Global Voices

Átnevelésre küldtek egy thai újságírót

Szeptember 13-án Thaiföldön őrizetbe vettek egy veterán újságírót, Pravit Rojanaprukot, aki a vádak szerint a „békét és rendet megzavaró” tartalmat posztolt.

Pravit a Nation angol nyelvű thai napilap tudósítója. Állandó kritikusa a hadsereg által létrehozott civil kormányzatnak, a Béke és Rend Nemzeti Tanácsának (NCPO). Ez 2014 májusában alakult, miután a thai hadsereg puccsot hajtott végre az akkori kormányhatalom ellen.

Ez már a második alkalom, hogy foglyul ejtették az újságírót. 2014 júniusában 7 napot töltött elzárva, mikor „meghívták” egy hadtárborba.

Pravit a Twitteren tudatta az olvasóival, hogy augusztus 12-én, szombaton egy tiszt tett látogatást az otthonában:

Mielőtt még bebörtönözték volna, Pravit szintén a Twitteren hangsúlyozta a béke védelmét:

A katonai diktatúra, vagyis a junta szóvívője Winthai Suvaree ezredes megerősítette, hogy Pravitet bevitték kihallgatásra, mivel olyan információt osztott meg, mely nem egyeztethető össze az ő értelmükben vett béke és rend megőrzésével. Továbbá hozzátette, hogy:

Jelenleg biztonsági tisztek vizsgálják az ügyét. A kihallgatás eredményétől, és az együttműködésétől függ, hogy meddig lesz fogva tartva.

Béke, rend és átnevelés

A hadseregnek van erre egy kifejezése: „attitűd-igazítás„, vagy magyarosabban fogalmazva átnevelés. Ennek célja, hogy meggyőzze a gyanúsítottat arról, hogy a hadseregnek nagy szerepe van a társadalmi stabilitás megőrzésében. Más jelentések szerint a hadsereg ragaszkodik azon álláspontjához, hogy Pravitot azért tartják fogva, mert egészen egyszerűen félrevezető információt közölt a Facebook adatlapján, nem pedig azért, mert újságíró.

Pravit büntetése újabb példa arra, hogy a jelenlegi thai kormány hogyan próbálja korlátozni az újságírók és aktivisták nyilvános kritikáit. 2015 áprilisában a törvényhozók meghoztak egy nemzetbiztonsági törvényt, melynek értelmében „béke- és rendfenntartó tiszteket” neveznek ki. Ezek a kiválasztott katonák igen tág hatáskörrel rendelkeznek: házkutatást tarthatnak, bajkeverőket gyűjthetnek be, és tartóztathatnak le, vagyontárgyakat kobozhatnak el. Az ő hatáskörükbe tartozik, hogy a gyanús személyeket akár 7 napra is bezárassák, melyhez még bírósági végzésre sincs szükségük. Az erről rendelkező törvény ráadásul közvetlen hatással van a szólásszabadságra. Az 5-ös cikkely:

A rendfenntartó tiszteket felhatalmazták, hogy a közvéleményt izgató, vagy hamis információt tartalmazó könyveket, publikációkat, vagy bármely hasonló jellegű terméket betiltsanak, mivel azok veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot és a közrendet. (Az iLaw, a Szólásszabadság Dokumentációs Központ nem hivatalos fordítása.)

A helyi médiaszövetségek koalíciója nyilvánosan elítélte a törvényt, mondván az „sokkal nagyobb fenyegetést jelent a média- és szólásszabadságra” mint a 2014 májusa és 2015 áprilisa közt alkalmazott katonai közigazgatási törvény.

Törvénytelennek tartják Pravit büntetését a helyi médiacsoportok

Pravit barátai mellett a sajtószabadság szószólói is követelik az újságíró azonnali szabadon engedését. A Nation főszerkesztője, Thepchai Yong nyílt levelet küldött az NCPO-nak:

Semmi nem indokolja a büntetését. Ha a hadsereg úgy véli, hogy Pravit bármi rosszat követett el, azt normális jogi úton is meg lehet oldani.

A „Thai Ügyvédek Az Emberi Jogokért” csoport megjegyezte, hogy Praviten kívül két másik, a juntát kritizáló, személyt is letartóztatott a hadsereg. A csoport szerint ez a fajta intézkedés törvénytelen:

Fejezzék be az emberek beidézését és bebörtönzését, csak azért mert az illető politikai kritikát fogalmaz meg, vagy kritizálja a kormány teljesítményét. Ez a politikailag eltérő vélemények üldöztetése, ami törvénytelen.

A Thai Újságírók Szövetsége emlékeztette a kormányt, hogy az eddigi cselekvéseik már így is aláaknázzák az emberi jogokat.

A fogvatartott Pravit Rojanapruk újságíróként minden bizonnyal megvizsgálta és kritizálta a kormány munkáját. Azonban fogva tartása az ideiglenes alkotmány 4-es cikkelye értelmében alapvető emberi jogainak megsértése, továbbá a sajtószabadság alapelveinek figyelmen kívül hagyása.

A Thaiföld Külföldi Tudósítóinak Klubja is támogatja Pravit szabadon engedését:

Thaiföld a nemzetközi emberi jogi törvények felé tett kötelezettségét sérti meg az újságírók és hozzájuk hasonló békés véleménynyilvánítók büntetésével. Ezért kérjük az NCPO-t, hogy minél hamarabb engedje szabadon Pravit Rojanaprukot, valamint büntetésének helyszínét is azonnal hozza nyilvánosságra.

Az Újságírók Határok Nélkül (RSF) figyelmeztetett, hogy Pravit büntetése öncenzúrához is vezethet a médiában:

Ahelyett, hogy valós ok nélkül elzárják, az NCPO-nak vádaskodás helyett a megfelelő bírói hatósághoz kell fordulnia, ahol kimondják, hogy bűnös-e vagy sem. Ez a viselkedés egy olyan diktatúra jellemezője, mely megpróbálja megfélemlíteni a független újságírókat, és öncenzúrára sarkall.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Mong Palatino. Fordító: Katona Fruzsina. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás