Global Voices

Jeges víz helyett művérrel játsszák Ukrajna próbatételét

Egy csapat európai fiatal a hírhedt jeges vizes próba véres változatával próbálja meg felhívni a figyelmet az Ukrajnában zajló konfliktusra. A vödrök ezúttal vért jelképező vörös folyadékkal vannak megtöltve.

Az #IceBucketChallenge, az eredeti mém, ebben az évben hódította meg a Szilícium-völgyet, az Amerikai Egyesült Államokat és a világ többi részét, hogy felhívja a figyelmet az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű idegsorvadásos betegségre, és adományokat kérjen a kutatás támogatására. Azóta a kihívásnak számos változata született más célok támogatására és más dolgokkal a vödrökben: rizzsel, lerombolt épületek törmelékével, golyókkal, sőt, még krumplival is töltöttek meg vödröket.

Néhány napja az ukrán FEMEN mozgalom rettenthetetlen aktivistái rendeztek háborúellenes performanszot a kijevi Pecserszka Lavra nevű régi ortodox keresztény kolostor előtt. A FEMEN-re jellemző stílusban, néhány félmeztelen női aktivista a testükre írt „Állítsd meg Putyin háborúját” felirattal nézett szembe a kamerákkal, miközben egy vödör vörös folyadékot öntöttek a fejükre. A vödör az  „Ukrajna vére” feliratot viselte. A FEMEN jelenete az éjszakai hírekben kötött ki. A videó felkerült a közösségi média oldalakra, de nem okozott túl nagy felfordulást, a jelek szerint az ukránok immunisak lettek a többnyire meztelen aktivisták mutatványaira.

A FEMEN activist protesting against war in Ukraine. Screenshot courtesy of tsn.ua.

Egy FEMEN aktivista tiltakozik az Ukrajnában zajló háború ellen. Képernyőkép a tsn.ua oldalról.

Az ötlet, hogy a  „véres vödör” próbával irányítsák a világ figyelmét Ukrajnára, bizonyosan elnyerte néhány netpolgár tetszését, mivel néhány nappal később vilniusi diákok egy csoportja posztolt egy rövid, az Ukrajnában zajló konfliktus áráról szóló csoportos videót, amelyben emberek vörös folyadékkal öntik le magukat. A videót, Vilniusban, a litván fővárosban, egy elhagyatott gyárépületben forgatták, és több mint húsz ember vett részt benne. A videó alatti leírás magáért beszél:

Azért készítettük ezt a rövid videót, hogy felszólítsuk Európát, ne legyen közönyös az Ukrajnában zajló háború iránt. A [videót] portugál, francia, ukrán, román stb. emberekkel [forgattuk].

A YouTube videó oldalának a kommentjei között ott van a kötelező ujjal mutogatás az Oroszország-párti és az Ukrajna-párti felhasználók között, akik Putyint, Obamát, és mindenki mást is hibáztatnak a Putyin-Obama skálán a véres konfliktus miatt. Ahogy FdGod32 felhasználó rámutat, a videó számos értelmezésnek ad lehetőséget.

Русские думают что это против Украины, Украинцы думают что это против Русских, гениально. А на самом деле то что?

Az oroszok azt hiszik, hogy ez Ukrajna ellen szól, az ukránok azt hiszik, hogy ez az oroszok ellen szól, zseniális. Miről is szól ez valójában?

A  „véres vödör” próbatétel, amit a videó szerzői használtak, nem új kifejezés, már amerikai aktivisták is használták, hogy felhívják a figyelmet a fekete kamaszok válogatás nélküli lelövésére, és az Ohiói Egyetem egy diákja is használta már, hogy kritizálja Izrael Gázai övezettel kapcsolatos politikáját. A #bloodbucketchallange Twitter hashtaget az Ukrajna-párti videókhoz is felhasználták, és eddig mérsékelt népszerűségnek örvend, ahogy Twitter felhasználók tucatjai osztják meg a hozzátartozó videót és az üzenetet.

https://t.co/rBW8S8bKjg #Lithuania. Tudják, hogy ők lehetnek a következők. Köszi! #BloodBucketChallenge #Ukraine #Russia pic.twitter.com/evCk4cTlED

— Taras Revunets (@Ukroblogger) September 18, 2014

A videó már több mint 60 ezer  megtekintésnél jár a YouTube-on, de még messze van a megtekintések millióitól, amellyel néhány, az eredeti jeges vödör kihívásról készült videó dicsekedhet. Úgy tűnik, hogy még a FEMEN provokatív akciójának sem sikerült vonzóvá tenni Ukrajna online támogatói számára a művérrel teli vödröket. Mindeközben pedig maguk az ukránok valószínűleg több mint elegendő igazi vért láttak, azok vérét, akik a konfliktus során vesztették az életüket, és így nincsenek elragadtatva a metaforától.


Az eredeti bejegyzés a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Tetjána Lokot, fordító: Szalay Tünde.

Megosztás