vidéki lapszemle

Éttermek sora zárhat be Pécsett, Márki-Zay nem engedi el Mártély adósságát

Debreciner.hu: „A következő évszázadokra biztosan van elég víz” – jelentette ki Debrecen polgármestere a kínai akkumulátorgyár kapcsán

Parázs vita folyt Debrecen szeptemberi közgyűlésén a CATL-üzem környezeti kockázatairól a Debreciner szerint, de a városvezetés úgy véli, a környezetvédelmi előírások és a vízműigazgató tájékoztatása garantálják a vízhiány és a szennyezés elkerülését. A testület emellett egyhangú szavazással döntött arról is, hogy nem adja át a város közel 60 milliárd forintos víziközmű-vagyonát a magyar államnak.

SzabadPécs.hu: Éttermek és kávézók egész sora zárhat be Pécsett

A pécsi vendéglátósok arra számítanak, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése megtizedeli az éttermeket a városban. Takarékossággal a növekvő energiakiadásoknak általában csak a töredéke csökkenthető, az ételek és italok árának emelése az inflációtól amúgy is szenvedő vendégeket otthon tartja. Van, aki abban bízik, hogy az EU sapkát tesz az energiaárakra. Az egyik legrégebbi és egyik legismertebb pécsi étteremre is lakat kerülhet – írja a Szabad Pécs.

7300.hu: Minimum tízszeresére nőnek a komlói önkormányzat költségei, Sásd is bajban van

Nehéz helyzetbe került a komlói önkormányzat a megnövekedett rezsiköltségek miatt, de a polgármester szerint dolgoznak a megoldáson. Ebbe akár az adóemelés is beletartozhat. Közben Sásdon is megkongatták a vészharangot, ott 159 millió forint többletöltséget jelentenek a megnövekedett energiaárak.

Nyugat.hu: A szombathelyi közterület-felügyelet május óta 90 feljelentést tett hajléktalanokkal szemben

Szeszesital fogyasztás, közterület beszennyezése, szemetelés, koldulás, garázdaság volt az ok – derült ki Czeglédy Csaba városi képviselő (független) Facebook-bejegyzéséből. Mint ahogy az is, hogy Szombathelyen a hajléktalan-ellátás napi szinten közel 220-250 embernek segít, az utcai szolgálat naponta 10-15 esetben intézkedik. „Név szerint ismerjük azt a 18 személyt, akik sajnos képtelenek a társadalmi együttélés legminimálisabb szabályait betartani, őket látjuk részegen, kábultan a tereken” – idézte a képviselőt a lap.

Szegeder.hu: Márki-Zay Péter nyílt levélben válaszolt: nem engedik el Mártély adósságát

Mártély új polgármestere, Lázár János egykori sofőrje, Ambrus Zoltán Márki-Zay Péterhez fordult azért, hogy engedje el a település Hódmezővásárhely felé fennálló 23 millió forintos tartozását. „Tudomásom van róla, hogy év végéig a Mártélyhoz beérkező pénzekből a fennálló tartozás fele azonnal rendezhető, a fennmaradó részre pedig Hódmezővásárhely részletfizetést biztosít” – írta Márki-Zay, aki többek között emiatt utasította el a kérést.

Nyitókép:  A pécsi Széchenyi tér a Google Maps fotóján.

Megosztás