Global Voices

Szerbia állami közműszolgáltatója 100 millió forintért tervezteti újra logóját

Miközben néhány szerb városban a hőmérő higanyszála 40 fok fölé kúszott, a szerbeknek még ennél is kellemetlenebb híreket kellett elviselniük. A Blic napilap szerint egy állami tulajdonban lévő áramszolgáltató cég, a Szerbiai Villanygazdaság igazgatója, Alekszander Obradovics jóváhagyta az állami közműszolgáltató logójának és vizuális arculatának újratervezését, ami 42 millió dínárba, vagyis kb. 100 millió forintba fog kerülni. A napilap tulajdonosa a svájci Ringier Axel Springer Media, és Szerbiában gyakran ragasztják rá a szenzációhajhász jelzőt.

A közműszolgáltató cég nemrég bejelentette, hogy 2014-et 86 millió eurós deficittel zárták. A cég szerint a logó újratervezése része annak az átszervezésnek, melynek célja a „költségek csökkentése és az EU-s standardoknak való megfelelés”.

A logó újratervezése heves érzelmeket váltott ki Szerbiában, a közösségi oldalak helyi felhasználói körében és fórumokon is számos kérdés és bírálat felmerült.

Egy olyan országban, ahol a kormányzás összes szintje korrupcióval fertőzött és a legmagasabb a munkanélküliségi ráta egész Európában – több mint 20% – a szerb áramszolgáltató lett az általános elégedetlenség fő kiváltója.

Elvégre ugyanez az adófizetők pénzéből fenntartott közműszolgáltató cég volt az, amelyik 12%-kal növelte a villamos energia árát körülbelül 6 hónappal azután, hogy a kormány úgy döntött, 10-15%-kal csökkenti a nyugdíjakat és az állami béreket.

A lakosság legnagyobb részének súlyos megélhetési problémái vannak, a Világbank jelentése szerint több mint 20% a létminimum alatt él. Éppen ezért váltott ki ekkora felháborodást a logó újratervezése.

Ha jól értem, az EPS gazdaságosság céljából készíttet új logót és fizet 42 millió dínárt érte? Talán az új logó még porszívózni, és gyereket szülni is tud, vagy mi?

— Mishomorka (@Mishomor) 2015. augusztus 15.

Az EPS „EU-s módszerek alkalmazásának és üzleti optimalizáció céljából” változtatja meg logóját, ami majd’ félmillió euróba fog kerülni. Erre megy el a megszorításokból befolyt pénz.

— Goran Radosavljevic (@Radosav77) 2015. augusztus 15.

Az augusztus 15-i Blic 14. oldalán lévő cikkben a következő áll: „Miközben az EPS növeli az árait, a szolgáltató [pénzügyileg] veszteséges és új logóért fizet". A szerző fotója.

Az augusztus 15-i Blic 14. oldalán lévő cikkben a következő áll: „Miközben az EPS növeli az árait, a szolgáltató [pénzügyileg] veszteséges és új logóért fizet”. A szerző fotója.

A közösségi médiában a logó újratervezését illetően felmerülő kérdések és panaszok gyakran korrupció lehetőségére, vagy a pénzeszközök hűtlen kezelésére utalnak közvetve, vagy közvetlenül.

Állami tulajdonban lévő cégként a Szerbiai Villanygazdaság jogilag köteles pályázatot kiírni, és közbeszerzési eljárást lefolytatni minden alkalommal, amikor javakat, vagy szolgáltatásokat vásárol. Úgy tűnik, az állampolgárok kíváncsian várják a tender győztesének a kihirdetését, amit augusztus közepére ígértek.

A közelmúltban a Szerbiai Villanygazdaságnak és több állami tulajdonban lévő cégnek is volt kétes közbeszerzési pályázata. Idén májusban a közműszolgáltató cég azért kapott kemény bírálatokat, mert több szerb cég számára is lehetetlenné tette, hogy az elektromos mérőeszközök cseréjére kiírt tenderen részt vegyenek. Korrupcióellenes aktivisták szerint ez a gyakorlat szembemegy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank alapelveivel.

Annak ellenére, hogy a pályázatot nemrég hirdették meg, a népszerű blogger és szerző Mirjana Mimica azt a szarkasztikus kérdést tette fel, hogy vajon tudják-e előre, ki nyeri a tendert.

Több közösségi média felhasználó is nyíltan feltételezi, hogy egy, a jelenleg kormányon lévő Szerb Haladó Párthoz közel álló cég fogja nyerni a tendert.

Szóval tudjuk, hogy ki is nyeri az új EPS logó készítésre kiírt tendert?

— Mirjana Mimica (@Mahlat) 2015. augusztus 15.

150 [német] márkában fogadnék, hogy egy olyan cég pályázata fog nyerni, mely két hónapja alakult és közel áll az SNS-hez (a kormányon lévő Szerb Haladó Párthoz). (Emlékeztessetek erre a 2015. augusztus 15-i tweetre.)

— Mishomorka (@Mishomor) 2015. augusztus 15.

Szerb reklámügynökségek és szabadúszó grafikusok is kivették részüket a vitából, noha ők inkább szakértői szemmel vizsgálták az ügyet.

Az utóbbi években számos tapasztalt szerb web designer is dolgozott nemzetközi ügyfeleknek, és jól ismerik a globális piac elvárásait és árszabását.

A Blic cikkében megszólal egy ügynökség képviselője is, aki szerint a nagy nemzetközi cégek logójának újratervezése gyakran meglehetősen drága, mert minden egyes sablont, melyet a nagyobb cégek használnak, teljesen újra kell tervezni ugyanúgy, mint a cég márkaidentitásának útmutatóját is. Azonban a legtöbb iparági szakértő nem érti, hogy egy közműszolgáltató cég vizuális arculatának újratervezése hogyan kerülhet ennyibe, vagy egyáltalán miért szükséges.

Szerbiában a design és reklámszakértők a világ leghíresebb logóira és azok árára mutogatnak, mondván, hogy remélhetőleg az EPS új logója is hamarosan felkerül a listára.


Ezt a bejegyzést a Global Voices Online magyar oldaláról vettük át. Szerző: Danica Radisic. Fordító: Wolford Zsófi. A bejegyzésre a Creative Commons 3.0 licenc vonatkozik.

Megosztás