Global Voices

Újságíró házaspárt támadtak meg Indonéziában

2016. június 6-án Indonézia Dél-Sulawesi régiójában megtámadtak két makassari újságírót, akik a polgármester házába tartottak egy eseményre, amit a makassari Iszlám Öregdiákok (KAHMI) szerveztek.

Arpan Rachman, a Global Voices szerzője és felesége, a szintén újságíró Icha Lamboge lapunknak elmondták, hogy két, a városi biztonsági szolgálat általános egyenruhájától különböző fekete egyenruhát viselő férfi megállította őket, és a sajtóigazolványukat kérte. Az ismeretlen férfiak a ház mögötti épület egy kisebb szobájába vitték az újságírókat, ahol Rachman kérte, hogy igazolják magukat, de ők megtagadták ezt. Az egyik férfi elvette Lamboge mobiltelefonját, ami legfőbb munkaeszköze is egyben. Amikor Ranchman közbeavatkozott és megpróbálta visszaszerezni a telefont, az egyik férfi lefogta, a másik pedig mellkason vágta.

A pár jelentette az esetet a rendőrségen, Ranchman pedig orvoshoz került. Már lábadozik, de feleségével együtt aggódnak a biztonságukért.

A makassari Független Újságírók Szövetsége (AIJ) csak idén már tizenkét, újságírók ellen elkövetett erőszakos cselekményt regisztrált. Ezek között van tudósítás közbeni zaklatás, munkaeszközök tönkretétele, megfélemlítés és fizikai erőszak is. Sem a KAHMI, sem az AJI, sem pedig a makassari hatóságok nem adtak ki nyilatkozatot a Rachman és Lamboge elleni támadással kapcsolatban.

Arpan Rachman and Icha Lamboge covering the aftermath of elections, when the Palopo Mayor's office was burned. Photo courtesy of Arpan Rachman.

Arpan Rachman és Icha Lamboge a polgármester leégett irodájánál tudósítanak a választás utáni eseményekről. Fotó: Arpan Rachman.

Röviddel az eset után Lamboge aggodalmát fejezte ki, hogy az incidens feledésbe merül, figyelmen kívül hagyják, vagy sérül a bizonyíték. Azóta már fogadtak jogi képviselőt a Makassari Jogvédő Alapítványtól, de továbbra is sok a bizonytalanság az ügyükkel kapcsolatban, és továbbra is féltik a testi épségüket.

Mindketten újságíróként dolgoznak, Lamboge főképpen a SINDO Trijaya FM-nél, egy dzsakartai rádiónál dolgozik, Rachman pedig oknyomozó újságíróként tevékenykedik több olyan helyi hírlapnál, mint a BaKTINews, az inspiratifnews, a Membunuh Indonesia és a Media Lingkungan.

A pár azt gyanítja, hogy azok a sztorik provokálhatták ki a történteket, amelyeken együtt dolgoztak. Legutóbb a „Kínzások ázsiai és globális perspektívából” című emberi jogi folyóirat nyomtatott számában jelent meg cikkük Makassar egyik központi kerületének, a Bulogadingnak a vitatott tömeges kilakoltatásaival kapcsolatban. A növekvő feszültség miatt több, az üggyel foglalkozó online cikket inkább leszedtek a szerzőik.

Indonéziában rendszeresen követnek el erőszakot az újságírókkal szemben. Az Arpanékéhoz hasonló esetek azonban gyakran nem kerülnek be a médiába, az elkövetők pedig büntetlenül megússzák.

Az Arpannal és Ichával történteket megírta az egyik helyi hírújság, de a cikket később ismeretlen okok miatt eltávolították.

A Global Voices közössége mélyen elítél bármilyen, újságírók ellen elkövetett erőszakot Indonéziában és bárhol a világon. Kiállunk kollégáink igazságért folytatott harca mellett.


Ezt a bejegyzést a Global Voices magyar oldaláról vettük át. Szerző: Global Voices Advocacy. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás