Global Voices

Egy szíriai orvos üzen Asszádnak, az orvosnak

Dr. Zaher Sahloul 1988-ban végzett az orvosi egyetemen. Ő Szíria Amerikai Segélyszövetségének alapítója, egyben a Szíriai-amerikai Orvosok Társasága vezető tanácsadója és korábbi elnöke. Egykori osztálytársai között volt az az ember, aki mindenkinél több hatással volt Szíra jövőjére: Bassár Al-Asszád. Dr. Sahloul legutóbbi kelet-aleppói látogatása után adott interjút a Global Voicesnak. Kelet-Aleppo a felkelők területe, ostrom alatt áll. Dr. Sahloul most az Asszádban élő orvosnak próbál üzenni.

A doktor a közelmúltban tartott beszédet az ENSZ-nél, aleppói látogatását „a pokolnál tízszer rosszabbnak” írta le, utalva a Vörös Hadsereg altábornagyának beszámolójára a sztálingrádi csatáról (1942-1943).

Korábbi látogatásaihoz hasonlóan, Dr. Sahloul felkészülten érkezett. Mielőtt rálépett volna a gázra, sofőrje figyelmeztette, hogy mondja el az utolsó imáit, mert a következő öt kilométeren nagyon nagy esélye van a halálra. Az öt kilométer a Castello út egy szakaszára utal, az egyetlen útra, amely Aleppó északi és nyugati vidékére visz, az egyetlen útra, amely Törökországon át a külvilágba, tehát ételhez, gyógyszerhez és más Aleppóban használt szükségfelszereléshez vezet.

Ezt a videót Dr. Sahloul rögzítette:

Dr. Sahloul így írta le az útját:

Ez a legutóbbi volt az ötödik kiküldetésem Aleppóba, és a dolgok sokkal rosszabbra fordultak az utolsó látogatásom óta. Június 27-én mentünk oda, az Aleppóba vezető út félig el volt torlaszolva. Már nagyon veszélyes volt. Ott volt az az öt kilométer, ahol a rezsim oldaláról a bombázás, a kurd oldalról az orvlövészek vártak ránk, nem beszélve a lehetséges légi csapásról, amely jöhet a rezsim vagy az orosz kormány oldaláról is.

A szakaszt, amelyet az egyik ellenzéki aktivista „a halál útjának” nevezett el, kiégett autók, felborult teherautók és olyan buszok szegélyezik, amelyekben a testek már rothadásnak indultak.

The Road to Aleppo, taken by Dr. Zaher Sahloul and used here with permission.

Az Aleppóba vezető út. Fotó: Dr. Zaher Sahloul, 2016. június 27. A szerző engedélyével.

Amint elérték Aleppót, Dr. Sahloul és kollégái az M10 nevű földalatti kórházba mentek, amelyet az Asszád-rezsim az elmúlt négy évben tizenhétszer bombázott le. Kelet-Aleppóban már nem sok kórház műküdik, ez egyike a megmaradtaknak.

A szíriai orvosok munkafeltételeit rendszeresen a világon a legrosszabbak közé sorolják, vagy egyenesen a legrosszabbként emlegetik. Becslések szerint 35 doktor maradt Kelet-Aleppóban, amely a közel 300 ezres lakosságra vetítve azt jelenti, hogy minden 8570 emberre jut egy orvos. A 35 orvos közül 15 nemrég nyílt levelet küldött Obama elnöknek, amelyben elmondják, hogy az egészségügyi intézményt minden 17 órában megtámadja az oroszok által támogatott szíriai légierő. Az Orvosok Határok Nélkül világszervezet mindeközben arról számolt be, hogy az általuk támogatott intézmények közül legalább 82-t támadtak meg 2015 januárja óta. Összességében az Orvosok az Emberi Jogokért világszervezet szerint 2011 márciusa óta legalább 738 szíriai orvos, nővér és segítő halt meg az egészségügyi intézmények ellen elkövetett több mint 360 támadásban.

Dr. Sahloul azt mondja, a robbanásokat éjjel-nappal lehet hallani:

Annak ellenére, hogy a kórház falai beleremegnek, az emberek folytatják a munkát, mert már hozzászoktak a hangokhoz. Az, hogy az M10 a föld alatt van, bizonyos szintű védelmet és biztonságot ad a pácienseknek és az orvosoknak is. Ez a legnagyobb sürgősségi kórház Kelet-Aleppóban.

A robbanásokat Dr. Sahloul rövid videójában is hallani. A videóban megszólaló férfi szerint a robbanásokat ballisztikus rakéták okozzák. A következőket mondja:

Az orosz kormány és a szíriai rezsim azért bombázza a kórházakat, hogy teljesen lerombolja őket. Azt akarják elérni, hogy az orvosok elmeneküljenek, és az emberek kövessék őket. Mert ha nincsenek orvosok a városban, ha kórházak sincsenek, akkor az emberek nem maradnak.

Dr. Sahloul szerint az Aleppóban élő 300 ezer ember közül 85 ezer gyerek, akiknek a negyede még két éves sincsen. Az egyik ilyen kisgyermek Ahmad Hidzsazi öt éves. Asszád egyik hordóbombája találta el – megzúzódott a mellkasa, és egy repesz fúródott a gerincébe. Sajnos Hidzsazi nem élte túl a sérülést.

Nyaktól lefele lebénult. Amikor láttam, nagyon nehezen tudott csak levegőt venni, ezért lélegeztetőgépre kellett kötni, ez tartotta életben. Amíg én ott voltam, élet és halál között lebegett, majd egy nappal azután, hogy eljöttem, szívrohamban meghalt. Öt éves volt.

A hordóbombák áldozatai a leggyakoribb betegek az M10 földalatti kórházban. Egy másik sérült, a 25 éves, háromgyermekes Fatima házát terhessége harmadik hónapjában találta el két ilyen bomba. Két gyermeke halt meg. Abdo kilenc, Ilaf három éves volt, amikor kihúzták őket a romok alól. Szerencsére Fatima és a harmadik kisgyermek, Mahmoud is megmenkült. Fatimának belső vérzése volt, életfenntartó gépekre kellett kapcsolni, és a magzatát is elveszítette.

Mahmoud, Seven Years Old. Photo taken by Dr. Sahloul in June 2016 and used with permission.

A hét éves Mahmoud, az M10 kórház egyik szobájában. Fotó: Dr. Sahloul, 2016. június. A szerző engedélyével.

Dr. Sahloul nemrég azt mondta Hala Goraninak a CNN-en, hogy az Asszádban lakó orvosnak szeretné üzenni, hogy állítsa le a hordóbombák használatát. Így érvelt:

Ki tudja? Kimerítettünk mindent. Úgy gondolom, hogy a nemzetközi közösség kimerített mindent, amivel nyomást lehet gyakorolni a szíriai rezsimre. Nem tudom, hogy tudja-e, de bizonyára tudja, hogy gyerekek halnak, rokkannak meg, a kórházakat célozzák. Úgy értem, neki is vannak gyerekei, neki is van felesége. Orvoslást tanult ő is. Szemésznek készült. Az elnökké választása utáni első találkozón azt mondta nekünk, hogy szívesebben lenne orvos, mint elnök. Úgy gondolom, ennek az oldalának kell üzenni. Nem tudom, hogy működni fog-e, vagy sem. Sok szíriai teljesen feladta, különösen azután, hogy ő felügyelte a fél ország elpusztítását. Több mint 470 ezer embert öltek meg Szíriában. Ő okozta ezt a háborút. A válság kezdetén több dolgot is tehetett volna, például megfelelhetett volna a lakosság igényeinek különböző reformokkal, mint ahogyan az más országokban is történt, Marokkóban és Jordániában például. Lehet, hogy már túl késő, de mi mást tehetünk?

Hozzátette, ő látta Asszád hatalmát a gyakorlatban:

Az emberek tudtak arról, hogy találkoztam vele, miután visszatértem Chicágóba az elnökké válása utáni első találkozó után. A rákövetkező évben valaki emailben kért arra, hogy adjak át egy levelet az elnöknek, azt mondtam, előbb elolvasom, de rendben. A levelet egy olyan ember írta, akinek az apja gyermekorvosként végzett az Egyesült Államokban, majd a nyolcvanas évek végén Szíriába ment, ahol Bassár Al-Asszád apja, Háfez Al-Asszád börtönbe záratta. Akkor 21 éve volt börtönben, mert azzal vádolták, hogy az ellenzéket támogatta. Azt mondtam neki, hogy megpróbálom, de nem ígérhetek semmit.

Szerencsére ismét elhívtak minket az elnöki palotába, hogy találkozzunk az elnökkel. […] Ahogyan indultam haza, megemlítettem neki a levelet, ő pedig beleegyezett, hogy elolvassa. Félórával azután, hogy távoztunk valaki felhívott, és közölte velem: „a barátját elengedtük”. Szóval elengedett egy orvost 21 év után, azt követően, hogy elolvasta azt a levelet.

Ez csak azt mutatja, hogy ő irányít, hogy képes gyors döntések meghozására, amiket az emberek követnek. A kiszabadult orvosnak még azt is engedélyezték, hogy az Egyesült Államokba utazzon, hogy meglátogassa a végső stádiumban lévő, rákkal küzdő feleségét. Még két évig volt vele, mielőtt az asszony meghalt. Most pedig Chicagóban dolgozik orvosként.

A rezsim ezt néha megteszi az embereknek, különösen akkor, ha valakit szövetségesként szeretnének használni. Tesznek neked egy szívességet, aztán elvárják, hogy kövesd őket. Ez a rendszer Szíriában és a hozzá hasonló diktatórikus országokban. Az elnök szívességeket tesz, és úgy gondolom, hogy Asszád elnök szerinte nekem tett szívességet. Ez mutatja, hogyan mennek a dolgok Szíriában.

A szíriai demokráciával kapcsolatban Dr. Sahloul a következőket mondja Asszád elnökről:

Amikor a demokrácia kérdéséről kérdeztem, annyit mondott, hogy a szíriai emberek törzsi szinten vannak, hogy szektásodnak, és nincsenek állampolgári ismereteik, így képtelenek önálló döntést hozni. Panaszkodott, hogy a parlament nem úgy hozza meg a törvényeket, ahogy ő gondolta, és ezért mindent magának kell intéznie. És azt is mondta – nem emlékszem a pontosan a szavaira –, hogy a szíriaiak nem állnak még készen a demokráciára. Ennek nagyon lassú és fokozatos folyamatnak kell lennie – ez volt az elnökké válása utáni első évben. Tizenkét évvel később még mindig semmi sem történt.

Obamával 2013 júliusában találkozott az orvos, egy hónappal a szíriai rezsim hírhedt ghoutai mészárlása előtt. Dr. Sahloul azt mondta az amerikai elnöknek, hogy Szíriai fogja eldönteni az örökségét amerikai elnökként. Így zajlott a beszélgetés:

A Szíriai-amerikai Orvosok Társasága nevében adtam át egy levelet. Ramadán volt, és a Fehér Házban tartottak egy iftárt [esti étkezés a böjt idején]. Elmondtam neki, hogy a levelünkben arra kérjük, jelöljön ki repülésmentes övezeteket a kórházak és civilek védelme érdekében. A mai napig ezt kérjük, és semmi nem változott. Azt mondtam neki: „szerintem az ön öröksége azon múlik, hogy mit tesz vagy nem tesz Szíriában”. Emiatt jobban odafigyelt, de végül nevetett. Azt mondta, az ő örökségét más dolgok fogják eldönteni, mire én annyit válaszoltam, hogy „de szerintem Szíria lesz a legmeghatározóbb”. Erre azt mondta, hogy majd megkeres. De soha nem keresett meg, a levélre pedig soha nem válaszolt.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Joey Ayoub. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás