Global Voices

Egy orosz tévé valódi hírként adta le a szeparatista Coca-Coláról szóló viccvideót

 

Egy állítólag Ukrajnában készült YouTube-videó okozott felfordulást nemrég az orosz interneten. A videóban egy férfi áll egy kisbolt bejáratánál a kezében egy palack feltételezhetően frissen vásárolt Coca-Colával. Észreveszi, hogy a palack címkéjét Ukrajna térképe díszíti – a Krím nélkül. A térkép fölé az „Igazi hazafiaknak” szavakat nyomtatták. A férfi odamegy az eladónőhöz, rázza a palackot és magyarázatot követel. Az eladónő próbál értelmesen beszélni vele, de aztán elveszíti a türelmét és kirúgja a férfit a boltból.

A videót az orosz tévében az ukrajnai etnikai feszültségek bizonyítékaként adták le. Ennek talán lenne némi értelme, ha videó igazi lenne. Csakhogy nem az. Valójában az orosz netes komikus, Mihail Paskov átverése.

A „Szeparatista Coca-Cola” Paskov YouTube-ra írt „Provokációs Műsorának” egyik epizódja.

 

 

A cikk írásának időpontjában a videót már több mint 830 000-szer nézték meg a YouTube-on és több ezer internetfelhasználó gyönyörködött az ukrán nő látványán, aki visszautasítja a Krím elvesztését fájlaló hazafi frusztrált panaszkodását, így látszólag Moszkva oldalára áll a Krím annektálását illetően.

Az első reakciók annyira rosszindulatúak voltak, hogy Paskov két hét múlva újabb videót töltött fel, amelyben elmagyarázta, hogy a szeparatista Coca-Cola csak átverés és megfeddte a felhasználókat a gyűlölködő megjegyzések miatt.

Nehéz megállapítani, vajon Paskov őszinte-e, hiszen április elsejei tréfája úgy van megtervezve, hogy pont az ilyen barátságtalan reakciót váltsa ki. Vkontakte oldala alapján pedig Paskov nemrég interjút készített Graham Philipsszel, a brit vloggerrel, aki hírhedt az ukrán kormány kritizálása és az oroszok támogatta szeparatisták melletti síkraszállása miatt.

Hogy bebizonyítsa, hogy a felvételt megrendezték, Paskov megmutatta, hogyan készültek a hamis kólacímkék és nyilvánosságra hozott egy alternatív felvételt a boltból.

Azonban sokkal kevesebben látták ezt a második videót, amely csak 5 500 felhasználót vonzott.

Aztán hónapokkal később, egy beszélgetős műsor a Pervji Kanalon, egy orosz tévécsatornán, a felvételt valódiként használta az ukrán politikai helyzet illusztrálására. A műsor házigazdája, Artem Sejnin, miután megmutatta a videót, nagyon helyesnek nevezte azt, majd a benne szereplő nőt dícsérte (aki valójában színésznő), aki szerinte az igazi Ukrajnát képviseli.

A beugratott tévéadáson szórakozó Paskov feltöltötte a Pervji Kanal jelenetét a saját YouTube-csatornájára. Azt mondja azonban, hogy nem sokkal később a Google a Pervji Kanal szerzői jogi panasza következtében csapást mért rá, és ezután már nem tudott pénzt keresni a videóival, sőt az újonnan feltöltött videókat is le kellett rövidítenie. Ez már más kiemelkedően aktív felhasználókkal is megtörtént, ami felvetette a kérdést, hogy YouTube túl szigorúan szerez érvényt a szerzői jogi szabályzatának.

Paskov azt mondja, hogy megpróbált fellebbezni a döntés ellen, azzal érvelve, hogy csak megpróbálja visszaszerezni a tartalmat, amelyet a Pervji Kanal az ő beleegyezése nélkül használt fel, de a Google értesülések szerint az orosz tévéadó pártjára állt és nem volt hajlandó további részleteket közölni döntése okairól.

Szeptember végén Paskov többet posztolt a Vkontakte közösségi oldalon, ahol azonban csak feleannyi követője van. A Pikabu orosz internetfórumon is aktív, ahol szívesen oszt meg tippeket és trükköket az orosz jogrendszerben való lavírozáshoz.

Eközben a tévéműsor, amelyet a Pervji Kanal szeptember 21-én sugárzott, még mindig megtalálható a csatorna archívumában és mindenki számára hozzáférhető. Semmi sem utal arra a csatorna honlapján, hogy a videó valójában áprilisi elsejei tréfa volt.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Kevin Rothrock. Fordító: Szabó Zsolt. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik. 

Megosztás