Global Voices

Nemzeti üzenetküldő appot szeretne az orosz főcenzor

Alekszandr Zsarov szerint Oroszoroszágnak óriási szüksége van egy saját, nemzeti üzenetküldő szolgáltatásra. Az orosz médiafigyelő, a Roszkomnadzor feje a Szentpétervári Gazdasági Fórumon nyilatkozott, ahol azzal érvelt, hogy Oroszország egyre inkább próbálja az import termékeket és szolgáltatásokat sajáttal helyettesíteni.

Jelenleg csak külföldieket használunk. Azért van rá szükségünk [a nemzeti üzenetküldő szolgáltatásra], hogy tükrözze nemzeti identitásunkat, például az üzenetküldő figyelembe venné nyelvünk sajátosságait. A világon körülbelül 300 millió ember használ orosz nyelvű szolgáltatásokat.

Zsarov kijelentését a csecsen vezető, Ramzan Kadirov is visszhangozta, aki szintén jelen volt a fórumon. Kadirovot elmondása szerint az zavarja leginkább a külföldi kommunikációs szolgáltatásokkal kapcsolatban, hogy nem biztosítanak elég kontrollt és hozzáférést az orosz biztonsági szerveknek, tehát „nemzetbiztonsági” fenyegetést jelentenek. Ha az orosz hatóságok nem szereznek más országokhoz hasonlóan hozzáférést az üzenetküldő szolgáltatásokhoz és közösségi médiához, akkor Kadirov szerint bölcs döntés lenne „minimalizálni a fenyegetést”, és „lezárni a csatornákat, melyeken keresztül büntetlenül és felügyelet nélkül lehet a biztonságot fenyegetni”.

2014-ben indította el Oroszország a saját, állami keresőmotorját, a Szputnyikot, amely állítólag jelenleg az ország keresőpiacának 1%-át birtokolja. A Szputnyikról tudni lehet, hogy szűri a keresési eredményeket, így cenzúrázva a kifogásolhatónak minősített tartalmat.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Telegram elnevezésű üzenetküldő szolgáltatásnak – melyet Pavel Durov, Oroszország legnagyobb közösségi médiaoldalának alapítója hozott létre – van orosz nyelvű kezelőfelülete és biztosít orosz nyelvű ügyfélszolgálatot is a felhasználóknak. A 62 millió felhasználót számláló Telegram 2013-ban indult el, nem sokkal azelőtt, hogy Durov otthagyta a VKontaktét – és Oroszországot –, amit azzal indokolt, hogy képtelen egy olyan országban dolgozni, amely összeférhetetlen az internettel.


Az eredeti bejegyzés a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Tatjána Lokot. Fordító: Katona Fruzsina.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2