vidéki lapszemle

Feszültséget szült a lámpák lekapcsolása Komlón, igazolatlan órát kaptak az ülősztrájkoló diákok Szegeden

Debreciner.hu: Jövőre adja be akkumulátorgyárakkal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseit az LMP

A Debreciner beszámolója szerint a párt azt követeli, hogy ne engedélyezzék a már meglévő üzemek bővítését, a működésüket pedig tegyék átláthatóvá. Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke azt mondta, a kérdések még készülnek, 2023-ban adják be azokat. Hozzátette, az aláírásgyűjtést akkor kell elkezdeni, amikor tényleges esélyük van a szükséges aláírások összegyűjtésére. A politikus szerint a beruházást egészen addig meg lehet állítani, amíg nem kezd el termelni, sőt, akár a megépült üzemet is el lehet bontani.

Nyugat.hu: Elővásárlási jogot jegyeztet be az MMIK-ra a szombathelyi önkormányzat

A csütörtöki közgyűlésen a városvezető többség megszavazta, hogy elővásárlási jogot jegyeztessenek be az MMIK-ra – írja a Nyugat.hu. A volt Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ 2012-ben lett az államé, amikor a kormány elvette az intézményeket a megyei önkormányzatoktól. A szombathelyi önkormányzat többször is megpróbálta megszerezni az MMIK tulajdonjogát – sikertelenül. Bár az intézmény az állam tulajdonában van, kormánypárti alapítványok cserélgetik egymást az üzemeltető cégben.

7300.hu: Csak szóban egyeztettek a komlói lámpák kikapcsolásáról a képviselőkkel

December elsején egy önkormányzati döntés értelmében, spórolási céllal elkezdték lekapcsolni a város utcai lámpáinak egy részét. A tervek szerint a város közvilágításának a felét, 1203 lámpatestet kapcsolnak ki a hónap közepéig. Jurinovits Miklós önkormányzati képviselő szerint azonban több olyan lámpát is kikapcsoltak a területein, amelyekre nem tett javaslatot, ezért ezek visszakapcsolását követelte. A 7300.hu érdeklődött az önkormányzatnál, hogy milyen tervek alapján végzik a lámpák kikapcsolását, azonban kiderült: írásos dokumentáció nem készült a képviselőkkel történt egyeztetésekről.

Szegeder.hu: Igazolatlan órát kaptak a hétfőn a Deák Ferenc Gimnáziumban ülősztrájkoló diákok

Ahogy az ország számos iskolájában, úgy a Deák Ferenc Gimnáziumban is tüntettek a tanárok és a diákok, utóbbiak ülősztrájkkal. A Deák pedagógusai az intézmény lépcsőjén olvasták fel nyilatkozatukat, majd beszüntették a munkát. A Szeged.hu-hoz később eljutott egy olyan igazgatói levél, mely szerint igazolatlan órát kaptak azok a diákok, akik részt vettek az ülősztrájkban.

Borsod24.hu: Rendkívül rossz, egészségtelen a levegő Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren is

Romlott az ország északkeleti részében a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már a veszélyes kategóriába esik – szemlézte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatait a miskolci lap. A mérések szerint emellett Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán is egészségtelen a levegő minősége.

Nyitókép: Minden második köztéri lámpát lekapcsolnak Komlón a kiadások csökkentése érdekében. Fotó: 7300.hu

Megosztás