Global Voices

Éhezők viadala: az azeri független média az összeomlás szélén

A Kaukázus egyik stratégiailag fontos olajtermelő állama, Azerbajdzsán tavaly megrendezte az Európa Játékokat, és annak ellenére ápol jó kapcsolatot a Nyugattal, hogy az egyik leginkább autoritárius rendszer a volt szovjet államok közül.

A szabad sajtó maradványai és a folyamatos támadás alatt álló ellenzék sokkal inkább az „Éhezők viadala” című könyv- és filmsorozat világát idézik, mint bármilyen csillivilli sportesemény.

Legutóbb április 20-án például az állami ügyészség nyomozást indított egy berlini székhelyű ellenzéki médium, a Meydan TV ellen, amelyet az egykori politikai fogoly, Emin Milli alapított.

A Meydan TV-t védő Elcsin Szadigov ügyvéd szerint a sajtóorgánumot illegális nyerészkedéssel és nagy értékű adócsalással vádolják.

Egy nappal később, április 21-én, az ügyészség megnevezett 15 személyt a Meydan TV elleni nyomozásban, akik közül többen is Azerbajdzsánban dolgoznak újságíróként.

Hivatalosan senkit nem vádoltak meg, ugyanakkor több Meydan TV-nek dolgozó riportert is kiutazási tilalommal sújtottak és kihallgattak.

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) azeri állomása mellett, a Meydan TV multimédia-portál tartozik még azon kevés sajtóorgánumok közé, amelyek az országon belülről tudósítanak az emberi jogok folyamatos megsértéséről.

Az orgánum alapítója és vezetője, Emin Milli is megszólalt a Meydan TV elleni vádakkal kapcsolatban.

Ismételten kinyilvánítjuk, hogy ennek az abszurd nyomozásnak az elrendelésével Azerbajdzsán kormánya akadályokat gördít a szabad sajtó, az újságírói tevékenységek és a demokratikus gondolkodás útjába. A Meydan TV visszautasítja a vádakat, és nem fog felhagyni a munkájával.

Megjegyzés: Ennek a cikknek a szerzője a Meydan TV korábbi angol nyelvi szerkesztője és a weboldal rendszeres szerzője.

Nincs enyhülés

Ezek a szigorú vizsgálatok mutatják, hogy lassan minden visszatér a régi kerékvágásba azt követően, hogy szabadon engedtek 14 politikai foglyot, mikor Ilham Alijev elnök Washingtonba utazott a Nukleáris és Biztonsági Csúcstalálkozóra.

Alijev apjától, a korábbi kommunista vezetőtő Hejdartól örökölte az elnöki széket, de még elődjénél is kevesebb tekintettel van a szólásszabadságra és más alapvető emberi jogokra.

Ahogyan az ország gazdasága az alacsony olajárak miatt szenved, a rezsim egyre inkább emlékeztet a Suzanne Collins világában élő, a népszerű filmadaptációból is ismert brutális játékmesterekre.

Az ország fő exportcikkének világpiaci ára a 2014-ben esett a felére, ekkor kezdődött Meydan újságíróinak fokozott üldöztetése, az elmúlt kétévben pedig szembe kellett nézniük büntetésekkel, ad hoc adóellenőrzésekkel és a zaklatás további különböző formáival.

Az Index on Censorship jogvédő munkatársa, Melody Patry szerint:

A Meydan TV-t és munkatársait könyörtelenül célkeresztbe állították az azerbajdzsáni hatóságok. A vádak, amelyeket a Meydan TV ellen hoztak fel, hasonló természetűek azokhoz, amelyekkel korábban már juttattak börtönbe újságírókat és kormánykritikusokat. Ez a mostani nyomozás pedig megerősíti, hogy a kormánynak nincs szándékban változtatni a független médiához és a szólásszabadsághoz való hozzáállásán.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Arzu Gejbullajeva. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás