Global Voices

Letartóztattak egy etióp bloggert, mert az országában elrendelt rendkívüli állapotról nyilatkozott

2016. november 10-én letartóztatták Befeqadu Hailut, az elfojtott etióp média egyik legismertebb arcát. A hatóságok a reggeli órákban vitték Befeqadut otthonából egy közeli rendőrőrs cellájába. Egy nap után átszállították egy másik őrsre, Kotebe körzetbe.

Befeqadu a közismert Zone9 bloggerközösség tagja és a Global Voices szerzője, üzeneteit gyakran lehet olvasni a különböző blogokon és a Twitteren. A következőket akkor írta, amikor az etióp kormány rendkívüli állapotot rendelt el:

Etiópiában a kormány most hirdette ki a rendkívüli állapotot, amely hat hónapig fog tartani. Mivel az eltérő véleményük (sic!) miatt mi vagyunk a „szokásos gyanúsítottak”, a barátaim és én is jobban félünk, mint valaha. Ráadásul a bejelentés miatt a kormánynak minden joga megvan ahhoz, hogy bármilyen indok nélkül letartóztasson. Ezt a személyes megjegyzést azért teszem közzé blogbejegyzésként, mert attól tartok, hogy hamarosan le fognak tartóztatni. Ha ez így lesz, akkor szeretném, ha az emberek elolvasnák és megértenének. Azt is szeretném, ha megértené a világ, hogy miért pártolom az elkeseredett tüntetéseket Etiópiában. Így próbálkozom, hogy méltóságteljes emberként meneküljek meg.

A hatóságok nem hozták nyilvánosságra Befeqadu letartóztatásának okát, azt azonban elárulták a bloggernek, hogy az a legmagasabb katonai vezetőség (másnéven parancsnokság) rendelte el az elfogását, amit a rendkívüli állapot miatt neveztek ki. Később elmondták neki, hogy egy olyan interjú miatt került rácsok mögé, amelyet az Etiópiában elrendelt rendkívüli állapottal kapcsolatban adott a Voice of America amhara nyelvű kiadásának. Vagy vádat emelnek ellene, vagy kötelező „oktatáson” kell majd részt vennie.

Barátja és szerzőtársa, Zelalem Kibret osztotta meg a Twitteren azt az 5 perces interjúrészletet, amellyel a hatóságok megindokolták Befeqadu letartóztatását. A hanganyag amhara nyelven van.

Az 5 perc, ami miatt Befkadu Hailut letartóztatták: https://t.co/L3MkMHkgSg#OnlyInEthiopia

— Zelalem Kibret (@zelalemkibret) 2016. november 12.

2015 novembere óta tartanak a demonstrációk Etiópiában, amelyek Oromia régióból indultak, majd az elmúlt hónapokban az ország többi részén is elterjedtek. A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy nagyobb önrendelkezése, szabadsága és tisztelete legyen oromo etnikai kisebbségnek, akiket az elmúlt 250 évben szisztematikusan marginalizáltak és üldöztek. A hatóságok éles fegyverrel léptek fel a tüntetők ellen. Októberben közel 600 halálos áldozatról számolt be az egyik ellenzéki párt, az Oromo Föderális Kongresszus (OFC).

A rendkívüli állapot elrendelése óta, a közösségi médiát és a mobilinternetet időszakosan blokkolják, országos kijárási tilalom van érvényben; rövid úton büntetésben részesül bárki, aki a kormánnyal szembemenő beszédet mond vagy ilyen magatartást tanúsít.

Zone9 bloggers Atnaf Berahane, Natnael Feleke and Abel Wabella advocate for Befeqadu's release in 2015. Image shared widely on Twitter.

Atnaf Berahane, Natnael Feleke és Abel Wabella, a Zone9 bloggerei kampányolnak Befeqadu szabadon engedéséért még 2015-ben. A fénykép a Twitteren terjedt el.

Az emberi jogok és Etiópia jogállamisága iránti állhatatos online munkája miatt Befeqadu az elmúlt három év nagyrészét rácsok mögött töltötte. Zone9-es kollégáival együtt a 35 éves szerzőt többször is letartóztatták, többször állt bíróság előtt. 2014 áprilisától egészen 2015 októberéig tartották őket fogva, hogy aztán az ország terrorellenes törvényére hivatkozva vádat emeljenek ellenük.

2016 áprilisában az ügyészség fellebbezett az öt Zone9 blogger, köztük Befeqadu ügyében hozott döntés ellen. A Legfelsőbb Bíróság november 15-re tűzte ki a döntést, de ezt már többször is elhalasztották.

Holnap megszülethet a Legfelsőbb Bíróság rég várt döntése a @zone9ners ügyben. #Ethiopia #FreeZone9Bloggers

— EHRP (@EHRProj) 2016. november 14.

Befeqadu sajnos túl jó társaságba került: Natnael Feleke, aki szintén tagja a bloggerközösségnek, októberben három napot töltött a helyi rendőrőrsön, miután egy hotelben túl hangosan vitatta meg munkatársaival egy szeptemberben több száz emberéletet követelő tömegpánik lehetséges okait.

Seyoum Teshome-ról, egy prominens bloggerről szeptemberi letartóztatása óta nem lehet semmit tudni. Közel két hónap telt el a letartóztatása óta, de a hatóságok semmilyen indokkal nem szolgáltak, és vádemelést sem tettek.

A Global Voices közössége szolidaritást vállal Befeqaduval. Az etióp hatóságoktól követeljük azonnali szabadon bocsátását! Ismerd meg Befeqadu és a Zone9 bloggerek ügyét ezen a linken.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Endalk. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

 

Megosztás