Global Voices

Lengyelországban feketébe öltözve tiltakoznak az abortusz szinte teljes tilalmát jelentő törvénytervezet ellen

#czarnyprotest („fekete tüntetés”) hashtag a legfelkapottabb ma Lengyelországban, több ezer ember oszt meg magáról olyan képet, amelyen feketébe öltözve tiltakozik az abortusz szinte összes fajtáját kriminalizáló, és az ország jelenleg is szigorú abortuszellenes törvényeit tovább szigorító jogszabály-módosítás ellen.

A lányok csak alapvető EMBERI jogokra vágynak

— Maja K. Osiecki (@mkosiecki) 2016. szeptember 22.

Az egész család kiáll a nőkkel szembeni barbárság ellen. #FeketeTüntetés

— Łukasz Olszewski (@Zajac_Krolik) 2016. szeptember 21.

A szinte teljes abortusztilalom, melyet egy, a katolikus egyház és a kormányzó jobboldali PiS párt által támogatott agytröszt készített elő, akár öt évig terjedő börtönbüntetést helyez kilátásba „egy megfogant gyermek halálának” okozásáért.

Az abortuszt csak az anya életét veszélyeztető terhesség esetén engedélyeznék, minden más körülmény elégtelen feltétel lenne a terhesség-megszakításhoz, beleértve a nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzati rendellenességek eseteit is. Ha megszavazzák, a törvény az abortuszt igénylő nőkre (és lányokra) és az azt végrehajtó orvosokra egyaránt vonatkozna.

A tervezett törvénymódosítást kritizáló számos netező azt „barbárnak” és a női jogok megsértésének nevezi.

Tüntetés #Varsóban a #PiS kormány abortuszellenes törvénytervezete ellen.

— Giorgi Tabagari (@Tabagari) 2016. szeptember 22.

Szeptember 22-én a baloldali RAZEM („együtt”) párt által kezdeményezett „fekete tüntetést” tartottak a lengyel parlament épülete előtt, ahol a törvényhozók tárgyalták a javaslatot. A vita során mindegyik politikai párt elhatárolódott a tervtől. A törvényhozás a formális szavazást szeptember 23-án, pénteken tartotta. [Az alsóház megszavazta a törvényt, a ford.]

Egy lépést se tovább! A RAZEM Wrocław-i tagjai támogatják a #FeketeTüntetést.
@partiarazem #NothingAboutUsWithoutUs #ForWomensPolicy

— Razem Wrocław (@RazemWroclaw) 2016. szeptember 22.


A bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Kasia Odrozek. Fordító: Kalmár Dávid. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás