Global Voices

Bíróság elé állítják a Global Voices szólásszabadságért küzdő aktivistáját Marokkóban

A bejegyzés Claudio Guarnieri közreműködésével készült.

Hisham Almiraat orvost, a Global Voices közösség oszlopos tagját a héten bíróság elé állítják az „állam belső biztonságának veszélyeztetése” vádjával.

Almiraat mellett még négy másik civil jogvédő ellen emeltek vádat, ők Maâti Monjib történész, Samad Iach és Mohamed Elsabr újságírók, valamint Hicham Mansouri szólásszabadság aktivista. A médiajogi csoportok és szólásszabadságért küzdő aktivisták egyetértenek abban, hogy az ügyet a marokkói kormány azért kezdeményezte, hogy elhallgattassa azokat, akik a törvényeket és az intézkedéseket kritizálják.

Almiraat 2009 óta volt a Gloval Voices szerzője, 2012 és 2014 között pedig a Global Voices Advocacy igazgatójaként dolgozott. Az ellene felsorakoztatott bizonyítékok közt van a „Their Eyes on Me” („Rajtam a szemük”) technikai megfigyelésről szóló jelentéshez adott nyilatkozata. A jelentést a londoni Privacy International civil szervezet készítette az Association des Droits Numériques (Digitális Jogok Egyesülete) szervezettel, amit Almiraat segített elindítani Marokkóban.

Hisham Almiraat, Nighat Dad, Sana Saleem and Ellery Biddle at IGF 2013 in Indonesia. Photo courtesy of Ellery Biddle.

Hisham Almiraat, Nighat Dad, Sana Saleem és Ellery Biddle a 2013-as IGF konferencián Indonéziában. Fotó: Ellery Biddle.

Almiraatot és Karima Nadirt, az egyesület alelnökét 2015 szeptemberében hallgatta ki a marokkói ügyészség (BNPJ). A hatóságok a munkájukról és a Privacy Internationallel való kapcsolatukról kérdezték őket. A belügyminisztérium keresetet nyújtott be a szervezetek fent említett marokkói megfigyelésről szóló jelentése miatt.

Civil aktivistaként és orvosként Almiraat napjait a marokkóiak életének és egészségének javításával töltötte. Miközben napközben a sürgősségi osztályon dolgozott, Almiraat saját blogjára és a Global Voices-nak is írt, valamint társalapítója volt a Talk Morocco és a Mamfakinch civil média projekteknek. Ez utóbbit Almiraat és emberi jogi aktivisták egy csoportja indította el, hogy erősítsék a 2011-2012-es marokkói felkelésekről szóló tudósításokat, az oldal központi szerepet játszott abban, hogy a tüntetők mozgalma elnyerte a közvélemény támogatását. [A Mamfakinch és az Átlátszó 2012-ben együtt nyerte meg a netes szólásszabadságért küzdőknek járó Breaking Borders-díjat – a ford.]

Ezalatt az idő alatt a Mamfakinch-nál dolgozókat olyan megfigyelő szoftverrel célozták meg, amely megfertőzte a számítógépeik rendszerét, és attól féltek, hogy a kommunikációjukat lehallgatják. Ezeket a félelmeket később a Torontói Egyetem Citizen Lab csoportjának kutatása is megerősítette, majd 2015 júliusában az olasz Hacking Team megfigyelő szofvereket gyártó cégtől kiszivárgott fájlok bizonyították, hogy egy marokkói kormányzati szerv, a nemzetbiztonság legfelső tanácsa (Conseil Superieur De La Defense Nationale) 2012-ben vásárolt a Hacking Teamtől.

Almiraat munkája egy idő után már elsősorban hazája erősen szabályzott médiakörnyezetének javításáról szólt. Emellett pedig a kormány szólásszabadságról és magánszféra védelméről szóló nemzetközi emberi jogi normákkal kapcsolatos vállalásait igyekezett számonkérni.

A Global Voices közösség szolidaritást vállal Hishammal, és arra kéri olvasóit, hogy tegyék közzé a közösségi oldalakon, hogy támogatják az ügyét, olvassák és osszák meg a cikkeit, amelyek itt és itt olvashatók. Hamarosan további információkat és egy nyílt állásfoglalást teszünk közzé az ügyről.


Ezt a bejegyzést a Global Voices magyar oldaláról vettük át. Szerző: Ellery Biddle. Fordító: L.M. A bejegyzést Creative Commons 3.0 licenccel teszük közzé.


Megosztás