Szeged

Hiába fogynak a gyerekek, mégsem kerül közgyűlés elé a szegedi óvodabezárás terve

Az önkormányzati újságban jelent meg április elején, hogy „a drasztikus gyermeklétszám-csökkenés miatt” kiemelnek három óvodát az intézményrendszerből. Erről még április elején tájékoztatta az önkormányzat az értintett óvodákat. Közadatigénylést adtunk be, hogy kiderüljön, hogyan változott a gyereklétszám a szegedi óvodákban az elmúlt 10 évben. Az adatok alapján – egy évet kivéve – folyamatosan csökkent. Megtudtuk azonban, hogy mégsem lesz bezárás: fideszes forrásunk szerint a Botka László vezette közgyűlésnek ugyanis ebben az ügyben nem lenne többsége. 

„A drasztikus gyermeklétszám-csökkenés miatt kiemeljük a három óvodát az intézményrendszerből” – ezt nyilatkozta Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatóságának vezetője a szeged.hu-nak – a város tulajdonában álló újságnak –április elején. Az írás elsősorban az óvodapedagógusok fizetésére fókuszált.

Megjelenése után a kormányközeli Délmagyarország már arról írt, hogy Óvodákat zárat be Botka László. A lapnak Haág Zalán, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a hátrányos helyzetű, illetve fogyatékkal élő gyermekeket gondozó Deák utcai óvoda annak idején egy tervezett kaszinónyitásnak állt útjában, ezért a szegedi baloldal bezáratta. Haág szerint a „90 százalékos óvodai kihasználtság és növekvő születésszám mellett nem bezárni, hanem fejleszteni kellene az óvodákat”. Haág azt is mondta a lapnak, hogy „ismerjük a módszert: nem költenek az adott épületre. Az érdeklődő szülőknek elmondják, hogy ne írassák ide a gyermeküket, mert az óvoda hamarosan bezár, és akkor amúgy is új intézményt kell majd keresniük.”

Kevesebb gyerek az óvodákban

A hírek után közadatigénylést küldtünk az önkormányzatnak, hogy megismerhessük a pontos számokat. 15 nap után érkezett válasz: ezek szerint az elmúlt 10 évben szinte folyamatosan csökkent a beíratott gyerekek létszáma.

Az adatok szerint most 797 gyerekkel kevesebb jár óvodába, mint 10 éve. Az átlagos csoportlétszám 22,99 főről 21,25 főre csökkent, miközben 2016-ban már 5 óvodát bezártak. Az akkori átszervezés ellen a Jobbik petíciót is indított.

A három óvoda, aminek a bezárása most felmerült: a Napsugár óvoda, a Mars téri óvoda és a Sás utcai óvoda. Ezekben az intézményekben így alakult a létszám:

Jól látszik, hogy gyerekek száma nem tavaly kezdett csökkenni, hanem már 2019-ben. A városi átlagtól eltérően ezeken a helyeken 15 fős csoportok voltak az önkormányzattól kapott adatok szerint.

Se bizottság, se előterjesztés

„Nem lenne meg Botka László többsége a bezáráshoz” – ezt már egy fideszes forrásunk mondta az Átlátszónak, aki emlékeztetett: péntek délutánig kell(ene) kiküldeni a jövő heti közgyűlés anyagait, akkor kerül fel az internetre is. Hozzátette, bizottságnál sem járt a történet. Szerinte a DK, a Fidesz-KDNP és Joób Márton sem szavazna a bezárásra.

Önkormányzati forrásunk elismerte:

április elején tájékoztatták az intézményeket a bezárás előkészítéséről, de az anyag nem kerül a közgyűlés elé.

A három óvoda egyike az egykori szegregátum közeli Szél utcai Napsugár óvoda. Forrásunk szerint ide azóta nem íratnak be gyereket, amióta a környékből kiköltöztették a romákat. A Szél utcai óvoda egy kilométeres körzetében 3 másik működő óvoda is van: egy önkormányzati és két egyházi. A Sás utcai óvoda környékén több intézményt is felújítottak, forrásunk szerint emiatt is fogytak ott gyorsabban a gyerekek.

A Mars téri óvodáról – aminek önkormányzati képviselője –  a DK-s Binszky József Facebook- posztban fejtette ki véleményét. Szerinte „a Mars téri óvoda bezárásáról természetesen szó sincs, Szeged város közgyűlésében egy ilyen gondolat nem is kapna többséget. Ez egy rémhír, foglalkozni sem érdemes vele. Az óvoda és annak szakképzett óvodapedagógusai várják a kis lurkók beíratását most is és a jövőben is.”

Felhívtuk a képviselőt, aki elmondta, ő mint képviselő nem kapott előzetesen tájékoztatást. Szerinte a 15 fős csoportlétszám is elég a nyitvatartáshoz. Azt is mondta, három gyereke járt oda, amitől kezdetben tartott, mert túl forgalmas helynek tartotta, de utóbb kiderült, hogy ez szerinte egy oázis, egy udvarban lévő „csicsergős” hely.

A képviselő szerint az adatok sem pontosak, szerinte több gyerek jár az intézménybe, mint amit az önkormányzat közölt. Azt elismeri, gyerek nélkül óvoda nem működik, de ezek a „rémhírek” szerinte nem segítik az intézményeket.

Még sincs annyira sok gyerek

A Fidesz-KDNP kormány elmúlt 12 éve a családok támogatásáról is szólt. A valaszonline.hu írása erre reflektálva kiemeli, „a magyar kormány Novák Katalin volt családügyi miniszter szerint 2020-ban 2300 milliárd forintnál is többet költött családpolitikára. Ma a kabinet kezdeti éveihez mérten nagyjából 3000-4000-rel több gyerek született abban az évben, de ez nem elég ahhoz sem, hogy elérje a Gyurcsány-korszak átlagos szintjét.”

A szerző, Kovács Tibor arra a következtetésre jut, hogy „a magyar ugyanis régiós demográfiai trendbe illeszkedik. Ezt a jelenséget »visszapótlódásnak« nevezik. Annyit jelent, hogy

a 2008-as válság miatt elhalasztott születéseket pótolják a párok. A számok innen nézve kiábrándítóak.”

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TEIR) szerint a szegedi kistérségben az „egy óvodai férőhelyre jutó 3-5 évesek száma (fő)” 0,842 volt, majd ez 2015-re 0,732-re esett. Innen 2019-re 0,778-ra nőtt újra.

A KSH 2020/2021-es évről szóló írása szerint „az óvodai nevelésben részesülők száma közel 323 ezer fő, 7,8 ezer gyermekkel kevesebb, mint az előző évben. A 2016-tól tartó emelkedő tendencia 2020-ban megállt, részben az érintett korosztály mérséklődő létszámnövekedésének, részben a hatévesek növekvő arányú általános iskolai beiratkozásának köszönhetően. A hatéves óvodások száma 7,6 ezer fővel csökkent a 2019/2020-as nevelési évhez képest, részarányuk pedig az óvodás gyermekek között közel 2 százalékponttal, 15,5%-ra csökkent.”

Segesvári Csaba

Nyitókép: A Szegedi ÓVI Mars Téri Óvodája. Forrás: ovi.szegedvaros.hu

Megosztás