rasszistának, szélhámosnak és csalónak nevezte az elnököt. Beszámolt olyan esetről, amikor Trumppal éppen egy szegényebb környéken hajtottak végig kocsival, az elnök megkérdezte tőle, hogy tud e olyan országot, amit fekete ember vezet és nem egy szarfészek.

Trump hozzátette: csak a feketék tudnak ilyen körülmények között létezni, és túlságosan buták ahhoz, hogy rá szavazzanak.

A republikánusok kétségekkel fogadták, vagy egyenesen elutasították Cohen vádjait az elnök ellen, a meghallgatásból pedig politikai showműsor lett. Arizona republikánus képviselője például kényszeres hazudozónak nevezte Cohent, amire ő válaszban kifejtette, hogy ugyanabba a csapdába sétálnak bele, amiben ő maga volt, és olyan elnökért adják fel a becsületüket, aki nem lenne érdemes erre.

A republikánusok a meghallgatás egy pontján kifeszítettek egy posztert, amin a hazug felirat alatt Cohen felnagyított feje volt.

Cohen elmondta, hogy tart a jövőre esedékes elnökválasztástól, mivel abban az esetben, ha Trump veszít, nem hiszi, hogy lehetőség lenne egy békés hatalomátadásra.

Az amerikai elnök újraválasztási kampányának sajtófőnöke megbízhatatlan, elitélt bűnözőnek írja le Cohent, és semmisnek nevezte a vádakat.

Megosztás