Global Voices

Háza előtt lőtték le a jobboldallal szemben kritikus indiai újságírót

Szeptember 5-én, a Bangalore technológiai központjában található háza előtt lőtték agyon motoros támadók Gauri Lankesh ismert indiai újságírót. Az eset rámutatott arra, hogy India egyre veszélyesebb hely az újságírók számára.

Az 55 éves Lankesh a kannada nyelvű bulvárlap, a Gauri Lankesh Patrike szerkesztője volt. A lap élesen kritizálta a hindu nacionalista szervezeteket és Narendra Modi miniszterelnököt.

2016 novemberében Lankesht rágalmazásért 6 hónap börtönre ítélték. Az ügyben India kormányzó pártja, a Bharatiya Janata (BJP) két politikusa volt érintett, ennak a pártnak a vezetője Modi miniszterelnök. Híradások szerint Lankeshnek sikerült pénzt szereznie az óvadékra, és fellebbezett a döntés ellen.

Lankesh nemrég megjelent interjúiban több indiai lapnak, köztük a TheWire.in-nek és a NewsLaundrynak is azt nyilatkozta, hogy aggasztja a szólásszabadság helyzete Indiában, miután gúnyolódó és gyűlölködő üzeneteket kapott.

A gyilkosság ügyében a rendőrség nyomoz, de még senkit nem tartóztattak le.

Az Indiai Újságírótanács, az újságírókat hivatalosan képviselő szervezet nyilatkozatban ítélte el Lankesh meggyilkolását:

Akármilyen nézeteltérése is volt bárkivel, nem ez a módja egy szókimondó újságíró elleni támadásnak, aki védtelen, és semmilyen módon nem tud ellenállni. Nem tűrjük az ilyen támadásokat a sajtószabadság ellen.

Újságírók csoportjai India-szerte tüntetéseket kezdtek szervezni.

Ha az emberi jogok védelmében szólalsz fel, akkor maoistának bélyegeznek

India 3 helyet csúszott vissza, 180-ból a 136. helyre a 2017-es sajtószabadsági indexen, amelyet a párizsi Újságírók Határok Nélkül tett közzé. Az éves jelentés kiemelte, hogy a visszacsúszást Narendra Modi miniszterelnök nacionalista brandje és a növekvő öncenzúra okozta.

Az indiai médiafigyelő, a Hoot írta meg 2017 májusában, hogy a megelőző 16 hónapban 54 újságírót öltek meg. (Egyikük esetében a bizonyítékok alapján csak vélelmezni lehet, hogy újságírói tevékenység lehetett a gyilkosság kiváltó oka.)

Az elmúlt időszakban nem csak újságírókat, hanem a hindu nacionalizmus, azaz a hindutva politika más ismert kritikusait, a szekuláris, sokszínű India szószólóit is sorozatban gyilkolták meg. 2016-ban MM Kalburgi baloldali gondolkodót lőtték agyon Bangalore-ban, Lankesh meggyilkolásához hasonló módon.

Lankesh évek óta hangoztatta, hogy a hindu nacionalisták által uralt környezetben egyre kisebb tér jut a másként gondolkodóknak. 2016 novemberében a NewsLaundry indiai oldalnak nyilatkozott arról, milyen a jobboldali politika ellen küzdeni:

Sajnos ma bárkit, aki az emberi jogok védelmében és az önbíráskodás ellen szólal fel, maoistának bélyegeznek. Ennek nyomán amiatt, hogy a hindu dharmához tartozó kasztrendszerről és a hindu nacionalista politikáról kritikusan írok, máris hindugyűlölőnek neveznek engem. Én alkotmányos kötelességemnek tartom, hogy a magam hétköznapi módján folytassam Basavanna (12. századi hindu filozófus) és Dr. Ámbédkar (20. századi indiai reformer) küzdelmét egy egyenlőbb társadalom megteremtéséért.

2017 márciusában felszólalt az Emberi Jogvédők (HRD) országos gyűlésén a jogok és a szabadság visszaszerzéséről és megerősítéséről:

Karnatakában ma mindennapos a halálos fenyegetés. Előfordul kocsmákban és szállókban, a nők kulturális védelmének nevében, a tehenek védelmében indított, dalitok elleni támadásokban…

Néhány nappal halála előtt Gauri Twitteren írt a rohingya válságról és India álláspontjáról az ügyben. Arról is írt, mennyire zavarja a jobboldali politika és propaganda ellenzői közti belső viszálykodás.

Miért érzem azt, hogy „közülünk” néhányan egymás ellen küzdenek? Mind tudjuk, ki a legnagyobb ellenségünk, nem arra kellene fordítani a figyelmet? — Gauri Lankesh (@gaurilankesh) 2017. szeptember 4.

Ez a demokrácia meggyilkolása

Az indiai twitterezők felháborodtak Lankesh meggyilkolásán. Karnataka minisztere, Siddaramaiah ezt írta:

Ez valójában a demokrácia meggyilkolása. Gauri halálával Karnataka fontos progresszív hangot vesztett el, én pedig egy barátot. — Siddaramaiah (@siddaramaiah) 2017. szeptember 5.

Barkha Dutt és Sagarika Ghose ismert újságírók is felszólaltak:

Ez ijesztő és felháborító. Eddig mindig lesöpörtem a halálos fenyegetéseket, vagy a megerőszakolásról szóló fenyegetéseket. Most mindannyian álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk bele https://t.co/YuaukqGInS

— barkha dutt (@BDUTT) 2017. szeptember 5.

Egyszerűen nem hiszem el. A hindutva politika megfélemlíthetetlen kritikusa. Teljesen sokkolt ez a hír.  https://t.co/0ooVncqCYe — Sagarika Ghose (@sagarikaghose) 2017. szeptember 5.

Shashi Tharoor képviselő, korábbi miniszter ezt írta Twitteren:

A gyilkosság a cenzúra legszélsőségesebb formája. #GauriLankesh kimondta, amit egyesek nem hallottak szívesen. Azért ölték meg, mert a munkáját végezte. https://t.co/T3oWE0CrIk — Shashi Tharoor (@ShashiTharoor) 2017. szeptember 5.

Suman Sen Gupta kolkatai kulturális aktivista szavai:

Folytatjuk a harcot. Annyira félnek, hogy íróinkat és gondolkodóinkat veszik célkeresztbe #Kalburgi # Pansare # GauriLankesh Nyugodjatok erőben https://t.co/FZfqG0Z2GK — suman sengupta (@sumonseng) September 5, 2017

Anjali Damania Mumbaiból pedig ezt a kérdést tette fel:

Szisztematikusan végzik ki az ellenzéki hangokat? Először Dabholkar, Kalburgi, Pansare. Most pedig #GauriLankesh újságírót ölik meg?

— Mrs Anjali Damania (@anjali_damania) 2017. szeptember 5.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Vishal Manve. Fordító: Le Marietta. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás