Global Voices

Mennyit érnek az emberi jogok? A Fülöp-szigeteki Alsóház szerint 5000 forintot.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnökének szövetségesei Pantaleon Alvarez házelnök vezetésével 1000 peso (kb. 5000 forint) költségvetési ráfordítást szavaztak meg az Alsóházban 2018-ra az Emberi Jogok Bizottságának, mely a különféle emberi jogi törvények és egyezmények betartását felügyelő alkotmányos szerv.

Körülbelül 112 jogalkotó szavazott együtt a házelnökkel, hogy gyakorlatilag ellehetetlenítsék a szervezet munkáját. A bizottság folyamatosan felszólal Duterte „drogok elleni háborújának” túlkapásai ellen, amelynek már 13 000 drogokkal kapcsolatban gyanúsított áldozata van.

A bizottságot az 1987-es Fülöp-szigeteki alkotmány hozta létre, hogy megakadályozza a Ferdinand Marcos 21 éves diktatúrája idején történt emberi jogtiprások megismétlődését. Duterte többször kijelentette, hogy felnéz a korábbi erős emberre, akinek 2016-os temetését engedélyezte a Libingan ng mga Bayani temetőben (Hősök temetője).

A nevetséges költségvetés a Duterte kormány legújabb lépése a szervezet ellen, melyet az illegális drogok elleni hadjárat akadályozójának tart.

De nem csak a bizottság ítéli el a drogkereskedelemmel gyanúsítottak önkényes meggyilkolását. Így tesz a politikai ellenzék, egyházi csoportok, és különféle civil szervezetek is. Duterte véres „háborúját” a nemzetközi közösségek, köztük az Európai Unió és az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága is elítélik.

Alvarez házelnök egy interjú során beszélt arról, hogy miért döntött a többség a bizottság forrásainak megvonásáról:

Nem látom okát, hogy miért támogatná a kormány (a bizottságot). Önök az áldozatok helyett a bűnözők jogait védik.

Az Emberi Jogok Bizottságának logója

A Kongresszus tagjainak kritikájára válaszul a bizottság tisztázta hivatalos kötelezettségét:

Sajnálattal látjuk, hogy a megbizatásunk folytonos tisztázása ellenére a szerepünket helytelenül a Fülöp-szigeteki demokráciával ellentétesnek, és nem azt segítőnek állítják be, mivel azon dolgozunk, hogy az összes köztisztviselő őszintén végezze feladatát és tartsa be az egyetemesen elfogadott emberi jogokat.

A bizottság kijelentette, hogy a minimális finanszírozással is folytatni fogja feladatainak ellátását:

Ezen körülmények ellenére sem fordítunk hátat alkotmányos kötelezettségünknek, hogy biztosítsuk mindenkinek az igazságos bánásmódot. Az emberi jogok iránt érzett aggodalom túlmutat a párthovatartozáson vagy a nézetkülönbségeken. Keressük a módját annak, hogy továbbhaladjunk és megküzdjünk a nehézségekkel, megfelelve eskünknek, hogy a népet és a Köztársaságot szolgáljuk – mert ez helyes, és erre van szükség jelenleg.

Miután a média beszámolt a bizottság 1000 pesós költségvetéséről, számos filipínó a közösségi médián fejezte ki felháborodását.

Ted, egy fiatal üzletember a Facebookon kritizálta a kormányt:

Az 1000 pesós Emberi Jogok Bizottsága költségvetés azt jelenti, hogy a kormány szar, és nem érdeklik az emberi jogok.

Kim Tanhui a Facebookon buzdította a filipínókat, hogy ne tűrjék az emberi jogok megsértését:

MINDEN ember emberi jogait védeni kell, akármilyen köztisztviselőt, jelöltet, vagy pártot is támogat.

Sajnos az utóbbi hónapokban elfogadottá vált, hogy a köz elviseli az emberi jogok és moralitás ezen nyilvánvaló figyelmen kívül hagyását. Ébresztő, emberek! Ezzel a kormány azt mondja, hogy az emberi jogaitok csak 1000 pesót érnek! Ezzel a kormány az Emberi Jogok Bizottságát, a testületet, melynek célja a ti megvédésetek a kormány visszaéléseitől, cselekvésképtelenné teszi.

@DonyaJemimah a Twitteren számolt egy kicsit, hogy kiemelje, mennyire tartják Duterte szövetségesei az emberi jogokat:

1K = BIZOTTSÁGI KÖLTSÉGVETÉS (EMBERI JOGOK)
1K = 103M FILIPINÓ = FEJENKÉNT 0,000009

ÚGY TŰNIK, EGY CUKORKA IS TÖBBET ÉR, MINT AZ EMBERI JOGAINK ?

— sushi (@DonyaJemimah) 2017. szeptember 13.

Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli, gyorsított eljárásban foganatosított vagy önkényes kivégzésekkel foglalkozó különleges ENSZ-előadó is döbbenetét fejezte ki:

Elítélendő és helytelen: a #Fülöp-szigeteki Kongresszus az Emberi Jogok Bizottságának éves költségvetését 20 dollárra csökkenti @ENSZEmberiJogok

— Agnes Callamard (@AgnesCallamard) 2017. szeptember 12.

Még az elnök néhány támogatója is megdöbbenését fejezte ki az Alsóház arcátlan lépése után. Mivel az Alsóház költségvetési eljárásban betöltött szerepe lényegében véget ért, most a Szenátus, a Fülöp-szigeteki Kongresszus felsőháza következik, amelynek tagjai rugalmasabban tudnak eltérni az elnök politikájától, mivel szélesebb körű, országos választással választják őket. Néhány szenátor már kiejentette, hogy a költségvetési vita folytatásakor vissza kívánja állítani a bizottság eredetileg javasolt 678 millió pesós (kb. 3 milliárd forintos) költségvetését.

Vajon megmarad ez a felháborodás, és hozzásegíti az ellenzéki szenátorokat, hogy megfelelőbb költségvetést biztosítsanak az Emberi Jogok Bizottságának? Hogyan fog Duterte kormánya manőverezni, hogy bizonyos legyen, a bizottság minimális költségvetéssel nem tud működni? Mindeközben aktivisták és számos, az üggyel foglalkozó csoport tartott nagygyűlést szeptember 21-én, hogy megemlékezzenek a statárium 45 évvel ezelőtti bevezetéséről, mely a Marcos-diktatúra hatalmas emberi jogsértéseinek kezdete volt – Duterte kormányának a lépései sem merültek feledésbe.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Julius Rocas. Fordító: Kalmár Dávid. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás