Global Voices

Azerbajdzsán független médiumokat hallgattat el (és még be is ismeri)

A hónap elején kulcsfontosságú, független médiumokat (egyebek mellett három online híroldalt és két műholdas tévécsatornát) hallgattatott el egy bírósági határozattal az azeri Közlekedési-, Kommunikációs és Csúcstechnológiai Minisztérium – szakítva eddigi gyakorlatával. A minisztérium ezelőtt is tett már elérhetetlenné weblapokat – de eddig sohasem ismerte ezt be. A hasonló habitusú Kazahsztánhoz vagy Tádzsikisztánhoz hasonlóan, a letiltott weblapokról szóló híreket eddig egyszerű vállrándítással intézték el a hatóságok.

A bíróság május 12-ei döntése a Szabad Európa Rádió azerbajdzsáni részlegét, az azadliq.info-t, a berlini székhelyű Meydan.TV-t, valamint a Turan TV és Azerbaijani Saadi (Azerbajdzsáni Óra) műholdas televíziókat érintette.

5 weblapot hivatalosan is letiltottak Azerbajdzsánban.

— Rovshan Mammadli (@MammadliRovshan) 2017. március 12.

Új fejlemény: ellenzéki és független híroldalakat blokkoltak Azerbajdzsánban.

— Index on Censorship (@IndexCensorship) 2017. március 11.

Azerbajdzsán 5 vezető híroldalt blokkolt a független hangokkal szembeni leszámolás részeként.

— IFEX (@IFEX) 2017. március 4.

Az ügyész állítása szerint ezek az oldalak nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek Azerbajdzsánra, sőt, azzal is megvádolta őket, hogy erőszakot, gyűlöletet, szélsőséges nézeteket terjesztenek, sértik a magánszférához való jogot és rágalmaznak.

Az Azadliq Rádió mostanában közölt cikkeire nem illik a fenti leírás: a honlapon jelenleg az azeri öngyilkossági rátáról, tüntetésekről és Mehriban Alijeva alelnök magánalapítványának üzleti ügyeiről (ami új részletekkel szolgált Alijev elnök hozzátartozóinak és bizalmasainak pénzügyeiről) lehet olvasni.

Sőt, a bírósági határozat nem csak az erőforrásokat tiltotta le. Arra is alkalmazhatják, hogy a lapok dolgozói ellen folytassanak eljárásokat ugyanazon hamis nemzetbiztonsági indokra hivatkozva, ami miatt a híroldalakat is blokkolták.

Az ellenzéki abzas.net egy másik olyan médium, amit az utóbbi időben a kormány célkeresztjébe került. Ulvi Hasanli főszerkesztő azt nyilatkozta áprilisban a Meydan.TV-nek, hogy március elejétől a hírlap szerkesztői és az olvasói is fennakadásokat tapasztaltak az oldal elérésében.

A gondok nem sokkal azután kezdődtek, hogy az azeri parlament elfogadta az „Információs, tájékoztatási és információvédelmi” törvény, valamint a telekommunikációs törvény módosítását.

Az Amnesty International részletes jelentése számba vette az újságírók, aktivisták és jogvédők ellen intézett online támadásokat is:

Dokumentálni tudtuk egy sor spearphising-kísérletet (emailfiókok célzott támadása információszerzés céljából), amit egy egyedi károkozó programmal hajtottak végre az azeri kormány kritikusai ellen az legkevesebb az utóbbi tizenhárom hónap során. A mostában begyűjtött malware-minták egybevágnak az aktivisták közösségi média fiókjai ellen egyre intenzívebbé váló támadásokról szóló független jelentésekkel. A beazonosított áldozatok és célpontok, a csaliként használt dokumentumok politikai jellege mind arra utal, hogy ez a hadjárat emberi jogi aktivisták, újságírók és disszidensek ellen irányul. Mindezzel egybevág a VirtualRoad.org jelentése („Azeri kormányzati infrastruktúráról érte támadás a híroldalakat”) is, ami összefonódásokat talált a letiltott honlapok, valamint a jónéhány független híroldalt ért webes támadási kísérletek között.

Azeri felhasználók az elmúlt napokban jelentették, hogy nehezen tudnak Skype-on és WhatsAppon keresztül nemzetközi hívásokat fogadni.

Whatsappon és skypeon sem lehet beszélni. Azokat is blokkolták?

— Tural Aghayev (@turaltaghayev) 2017. március 13.

Az elmúlt napokban problémákba ütközött a nemzetközi hívások fogadása Whatsappon és Skype-on. Úgy látszik, az Alijev-családnál kifogytak a készpénzből, a mobilszolgáltatóiknak elfogyott a pénze.

Már 5 napja nem lehet telefonálni a Whatsappon keresztül. Úgy tűnik, biztonsági okokból csinálhatják ezt, viszont a Facebook Messengeren még mindig könnyen lehet hívást kezdeményezni. Lehet, hogy arról megfeledkeztek.

Igen, már az ötödik napja ez a helyzet. Nem tudunk nemzetközi hívást fogadni. Ez az egy dolog maradt még meg nekünk, és most ezt is elvették. A Jóisten büntesse meg őket. Folyton azon törik a fejüket, hogy hallgattathatják és nyomhatják el az embereket.

Hebib Muntezir, a most már hivatalosan letiltott Meydan TV egyik alapítója gyors segítséget nyújtott a tiltások megkerülésére:

Az (eddig) ideiglenes Skype ás WhatsApp hozzáférési nehézségeket VPN-ek hasznával ki lehet küszöbölni.

Érdemes megjegyezni, hogy Azerbajdzsán nemrég rendezte meg az Iszlám Szolidaritási Játékokat, ami egy tíznapos nemzetközi esemény, május 12-ei kezdettel (épp azon a napon rendelte el a bíróság a weblapok letiltását). Az olimpiai játékokhoz hasonló rendezvény a muszlim országok versenyzői számára – idén 50 országból mintegy 3000-en neveztek a játékokra.

Az Azeri Olimpiai Bizottság büszkén tweetelte:

A ma esti nyitóünnepségünk az azeri kultúrában és a tradícióban gyökerező univerzális történet.

— NOC Azerbaijan (@NOCAzerbaijan) 2017. május 12.

A kritikus újságírók elnyomása és az internet cenzúrázása: ezek a modern Azerbajdzsán legerősebb tradíciói közé tartoznak.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Arzu Gejbullajeva. Fordító: Somodi Dániel. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás