Global Voices

A háború színháza: a domboldalról nézik az izraeliek a gázai bombázást

Allan Sørensen dán újságíró posztolta ki ezt a képet a Twitterre, amelyen a gázai bombázást néző és ünneplő izraeli lakosok láthatók. Sørensen utóbb megerősítette, hogy a képet ő készítette, július 9-én a Gáza szomszédságában fekvő Szderótban, egy dombtetőn.

Sørensen a dán Kristeligt Dagblad közel-keleti tudósítója.

A nyugati média egy része, köztük a Telegraph is arról tudósított, hogy Szderótot Gázából lövik rakétákkal. A Telegraph-on a Sørensen által közzétett felvétel készítésének napján, vagyis július 9-én „A Gáza melletti Szderótot rakétákkal támadják” címmel publikált cikkben „a helyiek elmesélik, milyen az élet a bombázás árnyékában, Gázától alig egy mérföldnyire, a rakéták városában„.

Szderótnak huszonnégyezer lakosa van, és mintegy öt négyzetkilométeren terül el.

A július 7-ével kezdődő hét elején Izrael megindította „Defensive Edge” kódnevű hadműveletét Gáza ellen, melynek során eddig több mint 80 palesztin vesztette életét, köztük számos gyerek és nő. Gázából a területet 2007 óta uraló Hamasz rakétákkal lövi Izraelt.

Izraeli tisztviselők arról számoltak be, hogy július 11-ig egyetlen izraeli sem halt meg a támadások során. A rakéták túlnyomó része csak csekély károkat okoz, részben az USA által finanszírozott Vaskupola elnevezésű légvédelmi rendszernek köszönhetően, amely a Guardian szerint a lövedékek legalább 70 százalékát képes volt eddig elfogni.


Ez a poszt eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Sahar Habib Ghazi, fordító: Szoboszlay György.

Megosztás