Global Voices

Mortal Kombat stílusú weboldallal küzdenek orosz aktivisták az önkormányzati korrupció ellen

Az átláthatóság növeléséért küzdő, orosz ügyvédekből és újságírókból álló Komanda 29 (29-es Csapat) korrupcióellenes aktivistái egy találó ötlettel próbálják felhívni a figyelmet legújabb projektjükre. Ennek a célja helyi önkormányzatok ellen folyó bírósági tárgyalások és a korrupcióellenes nyomozások nyomon követése. A Komanda 29 Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványával együtt tervezett egy weboldalt, melynek a „MunKombat” vagy „Municipal Kombat” (Önkormányzati Küzdelem) nevet adták.

A népszerű videojáték, a Mortal Kombat stílusát idéző weboldal számon tartja az éppen aktuális bírósági csatákat és azok eredményeit. Aktivistáinak célja bíróság elé vinni olyan orosz önkormányzati közalkalmazottakat, akik nem hajlandóak közzétenni a nyilvánosság számára olyan fontos információkat, mint például a fizetésükről szóló adatokat. Felhasználóik saját kérelmeiket is beadhatják közalkalmazottak kivizsgálására.

Az önkormányzat az emberekhez legközelebb álló hatalmi szerv. Az ő feladatuk az lenne, hogy kényelmesebbé tegyék a polgárok életét, ehelyett lopnak, hallgatnak a fizetésükről, olyan kérdésekkel pedig nem foglalkoznak, ami a közösség fejlődését szolgálná. Eleged van a hallgatásból? Írd meg a MunKombat projektnek és csak várd a „brutalitást”, ellenfeleidet a padlóra visszük (ami azt illeti, csak a bíróságra).

Az első bírósági tárgyalások már lezajlottak, néhány még folyamatban van. Ezeknek a listája a „Municipal Kombat” naptárában megtalálható. Azok a közalkalmazottak, akiket korrupció vádjával elítéltek, „legyőzött”-ként szerepelnek a listán. Az aktivisták közösségi oldalakon is népszerűsítik a projektjüket a #MunKombat hashtag használatával.

A Komanda 29-et Ivan Pavlov szentpétervári ügyvéd és aktivista hozta létre, aki az információszabadságért küzd. 2015 áprilisában Pavlov egy ügyvédcsoporttal együtt létrehozta az „Infodozor”-t („Infofigyelő”) is, mely különböző orosz önkormányzatok átláthatóságának és nyíltságának a mértékét vizsgálja. A Korrupcióellenes Alapítványt 2011-ben alapította a Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Célja többek közt a vezető orosz közalkalmazottak esetleges korrupciós ügyeinek kivizsgálása, a választások ellenőrzése és az állami közműszolgáltatók fejlesztése az orosz állampolgárok érdekében.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Tatjána Lokot. Fordító: Wolford Zsófi. A bejegyzésre a Creative Commons. 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás