Global Voices

Infografika: százakat tartóztattak le Thaiföldön, mert kritizálni merték a kormányt

A szólásszabadságért küzdő iLaw („iTörvény”) osztott meg egy infografikát, amelyen az látszik, hogy az elmúlt egyévben 166 embert tartóztattak le Thaiföldön azért, mert kritizálták az ország katonai kormányzatát.

A hadsereg 2014 májusában szerezte meg a hatalmat, de megígérte, hogy helyreállítja a polgári rendet, valamint független választásokat fog tartani. [A Kormány.hu szerint a Thaiföldet 2014. május 22-óta irányító katonai kormányzat 2015. április 1-jén feloldotta a mintegy 10 hónapja bevezetett katonai igazgatást – a szerk.] Thaiföldön jelenleg be vannak tiltva a tüntetések, és az olyan nyilvános összejövetelek, ahol ötnél többen vannak jelen.

Az infografikából az is kiderül, hogy az országban 68 embert tartanak fogva politikai fogolyként.

Mindeközben egy másik iLaw által készített infografika megmutatja, hogy a „lese majeste” (uralkodót célzó sértésekre vonatkozó törvény) esetek száma nőtt az elmúlt évben. Néhány akadémikus petíciót indított annak érdekében, hogy felülvizsgálják a törvényt, mely szerintük könyörtelen és elnyomó.

lese majeste cases


Ez a bejegyzés eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Mong Palatino. Fordító: Katona Fruzsina.

Megosztás