Global Voices

Korrupcióval vádolja a macedón határőröket egy amerikai utazó

Rick Ray amerikai filmes töltötte fel a „macedónaiai megpróbáltatásom” (vagy „macedóniai letartóztatásom”, oldaltól függően) című videót az internetre, amelyben macedón vámosokat gyanúsít meg rendszerszintű korrupcióval. A videó szinte vírusként terjedt el Macedóniában, csak a Facebookon 52 000 megtekintésig és 700 megosztásig jutott kevesebb, mint két nap leforgása alatt.

Ray állítása szerint a Görögországból Németországba vezető autóútja közben több vámhivatalnok is rosszul bánt vele a Medžitlija határátkelőnél, azt remélve, hogy elkobozhatják a férfi drónját, amelyet ő a filmes munkájához használ. A hosszú, dokumentumfilm-jellegű videóban elmeséli a kétnapos viszontagságot, és kijelenti, hogy szerinte az egész rendszer korrupt: a vámhivatalnokok kifejezetten a turistákat célozzák a náluk levő termékek miatt, majd az elkobzott árukat eladják. A hatóságok is a másik irányba néznek, mivel ők is jól járnak az üggyel: az elkövetett „bűncselekmény” miatt feltartóztatottakat a bíróság kártérítés megfizetésére kötelezi.

Ray állítása szerint őt is megbírságolták 500 euróra, amelyet ő inkább egy törvényes „kenőpénznek” lát, amely a macedón államkincstár kibéleléséhez szükséges.

A videót úgy tűnik, hogy alapos kutatómunka előzte meg, és szerb felirattal is el van látva. Ez utóbbi hozzájárul ahhoz, hogy jobban elterjedhessen a macedón lakosok körében, mivel ők általában értenek szerbül.

2015-ben szigorú szabályozást vezettek be a drónreptetésről Macedóniában, de a helyi médiumok szerint a személyes használatra szánt drónok behozatala nincs megtiltva, ha azok 150 méterig képesek felrepülni, illetve 400 méteres a hatósugaruk. Ennél nagyobb teljesítményű drónokhoz a Polgári Repülési Ügynökség engedélye szükséges.

November 22-én, miután elterjedt a videó, több macedón médium is a vámhatósághoz fordult az üggyel kapcsolatban. Többekre nem reagáltak, a Radio MOF cikke szerint pedig ők azt a választ kapták, hogy a hatóság nem tud az esetről, de utána fognak nézni, és ezt követően tudnak csak nyilatkozni.

Egy nappal később, november 23-án, a vámhatóság hivatalos közleményben tagadta a vádakat; szerintük a videó valótlanságokat állít, amely az ő és más intézmények, valamint az egész jogrendszer hitelrontását tűzte ki célul. Szerintük az eszközt jogosan kobozták el a határőrök, mivel a filmes határátlépéskor nem nyilatkozott arról. (A videóban Ray azt állítja, hogy esélyt sem kapott a vámnyilatkozat tételére.)

A vámhatóság azt is hozzátette, hogy Ray a törvény által biztosított utakon is tehetett volna panaszt, például egy másodfokú kormánybizottsághoz vagy a Közigazgatósági Bírósághoz, vagy akár a Felsőbb Közigazgatási Bírósághoz is fordulhatott volna.

A tény, hogy R.R. nem a jogi út mellett döntött, és másoktól hallott történtekre alapozott feltételezésekkel állt elő, azt mutatja, hogy a videó tendenciózus és politikai indíttatású. Továbbá tilos a határátkelőhelyeken a hatóságok engedélye nélkül felvételt készíteni, mivel ezek stratégiai jelentőséggel bírnak az ország biztonságára nézve.

A videóban Ray a macedón adófizetők pénzének elherdálását is említi, például a szocialista időszakot megidéző emlékművekkel, melyeket a Szkopje 2014 fejlesztési projekt keretében emelt a kormány. Kihangsúlyozza továbbá a Színes Forrdalomnak keresztelt korrupcióellenes tüntetést is, amely alatt színes festékkel öntötték le ezeket az emlékműveket.

A videóban tett feltételezések egybevágnak a helyiek mindent átszövő korrupcióval és kizsákmányolással kapcsolatos nézeteivel. A vámhivatalnokokkal kapcsolatos korrupció már a városi folklór részét alkotja a Balkánon. Több vicc is utal rá, mint például a következő:

A vámhivatalnok születésnapja

Közeleg a vámhivatalnok születésnapja. A munkatársak összegyűlnek, hogy kitalálják, milyen ajándékot adjanak neki.
– Mi lenne, ha vennénk neki egy autót?
– Nem jó, már van neki öt!
– És ha veszünk neki egy lakást?
– Haver, ne már. Az túl kicsi lenne.
– Megvan! Mi lenne, ha holnap egyedül hagynánk és dupla műszakot vinne?

Macedónia 100-ból 45 pontot kapott a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexén, ahol a 0 a magas korrupciót, 100 pedig a teljes tisztaságot jelzi.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Marko Angelov. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás