Global Voices

Belgrád polgármestere kiállt az újságírói munkát akadályozó rendőr mellett

[A bejegyzés alapjául szolgáló angol nyelvű poszt 2016.02.29-én jelent meg.]

Szinisa Mali, Belgrád polgármestere nem hajlandó eleget tenni az ombudsman kérésének, miszerint rúgja ki a helyi rendőrség főnökét, aki akadályozta egy korrupciós ügyön dolgozó újságíró munkáját.

A belgrádi rendőrség tavaly szeptemberben az Isztinomer („Igazságmérő”) nevű tényfeltáró portál újságíróinak, októberben pedig egy szervezett bűnözés és korrupció kutatásával foglalkozó hálózat, a KRIK riportereinek munkáját akadályozta. Kilencven nappal később az ombudsman is bekapcsolódott az ügybe: a botrányban érintett bűnüldöző szerv főnökének elbocsátását kezdeményezte. Két hónappal később az önkormányzat elfogadta az ajánlást, elismerve, hogy hatalommal való visszaélés történt – megszegték az előírásokat. Mindezek ellenére a rendőrfőnök a helyén maradt.

Február 24-én az ombudsman bejelentette, hogy kapott egy jelentést, miszerint a rendőrség életbe léptette 32 pontból álló javaslatcsomagját, amelyet a Istinomer-eset kapcsán készített. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta az ombudsman, hogy elvárja a KRIK-esettel kapcsolatos ajánlások teljesítését is – azaz a rendőrfőnöknek távoznia kell.

A városi bűnüldöző szerv közleményben jelentette ki: „a jövőben kizárólag törvényesen fogunk eljárni”. A belgrádi polgármester pedig február 26-i nyilatkozatában a rendőrfőnök nevében is elnézést kért az újságírókat ért atrocitásokért, és amellett érvelt, hogy bizonyos rendőrségi eljárások reformja elégséges válasz a tavalyi esetekre.

Válaszában az Isztinomer stábja elutasította a polgármester álláspontját, amely szerintük bagatellizálja az államhatalommal való visszaélést:

A közleményével Mali polgármester gyakorlatilag mentesítette a munkájukat rosszul végző köztisztviselőket a felelősség alól – ez esetben tevőlegesen és a tétlenségével is.

A helyi rendőrfőnöknek, aki kitartóan védelmezi a bizonyítottan helytelenül eljáró beosztottjait, egészen egyszerűen ismernie kell az előírásokat és be is kell azokat tartatnia. Nikola Ristić viselkedése az incidens alatt és után arról árulkodik, hogy vagy nem ismeri az egységére vonatkozó előírásokat, vagy ha ismeri, akkor fedezi az azt megszegőket, ami még rosszabb. Mi haszna van a lakosságnak és városnak egy ilyen tisztviselőből?

Valójában ezért le kellene mondania, hiszen Ristić nem egy szándékolatlan hibát követett el, amit könnyen el lehetne nézni neki. Személyesen részese volt a KRIK riportereivel történt incidensnek, amikor is jogellenesen elkoboztak felszereléseket, felvételeket töröltek le – mindez szándékosságra utal. Az incidens során Ristić rendőrkapitány nem részesítette figyelmeztetésben, nem lépett fel azon embereivel szemben, akik megszegték a törvényt. Mindez azt bizonyítja, hogy a rendőrfőnököt nem érdekli, hogy az emberei betartják-e az előírásokat, alkalmaznak-e erőszakot vagy megfélemlítenek-e újságírókat, úgyis mint állampolgárokat és mint munkavállalókat. Csakis a saját embereit védi.

Éppen ezért kellene őt leváltani – egy olyan elvet követ, amely élesen ütközik az elvárásokkal, amiket bármilyen állami funkciót betöltő szembeni elvárással: mindenáron megvédeni a saját embereit: az igazsággal, a törvénnyel és az állampolgárokkal szemben.

Mali: nem fogom kirúgni a rendőrkapitányt  pic.twitter.com/UKtnYFv0ET
— KRIK (@KRIKrs) 2016.02.26.

Videófelvételek bizonyítják a kapitány közvetlen részvételét az ügyben – beleértve az újságírókkal szembeni tettlegességet is.

A KRIK szerint Nikola Ristić rendőrkapitány és a helyettese, Darko Vujsić személyesen állta útját a KRIK újságíróinak, akik a „24 lakás”-botrányról próbáltak meg kérdéseket feltenni a polgármesternek. A belgrádi önkormányzatnak április elejéig kell bevezetnie az ombudsman által javasolt változtatásokat, majd jelentést készítenie ezekről.

A belgrádi rendőrség egy különleges helyi rendőri szerv Szerbiában, amely közvetlenül az önkormányzat alá tartozik, függetlenül a belügyminisztérium hatáskörétől. A törvények a reguláris rendőri erőkénél kevesebb hatalommal ruházzák fel őket. 2015-ben a belgrádi rendőrség 48 alkalommal alkalmazott erőszakot, azaz majdnem hetente egyszer.

Egyes Twitter-felhasználók attól félnek, hogy a helyi rendőrség hatalmának növelése egy kvázi-rendőrséggé változtatta a szervezetet. Amikor a helyi rendőrség túllépi a hatáskörét – jegyzik meg néhányan az interneten –, Mali polgármester mindig támogatást kap a szerb miniszterelnökhöz, Alekszandr Vucsicshoz közelálló tisztviselőktől.

Vajon egyenesen Vucsicsnak tesz hűségesküt a helyi rendőrség? — Crveni Baron (@CrveniBaron1) 2016.02.10.


A bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Filip Sztojanovszki, fordító: Somodi Dániel. A posztra a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás