Ócsa-Inárcs

A környék fáinak egy része is elpusztult az inárcsi napelemparkban zajló gyomirtás miatt

Szakszerűtlenül irtották a gyomot a 156 hektáros inárcsi naperőmű területén, emiatt a környéken elsárgult és kiszáradt az akácok egy része. A helybélieket nem először éri kár az időközben kínai tulajdonba került és „Victor projekt” néven emlegetett inárcsi naperőmű-biznisz miatt. A napelempark létesítése miatt már 89 hektár erdőt kiirtottak, a magasfeszültségű távvezetéket pedig az inárcsi és ócsai gazdák földjei felett vezették el – hiába tiltakoztak ellene.

Akácligetek, gyümölcsültetvények, rendezvényhelyszín és gyerektábor is található amellett az inárcsi napelempark mellett, ahol a gyomirtás során a környező akácfák egy részét is kipusztították.  

A napelemparkot mezőgazdasági- és erdőterületek veszik körbe, melyeken körülbelül 8-10 család él és gazdálkodik. De kiemelt turisztikai övezet, valamint sport- és rekreációs besorolású terület is megtalálható itt: előbbin a Kelet-Európa Misszió Alapítvány rendez nyaranta gyerektáborokat, az utóbbin létesült Levendulás majorban pedig rendezvényeket, például esküvőket tartanak. 

A naperőművel szomszédos területeket hatósági előírás szerint csupán egy 10 méteres, cserjékből és fákból álló zöld sávval kell védeni. Bár az itt élők ennél szélesebb, kb. 40 méteres védősávot szerettek volna, még ez a 10 méteres zöldítés sem valósult meg mindenhol.

Parlagfű helyett a fákat irtották

Az itt élők egy része megdöbbenve vette észre, hogy a naperőmű mellett, több kilométer hosszan az akácfák egy része sárgulni, majd száradni kezdett, ezért többen panaszt tettek az inárcsi polgármesteri hivatalban. A természetkárosítás miatti panaszaikat az inárcsi jegyző a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak továbbította, a hatóság azonban még nem reagált az ügyre.

A helyiekhez mindössze annyi információhoz jutott el, hogy parlagfű-irtás céljából történt a vegyszerezés a napelempark területén – csakhogy a parlagfüvet láthatóan nem sikerült kiirtani, miközben a környező fák pusztulásnak indultak.

Inarcs Fapusztulas

Bent maradt a gaz, kint pusztulnak a fák (fotó: Átlátszó/Bodoky Bence)

A Kelet-Európa Misszió Alapítvány inárcsi székhelye a napelempark közvetlen közelében található. Makszim Norbert ügyvezető igazgató az Átlátszónak elmondta: semmilyen értesítést nem kaptak a gyomirtásról, pedig nyaranta gyerekeket is táboroztatnak, akik sokat tartózkodnak a szabadban. A vegyszerek viszont – mivel vélhetően szeles időben történtek a munkálatok – nagy mennyiségben juthattak ki a napelempark területéről, de azt nem tudni, hogy mennyi került hozzájuk.

Fehér Kinga gazdálkodó földje szintén közvetlenül a napelempark mellett található. Ő nemcsak látta, de érezte is a permetező traktorról a széllel messzire eljutó vegyszer szagát, ami az ő erdejében is pusztított ki fákat. Bérczi Géza, akinek a háza szintén a napelempark mellett található, arról beszélt, hogy a védő-cserjesáv egy részét már a napelemek építése során kivágták, a gyomirtás miatt pedig most a többi is elsárgult.

 

Nem ez az első alkalom, hogy az inárcsi naperőművel meggyűlik a baja az itt élőknek. Korábban megírtuk, hogy kb. hetven inárcsi és ócsai gazda tiltakozott az erőműhöz építendő, mintegy 9,2 kilométer hosszú, 132 kV-os magasfeszültségű vezeték földjeik felett való elvezetése miatt. 

A gazdák azonban hiába fordultak bírósághoz is jogorvoslatért, a távvezeték oszlopait termőföldjeik kellős közepén állították fel. A vezetékek közelsége miatt pedig kockázatossá vált, vagy épp teljesen ellehetetlenült a földjeik öntözése. Ráadásul az építési munkálatokat szintén nem egyeztették az itt élőkkel – derült ki az RTL tavaly novemberi riportjából. A gazdák földjein fákat vágtak ki, termőföldeket tettek tönkre, az állandó rezgés miatt méhcsaládok pusztultak el.

 

A kínaiaknak haszon, a helyieknek veszteség

Inárcson 2018-ban adták át az InterWatt Kft. 100 hektáros napelemparkját, majd egy év múlva összesen 156 hektáros bővítésről, s a napelempark mellett 2 db naperőmű építéséről döntött a cég. Emiatt viszont 89 hektár akácerdőt kellett kivágni, ami sok helyi lakost felháborított.

A két, egyenként 49,9 MW-ot termelő kiserőmű építtetője eredetileg az Interwatt Kft. két leányvállalata, a VIRGIN Solar Kft. és az EZRT-Solar Finance Kft. volt. A két, azonos inárcsi címre bejegyzett cég tulajdonosi hátterében egyesült arab emírségekbeli tulajdonos, illetve Adnan Polat, Orbán Viktor török üzletember barátja is feltűnt.

Inarcs Naperomu Bejarat

A napelempark bejárata (fotó: Átlátszó/Bodoky Bence)

A távvezetékek létesítését az STS Engineering & Construction Kft. végezte. A cég tulajdonosa Gyepes Tamás, akinek lánya, Gyepes Krisztina pedig annak a Gyepes és Társai Ügyvédi Irodának a névadója, mely az InterWatt Kft. jogi képviselője – írta meg tavaly februárban a magyarjelen.hu.

Ezt követően viszont több tulajdonosváltás történt. A naperőmű a projektfejlesztő német Greencells Group-hoz került, amely 2023 elején az összesen 132 MW kapacitású klasztert a kínai Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalatnak adta el 37 millió euróért – erről a portfolio.hu számolt be. A Greencell Group eladásról szóló közleménye úgy fogalmazott, hogy a park a vonzó KÁT támogatási rendszer keretében 25 éven keresztül államilag garantált, az átviteli rendszerirányító MAVIR által fizetett betáplálási tarifát kap.

Azt pedig az Átlátszó írta meg – Tompos Márton momentumos politikus „találata” nyomán –  hogy a kínai sajtóban és céges közleményekben meglepő módon „Victor projekt” néven hivatkoznak az inárcsi naperőmű-bizniszre. A 2024 májusában közzétett Kína – Magyarország beruházási és együttműködési jelentés is a két ország közti, az energiaágazatban megvalósuló együttműködés pozitív példájaként emeli ki az inárcsi „Victor fotovoltaikus projektet”.

A Shanghai Electric Power Co. anyavállalata, a State Power Investment Corp (SPIC) fotót is közölt, ahol ilyen feliratú molinóval állnak az inárcsi napelempark előtt.

Victor Project Spic Fb 231129

A kínai tulajdonosok az inárcsi napelempark előtt 2023. november végén (fotó: SPIC/Facebook)

A kínai tulajdonosok számára jelentősnek ítélt inárcsi naperőmű projekt azonban a helyi lakosság számára eddig előnyt eddig nem jelentett, csupán kárt okozott. Az ügyben többször is kerestük az inárcsi polgármesteri hivatalt, hogy megtudjuk, milyen intézkedések történtek a szakszerűtlen és természetkárosítást előidéző gyomirtás nyomán. Arra is szerettük volna választ kapni, hogy az inárcsi naperőmű működéséből eddig milyen haszna származott a településnek.

Írásos megkereséseinkre nem kaptunk választ, viszont tíz nap után telefonon a hivatal egy beosztottja Gál Imre polgármester alábbi üzenetét adta át: az ügyben „hatáskör hiányában” nem kívánnak nyilatkozni, a lakossági panaszokat pedig továbbították az illetékes hatóságnak. 

Szöveg: Bodnár Zsuzsa  – Fotók és videó: Bodoky Bence

Címlapkép: Elsárgult fák az inárcsi napelempark mellett. (fotó: Átlátszó/Bodoky Bence)

 

Megosztás